EQ és IQ adott és elvárt: csapó 299.

Blogs » Blog - RisleyAddix » EQ és IQ adott és elvárt: csapó 299.
2022. 05. 13. 13:53 | Appeared: 560x
Ez is egy agyonrágott témakör, de igyekszem nem a megszokott aspektusból megvilágítani. Ja igen, az IQ-ról nem lesz szó, de attól még legyen adott és elvárt, ha kérhetem.

Az érzelmi intelligencia (EQ) önmagában is nagyban félreértett témakör, aminek kapcsán én is nemrég világosodtam meg. Önmagában annyiról van itt szó, hogy mennyire tudjuk felismerni mások érzéseit, érzelmeit mimikájukból, gesztikulációjukból, egyéb non-verbális és verbális jeleiből.

Önmagában ez tök jónak hangzik, nem? Hol itt a gond? Önmagában azért, mert valakinek magas az érzelmi intelligenciája nem jelenti azt, hogy nem lehet egy rohadék. Ugyanis az, hogy valaki képes jól olvasni mások érzelmeit, nem jelenti szükségszerűen azt, hogy képes együtt érezni másokkal.

Persze ez egy sokrétű skála/téma, mert az olyan ember elég ritka, akiből teljesen hiányzik az együttérzés.

Az empátia -részleges- hiánya mögött sem egy ok állhat. Lehet például az illető autista, pszichopata, -előbbi jóval gyakoribb, és az árnyalatokról itt sem szabad megfeledkeznünk!,- vagy lehet valaki csak szimplán mizantróp/embergyűlölő.*

Tovább kell mennünk, mert empátiából is több féle van: a klasszikus, a meleg empátia, mikor valaki zsigerileg átérzi milyen cipőben jársz. Ezzel szemben a kognitív/hideg empátia arról szól, hogy valaki megérti, min mész keresztül.

Nem vagyok szakember, de úgy gondolom rendelkezhet valaki mindkét empátiás képességgel, legalábbis bizonyos mértékig.

Azonban arra is fel szokták hívni a szakértők a figyelmet, hogy a magas kognitív empátiával rendelkező személyek a sötét hármashoz tartozhatnak.**

Itt jön be a BDSM és a csavar a történetbe. Számos embertől olvashattuk itt, hogy az EQ az aztán nagyon fontos. Megint sok ember -nem emlékszem, hogy a szerzők közt volt-e, és ha igen, mekkora volt az átfedés, de a platform ez az oldal volt, ez biztos,- tollából láthattuk, hogy vigyázzunk, mert mennyi pszichopata, meg narcisztikus szaladgál mindenfelé.

A skálázást/fokozatosságot már többször emélítettem, haladjunk tovább. Emlékeim szerint -itt- egyetlen olyan írással sem találkoztam, ami megemlítette volna, hogy a Sötét Triád tagjainak magas lehet az érzelmi intelligenciája, miközben az empátia terén lehetnek gondjaik, bár inkább az érzelmi empátia terén.

A képletbe még a szimpátiát is belevehetném, de inkább egy kritikus példával zárom soraim.

A héten volt alkalmam két orvosi szöveget fordítani a kisugárzó fájdalommal járó, lumbáris diszkusz sérv kapcsán. Az egyik cikket sebészek írták, a másikat -amennyire utána tudtam járni- legalább részben kutatóorvosok.

A sebészek által jegyzett, egyébként alapos, kritikus és stílusos cikk jóval nagyobb mértékben vette figyelembe a műtét mellett szóló érveket, mint az ellene szólókat. Míg a kutatóorvosok által jegyzett írás, a konzervatív (gyógyszeres, mozgás terápiás) kezeléseket helyezte előtérbe a sérv megszüntetése kapcsán.

Mi a tanulság? Azért mert egy tudományos könyv, vagy cikk szerzője valamit állít az adott témáról, ne vessük el azt az eshetőséget, hogy csak saját malmára akarja hajtani a vizet, a rendelkezésére álló bizonyítékok figyelmen kívül hagyásával, vagy manipulálásával.

