A kezdet és a vég hasonlósága

Blogs » Blog - Skybreaker » A kezdet és a vég hasonlósága
Skybreaker (38)
Dominant, Sadist
Male, Hetero
  • Has blog 
Entries filtered by time 2020. 04. (3)
2020. 03. (3)
2020. 04. 09. 21:00 | Appeared: 1054x
Vírus ide vagy oda, nálunk az edzés újraindult. Persze akinek igénye van, viselhet maszkot, szkafandert, amit csak akar – legfeljebb megfullad benne, de lelke rajta.
Érdekes módon nagyon sok új ember is jött a dojoba, ilyenkor a tapasztaltabb tanítványokra (ránk) hárul a feladat, hogy kicsit foglalkozzunk velük. Engem különösen szeret a mester erre a feladatra kipécézni, szerinte tök jó pedagógus lennék, mert nagyon kezelem az újoncokat is – nyilván nem osztom meg vele honnan a betörési tapasztalat :D

Szóval a nekem kiosztott újonc kis szabad harc keretein belül megmutatta mit tud, jót gyakoroltunk – ami nagyon meglepett, hogy nála különösen éreztem a nyers ösztönöket. A támadásai, ahogy hárított vagy kimozgott az ütések elől, akár egy vadon élő állat, totálisan ösztönösen tette, nem volt benne semmi, évekig csiszolt technika. Kívülről esetlennek tűnik a mozgása, de a célt eléri (nem nyerni akarok ilyenkor, hanem őt segíteni), és éppen ebben van egy nagyon érdekes aspektusa annak, amit az út elejének és végének nevezek.

Azt mondják, az öved kifejezi azt, hol is tartasz.

Mindenki, aki belép egy edzőterembe, fehér övvel kezd. Ez amolyan jelképe annak, hogy még tiszta a fejed, nincs benne semmi.
Ahogy telnek a hónapok és évek, ahogy keményen dolgozol, úgy egyre újabb fokozatokat szerzel, az öved egyre sötétebb árnyalatú lesz (ezt harcművészete válogatja, van ahol sok színt megszerezhetsz, máshol csak néhányat), majd eljutsz hosszú munkával a fekete övig.
Ez a fekete öv egy érdekes dolog – főleg, ha egy igazi nagymestertől hallod ezt. Mert szerintük ez a szín azt jelenti, hogy az évek, évtizedek alatt a fejed csordultig telt információval, technikákkal, reflexekkel, az izommemóriád szinte szétpattan a készültségtől. Gyönyörű a mozgásod, pengeélesek a támadásaid, mint egy megtestesült harci gép.

De... szerintük ez nem mester szint.

Mert akkor csak máshogy kezdesz majd edzeni. Egy még hosszabb út kezdődik, mely folyamán a szép fekete öved elkezd kopni, a festék kihullik belőle – és hosszú évtizedek, egy élet munkája után ismét fehérré kopik. Ekkor éred el az út végét – alig néhányan az életben. A fehér pedig ugyanazt fejezi ki, mint az első napon, mikor erre az ösvényre tévedtél.
Mert ekkor ugyanolyan üressé válsz, mint egy kezdő. A mozgásod kívülről egy laikusnak teljesen váratlan és érthetetlen – szinte esetlen. És mégis, egy világ választja el egy kezdőétől. Ösztönös vagy, de ezek az ösztönök már pontosan kovácsoltak, oly tökéletesek, mintha tervezettek lennének – mégis, egy gondolat sem kell hozzájuk. Számomra félelmetes.

És a legfurább, hogy az életben annyi út van, melyre talán pont ugyan ez igaz. Hogy a vége valahol nagyon hasonló, de alapjaiban más, mint a legeleje volt.

Comments (10)


Aranyliliom Deleted user
#359672 | 2020. 04. 10. 13:28
...ezt -légyszi- ne!

Látszólag pont le van sz@rva a blog.


...egy-egy megjegyzés -érdemi- hozzászólásokban belül még rendben is volna. ..., de a már-már személyeskedéstől a "kisnovelláig" vannak itt hozzászólások a blog témájától függetlenül...


Kb. ezért nem akartam eredetileg hozzászólni. ...így inkább: -Jó étvágyat a tányérhoz! Lesz mit rágni.
#359671 | 2020. 04. 10. 13:10
ZaZo, hidd el, mind tökéletesen értjük, miről szól a blog.
Deleted user
#359666 | 2020. 04. 10. 12:37
Nem szeretnék fogadatlan prókátornak tűnni, mert igaz a közmondás:
-Akinek vaj van a fején, ne menjen a napra!

