Ígéret szép szó, ha nem ártunk, úgy jó.

Blogs » Blog - RisleyAddix » Ígéret szép szó, ha nem ártunk, úgy jó.
RisleyAddix
Deleted user
2023. 09. 08. 20:26 | Appeared: 277x
A nem ártás alapelve sok világvallásban és világnézetben megjelenik a kereszténységtől, a buddhizmuson át, az utilitarizmusig.

Nem vagyok pszichológus így nem teszek kísérletet a kamuzás lélektanának megfejtésére. Azonban azt gondolom, hogy a másoknak való nem ártás/ártás elkerülésének princípiuma nagyon fontos és megfontolandó alapelv.

Persze minden ember szokott hazudni, én is, te is, Juli is, Gizi is, Béla is. Ugyanakkor a másik ember felültetése, átverése nem okoz jót sem nekünk, sem a másoknak.

Ahogy írtam a miértekkel nem foglalkozom, de ha azt mondja nekem valaki, hogy megvesz tőlem fügét, tojást, vagy épp a munkaerőmet és utána átejt, azt nem tudom értelmezni. Ha én valakinek megígérem, hogy viszek neki tojást, vagy fügét, azt be is tartom.

Ha mégsem tudom betartani, úgy elnézést kérek és igyekszem valami hasonló dologgal kompenzálni az illetőt. A tyúkokat például nem szeretem mesterséges módszerekkel (például reggeli mesterséges világítással) tojásra kényszeríteni, így ha valakinek tojást ígértem és ezt nem tudom betartani, úgy más háztájival igyekszem pótolni, amire ígértet tettem.

A poént nem szeretném lelőni előre, de annyit mondhatok, hogy egy igen férfias zöldségről van szó, ami bizonyos szempontból mégiscsak gyümölcs. Amit még elárulok az, hogy nem egy góliát paradicsom lesz a tojás "pótlék":

https://paradicsominfo.hu/goliat-paradicsom-mag/

Comments (5)


RisleyAddix Deleted user
#449988 | 2023. 09. 08. 21:05
És jól is teszed! Vannak esetek mikor nincs kérdés! Ahogy írtam alap amit írsz, egyet értek vele! Zentől függetlenül.
De (!) majd ha már nem bosszant a füge téma mert megoldottad, mert nem lesz már az életedben Átverő Pista, könnyebben mehet ill. fogékonyabb lehet az agy egy másfájta gondolatmenethez. Vannak eseménysorok amik mögé nem láthatunk. Mélyebben mint ahova egyik ember a másik mögé beláthat. Ez ha tetszik, ha nem történhet - történik. De ettől függetlenül, hogy nem látjuk, nem tudjuk még ott van - működik.
Könnyebb ilyenekre akkor gondolni amikor már nem hat (/bosszant/ kavar föl/ nyomaszt). Az az igazi, ha akkor is eszünkbe jut mikor még hat...
Deleted user
#449987 | 2023. 09. 08. 20:58
Volt most, hogy valaki 2 nap alatt 2-szer vert át fügével, aminek az a titka, hogy ugyan mézédes, de pár nap alatt megrohad. Kereskedő családból származom, igyekzem nagyon kedves és előzékeny lenni a vevőkkel, de ki szereti ha rárohad a portékája? El is adtam másnak, aki érte is jött egy építkezésre.

Tök jó, ha zen állapotban vagy, én viszont tisztában vagyok vele, hogy a mai világban mekkora értéket képvisel a vegyszermentes háztáji termény, illetve a kétkezi munka.

Amiről te írsz, szerintem teljesen valid, de ahogy írtad, nem is a tojásos példára gondolsz. Engem pedig érdekel a másik szemszöge, története, lelkiállapota, de ha valaki 2 nap alatt kétszer átejt, azt inkább tiltással jutalmazom, hogy a jövőben ne is akarjon tőlem semmit (vásárolni).
Deleted user
#449986 | 2023. 09. 08. 20:49
Alapvetően egyet értek veled, ezt leszögezném!
És nyilván nem a tojásos példára gondolok most, de történhet olyan hogy minden jószándék ellenére nem úgy jönnek össze a dolgok ahogy akartuk (de hányszor!), a kommunikáció hiánya ezen nem segít de azt megtanultam hogy muszáj kicsit hátra lépni és megpróbálni a másik szemszögéből is nézni a történéseket ...mondom ezt most egy zen állapotból. Nyilván én is szoktam bosszankodni de már hamar elpárolog mert sokszor segít a megértés. Van hogy nehezen megy, van hogy könnyebben de végső soron magamnak is jót teszek vele! S ott van az is, jogy nem vagyok mindettudó....
Lilith Deleted user
#449985 | 2023. 09. 08. 20:44
A jó kis padlizsán krémet én is szeretem, de nálunk az most nem terem :).
#449984 | 2023. 09. 08. 20:39
🍆🍆🍆🍆