Közösség-e a BDSM közösség
(Reaction to: Enjambement)

Blogs » Blog - Sztephanosz » Közösség-e a BDSM közösség
Sztephanosz (40)
Switch
Male, Hetero
  • Has public albums 
  • Has blog 
Entries filtered by time 2023. 05. (2)
2023. 03. (2)
2022. 11. (1)
2023. 05. 31. 12:17 | Appeared: 273x
Mivel több blog is foglalkozik a kérdéssel láthatóan többeket is foglalkoztat ez a kérdés. Egyszer egy előadáson erre hallottam egy szeriem nagyon frappáns felosztást, mely alapján érdemes különbséget tenni a virtuális és a valós közösségek között.
Meg nem mondom hirtelen a valós közösségek pontos definícióját, de pl. baráti társaságok, civil csoportok, egyesületek, stb. tartoznak ide, amelyben az emberek valóban ismerik egymást, vannak közös értékeik, közös szokásaik stb.
A virtuális közösségek azok a közösségek, amelyek ugyan nem valós közösségek, de kritériumok egy részét teljesítik. Pl. nem ismerik egymást személyesen, de vannak olyan szokásaik vagy értékeik, amelyek közösek. Pl. tipikusan ilyenek a vallási, szexuális, etnikai, politikai közösségek vagy pl. az ELTÉ-re járó hallgatók közössége. Ezek viszont többek, mint pl. barna hajúak „közössége”, mert ott csak egyetlen tulajdonság „kapcsolja” össze az embereket, de nincs semmi más ami összekötné őket.
Ezen felosztás szerint a BDSM közösség egy virtuális közösség. Pl. az emberek egy része ismeri virtuálisan vagy személyesen az itt lévők egy másik részét, van közös érdeklődési körünk (a BDSM), vannak közös értékeink (pl. a konszenzus alapján létrejövő szex), ugyanakkor ezek nincsenek fixen lefektetve, az emberek egy része mást ért ezek alatt, mint mások – rosszabb esetben tudatosan szegi meg ezeket vagy ver át másokat (sajnos ilyen is van).

Másrészt az, hogy a BDSM közösség közösségnek hívja magát, annak szerintem mindezen túl van egy érzelmi/funkcionális oldala is: hogy ne érezzük magunkat egyedül a vágyainkkal, hogy azt érezzük, hogy mások is vannak hasonló érdeklődéssel a világban. (Ebből a szempontból szerintem sok szempontból analóg ahogy az LMBTQ közösség közösségnek hívja magát).

Comments (2)


SygmaBet Deleted user
#446271 | 2023. 05. 31. 13:36
A személyes ismeretség részhez nem szólnék hozzá :)).
A blog kapcsán viszont felmerült bennem, hogy a Közösséget le lehet írni, miként az állatok pontok leírását is megtalálhatjuk enciklopédiákban, vagy a neten.

Azonban a Közösségek valahogy szerveződnek, alakulnak, formálódnak. Erről lehet persze olvasni is, ami nagyon hasznos, de más az, ha az ember olvasott már a juhokról, esetleg simogatott már rackát az állatkertben, mintha ő maga a juhász, vagy rendszeresen találkozuk a juhász barátjával, ahol maga is foglalkozik a juhokkal.

Másként szólva: a BDSM Közösség nagyon is kézzel fogható és tapasztalható nemcsak Magyarországon, de a világ sok táján, ahol a törvények ezt lehetővé teszik. Egyiptomban például nagyon szigorúan tiltják a BDSM művelését.
#446268 | 2023. 05. 31. 13:15
Azért az nem szabad elfelejteni a Pixies-en vannak olyanok, akik személyesen is ismerik egymást, barátok, ismerősök, vagy többek egymás szemében.
Nagyon sok ember ismerek a tündérfalván kívül is, akikkel itt is beszélgetek a blogok alatt.