Szexmentes etika, matematika

Blogs » Blog - RisleyAddix » Szexmentes etika, matematika
RisleyAddix
Deleted user
04. 16. 16:18 | Appeared: 177x

Írhatnék a BDSM-ről, de minek? A költői kérdéseket nem szokás megválaszolni.


A matematikának viszont számos dologhoz köze van. Akkor is, ha sokak számára zavaró, ha valaki kollektív ellentmondásokra világít rá...


Ott volt például a minap egy ismerősöm, aki megosztott egy posztot a gólyákról, amin egy olyan kép látható, amin két gólya látszólag szeretetteljesen ölelkezik. Részlet a bejegyzés szövegéből:


"Ez két gólya verekedésének, adott esetben életre-halálra szóló küzdelmének az a pillanata, amikor egymásnak feszülve harc közben lihegve megpihennek, hogy majd utána újult erővel csépeljék tovább egymást, egymás hátát a csőrükkel, mint egy jégcsákánnyal. " - Fióka és Madármentés


De ennek még a matematikához nem volt köze, csak a cukilazilatáor jelenséghez, ami mindenben cukiságot lát, a prédájával játszó kardszárnyú delfinektől, a hím gólyák harcának egy kiragadott pillanatáig.


Most következik a matematikai/gazdasági/fenntarthatósággal kapcsolatos rész


Ma több helyre is kiraktam, hogy van eladó házi tojásom.

Egy úriember bekérdezte, hogy arany van-e a tojásban (100 forint/darab).


És itt sokaknál le is van rendezve a dolog. 100 forint/ darab az milyen drága mán! Tekintsünk el a jelenlegi hazai inflációs környezettől és fogadjuk el egy pillanatra, hogy a 100 forint az milyen sok 1 darab, házi tojásért.


Mikor megveszed a lengyel tojást 50 forintért (leértékelve)*, az valóban olcsóbb, de:


  1. egészségesebb?
  2. jobban tartják a lengyel baromfitelepeken a tyúkokat, mint a hazai kisgazdaságokban
  3. megy a hiszti a klímaváltozásról , de ne vegyünk hazait/háztájit ?
  4. a takarmányárak nem mentek feljebb tavaly óta?


Természetesen mindenki arra költi a pénzét, amire szeretné, de ha szerintem drága valami akkor nem veszem meg és nem mondom az eladónak, hogy "drága a portékád, tán kincs van a farmer zsebében?"


Azóta írt valaki, hogy venne tojást. Én pedig a csibéket és a két kotlós tyúkomat is meg fogom mutatni neki. Ha te választhatnál egy baromfi telepre mennél el, ahonnan a 50 forintos tojás származik, vagy egy kis, családi gazdaságot néznél meg, melyiket választanád, és miért?


Azt veszel, amit szeretnél, de azt is mondják, hogy az vagy, amit megeszel. A matematikáról, a környezetvédelemről és az állatok jogairól nem is beszélve.


* Van olyan üzletlánc, ahol a sima, gyári tojás darabja 100 forint felett van.


Comments (0)


Noone has commented this blog entry.