Az ADHD-s és az Aspergeres bemennek egy kávézóba*
(Reaction to: Ismeretlen pálya)

Blogs » Blog - RisleyAddix » Az ADHD-s és az Aspergeres bemennek egy kávézóba*
RisleyAddix
Deleted user
01. 27. 23:21 | Appeared: 306x | Users mentioned: ferfi
Ezt a blogot azért írom, mert szerintem fontos, hogy az ember kifejthesse a véleményét, de maradjon kulturált és törekedjen képességeihez mérten körbejárni alaposan az adott kérdéskört.

Módszertani kérdés, hogy egyszerre csak egy blogra lehet reakciót írni. Egyenjogúak-e a férfiak és a nők? És mi a helyzet a transznemű emberekkel?

Nem szeretnék belemenni a részletekbe, mert ahogy Halas Goblin uraság mondta gyakran régebben a blogjaim kapcsán: "Megint vékony jégen táncolsz."

Olvashattuk ferfi blogjában, hogy " A szerepek sokkal előbb le lettek osztva, amikor még nem volt minden ennyire tudományosan megmagyarázva."

Mi a baj a tudománnyal? A történészek közt is sokan ki vannak akadva, hogy a genetika oda is betette a lábát. Értem én, hogy fontosak a mítoszok, és mindenki abban hisz, amiben csak szeretne, de a tudomány többek közt bebizonyította/ma úgy gondolja hogy már az ősemberek közt is viszonylag sok nő is vadászott:

https://www.smithsonianmag.com/smart-news/early-women-were-hunters-not-just-gatherers-study-suggests-180982459/

Erre persze lehet a Bibliával érvelni, hogy de ott is az van megírva, hogy a férfi az úr!

Egyfelől a Bibliában is vannak erős női alakok, például: Eszter, Miriam, vagy éppen Deborah, másfelől pedig a Biblia részben felfogható az ősi és ókori ember egyfajta ideolgizálásának.

Akit nem érdekelnek a vallások és a történelem az most unatkozni fog, vagy már unatkozik, de nem is kérem, hogy (tovább) olvasson. Honnan származik Ábrahám? Mezopotámiából. Ahol a kutatások szerint a nők egyenjogúsági törekvései az ókorban előkelő helyet foglaltak el.

Azonban idővel a mérleg egyre inkább a férfiak javára kezdett billenni. Azonban a nők helyzete jelentősen csak a terület muszlim arabok által történő meghódítása után kezdett csak erőteljesen csökenni, amire több ezer évvel Ábrahám kora után került csak sor:

https://www.worldhistory.org/article/2081/women-in-ancient-mesopotamia/

Fentiekből is kitűnik, hogy a nő-férfi reláció történelmileg nem olyan egyszerű, mint azt régebben hitték a tömegek és hiszik sokan ma is. Ettől függetlenül mindenki úgy él, ahogy szeretne, és meg lehet természetesen kérdőjelezni a régészeti, vagy genetikai eredményeket, de azt mondani, hogy : "Az ősemberek biztosan nem ettek húst, mert én vegán vagyok," ugyanúgy nem logikus és nem alapos érvelés, mint azt állítani, hogy a nő helye (kizárólag) a tűzhely mellett van.

"Asszony" tegnap azt mondta, hogy jól mutatok a konyhapult mögött, és ha vele vagyok sokkal természetesebbnek érzem a konyhai tevékenységeket, mintha csak magamnak kell csinálnom.

És ott vannak az általam gyakran emlegetett tyúkok. Több helyen azt írják, hogy régen a tyúkokkal a gazdasszonyok foglalkoztak. Ma is biztosan sok nő van, aki baromfival foglalkozik, de nálunk a tágabb családban egyetlen ember van rajtam kívül, aki sok tyúkot levágott. Nekem pedig apai nagyapám is hentes, mészáros volt.

Röviden összefoglalva: nyilván jóval egyszerűbb és könnyebben értelmezhető ha azt mondjuk, hogy minden férfi ilyen és ilyen, míg minden nő nő olyan és olyan. Tegnap megnéztük asszony kérésére az Éden hotel évadzáró részét, mert még soha nem látott egy részt sem..

Ha valaki (csak) az ilyen műsorokra alapozza a véleményét úgy valóban mondhatjuk azt, hogy minden nő ilyen, és minden férfi olyan.

Vagyis fordítva.

* Ellenőriztem Lilith nyilvánosan is írt erről egy korábbi blogjában. Számomra egyre inkább úgy tűnik, hogy az ADHD-sok és az Aspergeresek gondolkodásmódja/logikája sok esetben nagyon hasonlít. Ez csak a személyes benyomásom, de úgy tűnik a szakemberek számára sem mindig könnyű különbséget tenni a kettő közt:

https://www.health.harvard.edu/blog/is-it-adhd-or-autism-201510278462

Comments (0)


Noone has commented this blog entry.