..., de ez a blog baromira nem erről szól.

A tányérról beszéltek. Nem arról, amit esztek belőle.
Deleted user
#359645 | 2020. 04. 10. 11:28
Sajnos első kézből mondhatom, hogy ez a járvány már most is nagyon komoly terheket ró az egészségügyi rendszerünkre (és még sok másik ágazatra is), pedig csak ez elején vagyunk. Ráadásul minél tovább elhúzódik, annál nagyobb gazdasági károkat okoz az országnak, és így közvetve azoknak is, akikre nem veszélyes a vírus. A hatásai minden egyes hónap leállásnak, lehet hogy években lesznek mérhetőek.

Jelenleg nincs kijárási tilalom, csak kijárási korlátozás, de szabálysértésnek minősül a nem egy háztartásban élők csoportos érintkezése. Ezt akár most is 500 ezer forinttal büntethetik a cselekmény súlyossága függvényében (például ha valaki a korlátozás ellenére csoportos edzést szervez, ahol az emberek ráadásul még verekszenek is egymással). A nagyobb parkokban büntetnek is miatta rendesen.

Az, hogy ezeket a korlátozásokat valaki direkt megszegi, az elég nagy felelőtlenség. De ha még nagy nyilvánosság előtt reklámozza (akár azzal, hogy eldicsekszik az alkalmi légyottjairól), vagy elbagatellizálja a járványt, az különösen káros lehet, hiszen ezzel nagyon rossz példát mutat. Rengeteg embert érint kényelmetlenül ez az egész helyzet. Ahogy te is írtad korábban, itt dől el, hogy ki mennyire tud alkalmazkodni az új helyzethez, és mekkora az önfegyelme, hogy lemondjon számára értékes, vagy megszokott dolgokról, azért, hogy minél hamarabb visszatérhessünk a régi életünkhöz. Sok ember viszont ingatag, súlyosan érinti, vagy nagyon nehezen viseli ezt az helyzetet. Ha azt látják, hogy sokan fittyet hánynak a korlátozásokra, akkor ők is inkább bedobják a törülközőt, ami egy lavinát indíthat el.
Deleted user
#359615 | 2020. 04. 10. 09:50
...a "társadalmi" rész nagyon kevés az egészből -és nem kötődik szervesen a blog témájához- nem is méltatom szubjektív véleménnyel.

Ami a lényeget érinti: igaz.

Sok éves -eredményes- versenysport után váltottam a küzdősportra.
Emlékszem arra, milyen érzés volt, hogy egy amúgy "elsöpörhető kisgyerek" úgy üt-/rúg meg, ahogy akar.
Emlékszem arra az egészségtelen önbizalomra, amit az átlagnál nagyobb "tudás" hozott. ...és arra is, amikor megértettem, hogy "mindenkinek megvan az embere" -legyen bármilyen képzett is.
Emlékszem az első övvizsgámra. ... többet jelentett, mint előtte a dobogón állni.

....

A mag élete ez. Fává cseperedik, gyűlnek a törzsén az évgyűrűk, kérgén a sebek. Virágzik. ...magot teremt.
Deleted user
#359608 | 2020. 04. 10. 09:09
Felelőtlenség netovábbja ez a fajta magatartás.
Kérdésem az lenne, ha a szüleid " csak, hogy vigyek bele egy kis lelkiséget" az ilyen magatartású emberek miatt, amit Ti mutattok, megbetegedne, majd lélegeztető gépre kerülne.
Mennyire lennél dühös a fegyelmezetlen emberekre?

Önfegyelemből totálisan megbuktál :(((((
#359587 | 2020. 04. 09. 23:47
tifelétek milyen színű övnél kezdik tanítani az önfegyelmet?
vagy akkor hiányoztatok?
#359579 | 2020. 04. 09. 22:54
az ilyenekért kockáztatják orvosok, nővérek az életüket
hülyegyerek
#359575 | 2020. 04. 09. 22:02
A keddi edzésről ami legjobban megmaradt bennem.
Mivel nem akar senki már otthon ülni, így kijártuk, hogy bemehessünk a terembe, és mivel sokan unatkoznak, eljöttek új arcok, mert leadták jópáran a drótot hogy megyünk - most fizetni sem kell senkinek, ami külön vonzerő. Persze azért lapítva, nem hiányzik Győrfi Pál telefonhívása....

Amúgy buli így ninjucu edzéseket tartani, tényleg amolyan tiltott-törvényen kívüli hangulata van most az egésznek :D
#359574 | 2020. 04. 09. 21:33
mondd, hogy csak fikció
az első mondattól