* Utóbbi eset kifejezetten izgalmas az erkölcsfilozófia iránt érdeklődöknek, hiszen Kant szerint csak az tud jót cselekedni, akit semmilyen érdek nem fűz másokhoz, tehát még örömet sem tud érezni akkor, ha segít másoknak, hiszen gyűlöli a többi embert/az emberiséget. Miért segítene akkor mégis másokon? Mert a kategorikis imperatíuvsz ezt diktálja.

** Machiavellista, pszichopata, narcisztikus

Comments (6)


Deleted user
#420289 | 2022. 05. 14. 05:18
A pszichopaták és szociopaták kiválóan le tudják olvasni az emberi érzelmeket, és egy kapcsolat elején imitálják is azokat, teljesen jól funkcionáló embernek tűnhetnek, érzelmekkel, empátiával, átérzéssel.
A pszichopatáknak valószínűleg csak kognitív empátiájuk van, a szociopatáknak és nárcisztikusoknak van érzelmi empátiájuk is, de ezt ki-be tudják kapcsolgatni, annak függvényében, hogy az érdekük mit kíván.

Hogy ez mennyire tudatos, vagy nem tudatos, azt nem tudom, mert ilyen szempontból egy kaptafára működnek, annyi kivétellel, hogy köztük is van értelmesebb meg butább, az értelmesebb valószínűleg tudatosabban csinálja.

Aki kiírja az EQ, IQ adott és elvárt sablonszöveget, az számomra gyanús: egyrészt azért mert aki sablonokban kommunikál, az korlátolt agyú lehet. Másrészt, mert habár az önmarketing jól is hangozhatna, nem ebből fogom eldönteni, hanem pl. abból, hogy milyenek a mondatszerkezetei, tud-e viselkedni és még kb. 1000 dolog.

Az EQ, IQ kiírása helyett azt is írhatnák, hogy 'nesze semmi fogd meg jól'.
#420286 | 2022. 05. 14. 00:06
Már a szomorúság is rég elmúlt belőlem. Mindkettőnknek megbocsájtottam :)
#420284 | 2022. 05. 13. 23:35
Ezt nem lájkolom, mert szomorú. Nem mondom azt sem, hogy mindenki rohadék, az csak egy lehetőség, ami fent állhat magas EQ esetén is.

Itt pedig úgy olvastam számos alkalommal az érzelmi intelligenciáról, mintha az valami szent dolog lenne. Hát én most szentségtörő voltam, ha már sikerült megtudnom -valamelyest,- hogy mi a különbség az EQ és az empátia közt.

Mindenkinek megvan a saját, személyes története. Mikor általánosságban írok, abban lehetnek az egyes esetekkel erős párhuzamok, de nagy eltérések is.
#420282 | 2022. 05. 13. 23:17
"Önmagában azért, mert valakinek magas az érzelmi intelligenciája nem jelenti azt, hogy nem lehet egy rohadék."

Ha jól tudom, az SQ az a rendszerező intelligencia.

Volt egyszer valaki az életemben, akinek magas volt az IQ-ja, EQ hiányban sem szenvedett, tökéletesen fel tudta ismerni az érzelmeimet, még empátia is volt benne ...

Mégis katasztrófába torkollott a kapcsolatunk, mert mindezek egy súlyosan nárcisztikus személy birtokában voltak és a nárcizmusa időnként mindent felülírt ... Nem mondom rohadéknak, mert ... mert nem. De az biztos, hogy mindketten gajra mentünk. A nárcizmusa néha a legrosszabb énem hozta felszínre. Nem kellett volna találkoznunk, de hát ez nem így megy.
#420222 | 2022. 05. 13. 14:04
Izgalmas, még nem hallottam róla. Köszönöm, hogy megemlítetted. Én is szeretek rendszerekben gondolkozni, de ami szerintem a bloghoz jobban kapcsolódik az a manipulatív intelligencia, aminek kapcsán találtam is egy jó kis tesztet:

https://openpsychometrics.org/tests/SD3/

Magyarul gyakorlatilag semmi nincs a témáról, legalábbis én nem találtam szinte semmit.
#420221 | 2022. 05. 13. 14:00
Én pont a héten találkoztam itt az SQ-val is. :) Ami legalábbis adott, de nem elvárt. 😄