Ha a nem, nemet jelent, a hallgatás beleegyezést?

Blogs » Blog - RisleyAddix » Ha a nem, nemet jelent, a hallgatás beleegyezést?
2021. 01. 13. 13:18 | Appeared: 1067x
" E könyvben tett képzeletbeli utazás során három megközelítést vizsgáltunk meg az igazságogássgal kapcsolatban. Az egyik szerint az igazságosság a hasznosság vagy a jólét maximalizálása: azaz a legnagyobb boldogsága biztosítása a legtöbb ember - és állat (a szerk.) számára. A második szerint az igazságosság a választás szabadságának tiszteletben tartása..A harmadik nézet szerint az igazságosság az erény gyakorlásáról és a közös jóról történő gondolkodás." - Michael J. Sandel: Mi igazságos...és mi nem? A helyes cselekvés elmélete és gyakorlata: 302. paginya

A filozófiát gyakran éri az a vád, a bűbájosan józan polgártársaktól, hogy mi csak elméleti csacskaságokkal foglalkozunk. Kant, A gyakorlati ész kritikájának vége felé arról ír, hogy a jó erkölcs, vagyis annak látszata, roppant fontos az emberek számára. De térjünk is mai tárgyunkra, amiben a fenti idézet második és harmadik pontját fogjuk vaskosabban érinteni.

Gyakori panasz, hogy a szibériai tündérrózsán, közismertebb nevén a Pixien, gyakran nem érkezik válasz az ismerkedési célú levelekre. Ezt nagyon könnyen orvosolni lehet, több módon is:

1, Nem írunk ilyen üzeneteket.

2, Teszünk rá, ha nem érkezik válasz, az ilyen irányú megkereséseinkre.

Azt az alapigazságnak vélt mondást, pedig sürgősen felejtsük el, hogy a hallgatás, beleegyezés.

Ugyanakkor a BDSM egyik alappillére szerint: "A nem, az mindig nemet jelent." Tudom, hogy ezzel lehet vitatkozni, de az egyszerűség kedvéért fogadjuk el most ezt axiómaként.

Mi a helyzet akkor, ha olyanok nem adnak nekünk választ, akiket ismerünk személyesen, és már volt velük személyes interakciónk/ játszottunk már? Ha ugye, a hallgatás beleegyezés alapelvét követnénk, arra- a nagyon gyakran,- téves következtetésre juthatunk, hogy ilyenkor az illető csak kéreti magát.

Úgy tapasztaltam, hogy a Covid-19 alatt fokozódik a depresszió, a szorongás és a közönyösség - ezt komoly, nemzetközi, orvosi cikkek is alátámasztják. Ebből is adódik szerintem, hogy egyre növekszik azoknak a száma, akik napokig, hetekig, hónapokig, vagy akár soha, nem adnak választ. Ez beleesik a fenti szabad választások körébe? Miért ne tartozna oda? Amennyiben elfogadjuk, hogy létezik egyáltalán szabad akarat. Ismét az egyszerűség kedvéért, e rege erejéig kérem tegyünk így.

Ha tehát valaki, úgy dönt, hogy egy ismerősének nem ad választ, az szabadságában áll, de vajon erényesnek tekinthető? Ehhez már az erény fogalmával is foglalkoznunk kell. Ahogy gyakran beszámolok róla, számomra az erényes cselekedet , ami minél több jót okoz, minél több élőlény számára.

A minap olvastam itt egy blogban, hogy egy Hölgy arról panaszkodott, hogy 5 órán át nem válaszolt neki valaki. Szerintem a reálisan elvárható, maximiális válaszadási idő -idegenek esetén,- 24-48 óra. Ha valakivel jó kapcsolatot ápolunk, úgy valószínűleg meglepő lesz számunkra, ha mi reggel 8 előtt már írunk neki, míg válasz még este 8-ig sem érkezik.

Persze, a szabad választás jegyében, senkit sem lehet kényszeríteni az -időben történő,- válaszadásra. Azonban ha elvárható, minden BDSM-estől, hogy fogadja el és tartsa tiszteletben a nemet/visszautasítás, úgy miért ne lehetne elvárható, - legalább azoktól,- akiket személyesen ismerünk, hogy egy aprócska nemet kinyögjenek?

A minap beszéltem, egy Hölgy ismerősömmel telefonon, erről a témáról. Azt mondta, hogy teljesen igazat ad nekem, abban, hogy jobb ma egy nem, mint holnap egy túzok, ugyanakkor megérti azokat a hölgyeket, akik képtelenek nemet mondani, mert az ő számára is nagyon nehéz direkt módon visszautasítani egy férfit. A választás szabadságába ez is teljesen belefér, de hogy mennyire erényes, azt mindenki döntse el, erkölcsi ízlése/beállítottsága szerint. Ugyanakkor abban teljesen biztos vagyok, hogy a legnagyobb boldogság/hasznosság szempontjából, - a BDSM házának táján kívül is,- az lenne a legkívánatosabb, ha elfogadnánk, hogy a nem, az nemet jelent, és ha képesek lennénk, nemet mondani.

