Szókratészek földjén

Blogs » Blog - RisleyAddix » Szókratészek földjén
RisleyAddix
Deleted user
2023. 08. 08. 17:21 | Appeared: 287x
Hogy rendel a nagymacskákra vadászó orvvadász a kocsmában?
Egy unciát lesz szíves!*

Gyakran van itt egy adott téma, ami trendi lesz, most épp az állattartás az, illetve, hogy ki ért jobban az állatokhoz. Az viszont legalább annyira érdekes, hogy mi az, amit nem tudunk.

Sokszor írtam arról, hogy nem tudok vezetni és a konyha ördöge sem vagyok, de főzni bárki tud/meg tud tanulni, a vezetés viszont (szerintem) nem mindenkinek való.

Ami számomra nagy talány, hogy miért futok bele egyre több olyan emberbe, aki:

- nem válaszol egy beszélgetésben
- nem tudja mit szeretne

Maradjunk a második esetnél. Elfogadom ha valaki nem tudja mit szeretne, én viszont tudom mire vágyok/mit szeretnék. Ha valaki viszont nem tudja mit szeretne, azzal kapcsolatban bőven van tapasztalatom. A:

- majd
- talán
- meglátjuk

és hasonló kifejezések tapasztalatom szerint zsákutcák. Ha valaki nem tudja, hogy mit szeretne teljesen az rendben van. De ebbe miért kell a másikat belevonni, aki tudja mit akar? Az egy helyben toporgós táncot bárki járhatja magában, bárki járhatja mással, de én nem kívánatos zsákutcának tartom.

Persze lehetne azt mondani, hogy nagy erény ha nem tudjuk mit akarunk, hiszen Szókratész sem tudott semmit.**

Annyit viszont biztosan tudok, hogy aki nem tudja mit szeretne, azzal nem látom értelmét az ismerkedésnek. Illetve amit még tudok mostanában a változatos szóviccek faragása.

Hogy hívják a nagyban szerencsejátékozó filozófust?
Sokra tesz.

* Latinosok és zoológusok előnyben.
** https://www.skillshare.com/en/blog/socratic-irony-what-it-is-and-how-to-use-it/

Comments (2)


SygmaBet Deleted user
#448897 | 2023. 08. 08. 17:43
Amit felvázoltál az két véglet.
Ajánlom figyelmedbe a második lábjegyzetet. Illetve ahogy írtam, ha másnak ez jó én elfogadom, nekem szinte kizárólag rossz tapasztalatom van azzal, ha valaki nem tudja mit akar, jellemzően még a találkozóig sem jutunk el.

Sokakat kielégít a kizárólag online folytatott kapcsoaltok. Engem például nem. Úgy érzem a blogomból az a rész nem ment át, hogy ez rólam szól, hogy én így látom, és senkinek nem akarom megmondani, hogy ő hogyan csinálja, így erről nem is tudunk vitatkozni, mert nem adtam másoknak tanácsokat.

A hozzászólásos elsőrészéhez pedig tényleg csak annyit tudok mondani, hogy nagyon sok árnyalata van a tudásnak, nem csak az a két véglet, hogy semmit nem tudunk, vagy azt hisszük, hogy mindent tudunk.

Én például nem gondolom, hogy mindent tudnék a tyúkokról és a tyúktartásról, de az átlagnál szerintem 6 évnyi tyúktartás után többet tudok, az autókról viszont az átlagnál kevesebbet. Nem fogom azt hazudni, hogy semmit nem tudok az autókról, mert az nem lenne igaz. Persze startégiaként alkalmazható az, hogy valaki teljesen tudatlannak állítja be magát egy adott témában, miközben nem az. Ennek kapcsán ismét az első lábjegyzetben linkelt cikkek ajánlom figyelmedbe.
#448894 | 2023. 08. 08. 17:35
Most vitázni fogok veled!
Sokkal jobb ha valaki elismeri, hogy valaki valamit nem tud, mint aki biztosan állítja minden tud, mindent tapasztalt, és pontosan ismeri a vágyait. (általában álomvilág)
Van egy mondás minél többet tapasztalsz, annál inkább rájössz mennyi mindent is nem tudsz.
A vágyaknál maradva, fogalmam sincs éppen mit is szeretnék a másiktól egy első randinál, ez nálam szinte minden pasinál más, mondjuk nagyrészt semmit, de ez is egy vágy, vagy inkább a vágy hiánya.
A komolyabb kapcsolati kezdeményeimnél mindig nyitott elmét szoktam kérni, hogy ne döntsük el hová fog kifutni, legyen a vége fél órás randi vagy a végtelen, ne döntsük el előre, ahogyan a kapcsolati formáról sem.
A többi kialakul, vagy nem, de nincs két egyforma helyzet, még egy ember életében sem, mindegyik egyedi és szerencsés esetben belefér abba a keretbe ahol mozogni szeretnél.