Comments (8)


#390077 | 2021. 01. 13. 19:17
Igazad van, de én törekszem tartással elfogadni a nemet, ha ki van mondva. A mismásolás, vagy a kámforrá válás nem egy direktbe kimondott nem :).
Deleted user
#390075 | 2021. 01. 13. 19:11
Ket dolog ugrott be hirtelen...

Az egyik, hogy a kimondott NEM et is sokan azert nem kepesek elfogadni, mert nem veszik figyelembe a masik embert! Legyen az egy elso level, egy ismerkedes vagy akar mar egy letezo kapcsolat.
Mert az o vagyuk fontosabb, mert az egojuk nem birja feldolgozni az elutasitast, a valtozast, azt h a masik valamit mashogy akar, vagy nem akar.
Ez az EN rol szol sajnos. Nem a MI rol.
Az ilyen emberekkel nagyon nehez.
Tiltas, szakitas az egyetlen ami mukodik.
(Rosszabb esetben az sem...)

A masik a Coviddal kapcsolatos...de lehet ennek szanok egy blogot majd(:
Deleted user
#390068 | 2021. 01. 13. 16:11
Azért ennek több oldala van.
Vadonatúj sztori:
Frissen regelt domina, hajnali háromkor. Bemutatkozó szövegében valami olyasmi, hogy "minden intelligens megkeresésre válaszol". Nem nyagias. Ok.
Ráírok azon melegében, hogy bár domináns vagyok de szoktam kirándulásokat tenni, leírom neki a helyzetet, beengedem a képeimhez. Kinyitja, megnéz.
48 órán keresztül semmi válasz. (Nyílván nem voltam neki elég intelligens gakran felmerül ez a probléma velem, van mit behoznom, mi tagadás.)
Ekkor írok neki, hogy ok, én értem, de akkor minek strapálja magát a "minden intelligens megkeresésre válaszolok" szöveggel. Törlöm az üzenetfolyamot, nem várok már választ.

Kb egy óra múlva érkezik valami "azért én válaszolok" tárgyú üzenet, amiben hosszan részletezi, hogy én hogy viselkedjek a pixin, és ő már milyen régóta tag itt, és ő válogat, mert megteheti (sic!).
Egyszavas választ adtam: "Még." Aztán töröltem, tiltottam.

Összefoglalván: ő nem tartja magát saját vállalásához, írott szöveg értelmezésére jobbára képtelen, kioktat, hogy én nem tudom ő ki, de ő tudni véli én ki vagyok, és mióta.

Hát egyvalami tényleg kiderült mondjuk: nem őt kerestem. :)
RisleyAddix Deleted user
#390061 | 2021. 01. 13. 15:11
Igazad lehet. Amennyiben úgy találod jónak és zavaró a hozzászólásom, nyugodtan törölheted. Köszönöm.
#390059 | 2021. 01. 13. 14:33
Rendben, de ennek nincs köze a bloghoz.
Deleted user
#390058 | 2021. 01. 13. 14:24
Nekem most jött olyanom, hogy pár levélváltás után, nem válaszolok.
Nem volt rám jellemző.
Az okát még nem tudom, még keresem.

Nem, nem is mindig nem, pláne nőknél
#390055 | 2021. 01. 13. 13:31
Igen, erről már beszéltünk korábban is, és tudatában voltál ennek. A fejlődésedet én személyesen tudom igazolni, és örülök is neki :). Ugyanakkor, te most kibővítetetted a témát,- ami nem baj. És nem minden beszélgetést kötelező folytatni szerintem, de ha mondjuk megkérdezed tőlem, üzenetben, hogy mit gondolok Kant és de Sade viszonyáról, vagy másról, akkor szerintem illendő, ha válaszolok.

A mi esetünk pedig annyiban rímel a blogra, hogy ismerjük egymást személyesen, és élőben is beszélgettünk már többször :).
Deleted user
#390053 | 2021. 01. 13. 13:26
LOL. Egy kicsit magamra ismertem a nem válaszolással kapcsolatban. MErt én simán képes vagyok eltűnni akár egy hónapra is, aztán onnan folytatom a beszélgetést, ahol abbahagytam. Ez a legjobb barátaimmal is előfordul, de nem szoktunk belőle nagy ügyet csinálni. Ugyanakkor most kifejezetten törekszem arra, ha valaki itt üzenetet ír nekem, akkor a szokásomtól eltérően válaszolok is neki, még akkor is, ha visszautasítást kap. Azt hiszem ebben az elmúlt időszakban elég sokat fejlődtem...