A hedonizmus csapdájáról

Blogs » Blog - RisleyAddix » A hedonizmus csapdájáról
RisleyAddix
Deleted user
2023. 05. 17. 14:00 | Appeared: 362x
Több dolgot fontos leszögeznünk az elején:

- Ez a blog, nem a szexuális értelemben vett hedonizmusról szól
- A hedonizmus egy több ezer éves fogalom, ami alatt számos dolgot lehet érteni
- Amiről itt szó lesz, az szerintem egy világ jelenség, és nem 1, vagy 2 ember sajátja.

Mit is értek hedonizmus alatt? Mikor valaki csak a saját érdekeit veszi figyelembe. Ez gyakran a : "Jogom van hozzá," "Én ezt megtehetem, mert sehol sincs tiltva," és hasonló mondat kezdésekkel lehet ezt a világnézetet/felfogást tetten érni.

Természetesen mindenki azt gondol, amit szeretne és úgy él, ahogy akar. Meggyőzni valakit világnézeti kérdésekben pedig nehezebb, mint repülőgyíkot, vagy mókust találni.

Miért írok akkor mégis a hedonizmusról? Úgy érzem egyfelől, hogy ártalmas, mind az egyén, mind a társadalom szintjén, ráadásul logikai csapdába esik az, aki ilyen értékrendet vall.

Ha valaki tesz mások fejére, és csak a saját érdekeit hajszolja, ehhez természetesen joga van. Ugyanakkor ha ennek eredményeként mások is így viselkednek vele, úgy tapasztalom, hogy azt a "fagyit" már nem szereti, aki hedonista nézeteket vall.

Pedig mind a józan paraszti ész, mind a karmikus gondolkodás szerint joggal és okkal kapja mindenki vissza azt másoktól, ahogyan ő viselkedik embertársaival.

Szerintem olyan asszimetriák és torzulások jönnek létre az emberi társadalmakban az egyre fokozódó hedonizmus, vagy ha úgy tetszik individualizmus kapcsán, amik rosszat tesznek, mind az egyénnek, mind a társadalomnak.

Van egy animációs film, amiben az ember szép fokozatosan kiírt mindent majd a végén egy hatalmas szemét hegyen ül. Joga van az emberiségnek tönkretenni a Földet, nem törődve saját és utódai jövőjével? Igen. Joga van az emberiségnek tönkre tenni az emberi kapcsolatokat, magasról tojva evolúciós gyökereinkre? Igen.

A kérdés az, hogy megéri-e? A kérdés az, hogy belegondoltál-e abba, hogy holnap miből lesz kenyér a pékségben? A kérdés az, hogy belegondoltál-e abba, hogyha folyamatosan a jogainkkal vagyunk elfoglalva a következmények attól el fognak tűnni?

A kérdés az, hogy miért vagy hedonista?

Comments (5)


Modilab Deleted user
#445859 | 2023. 05. 17. 14:55
Igazad van az idióta ès a cinikus is ugyanazt jelentik mint 2500 ève. Ja mègsem.
#445858 | 2023. 05. 17. 14:47
Nos erre a görögök mást mondanának. Persze lehet csűrni-csavarni a dolgot, s én is írhatok egy cikket arról, miért punkok a hippik, de ennek egyik fél se örülne túlzottan.
Tisztelettel, maradok az eredeti értelmezésnél és az ahhoz tartozó magyarázatnál ;)
#445857 | 2023. 05. 17. 14:40
"legtöbb élvezetet hajszolják, a lehető legkevesebb fájdalom ellenében"

Vagy a legtöbb fájdalmat hajszolják a legkevesebb befektetés ellenében.
A hedonizmus egy életérzés, egyébként iszonyú könnyen belecsúszik az ember, viszont egy idő utána mindig több és több kell, több szex, több kinky, több kaja, több pia...... több szer amivel mérgezed magad. Időben jó rájönni mi is a fontos és nagyon gyorsan visszavenni, mert a végén egy kiüresedett, minden érzéstől és élveztetettől megfosztott héj is maradhat belőled.
Modilab Deleted user
#445856 | 2023. 05. 17. 14:23
Nem haragszom meg. A blogom elején leírtam, hogy a hedonizmus számos dolgot jelenthet. Azt is jelentheti, amiről te írsz. Nemcsak egyféle hedonista létezik:

" If maladaptive hedonists are willing to make more sacrifices (e.g., in social relationships or responsibilities) for pleasure than value-based hedonists, they may assign less moral relevance to protecting others’ well-being, self-control, and the general following of societal rules. This lay conception of hedonism suggests that maladaptive pleasure-seekers have a different moral compass." - Idézet az alábbi cikkből:

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S019188691500077X
#445855 | 2023. 05. 17. 14:16
Meg ne haragudj, de az általad leírtak nem a hedonistákról szólnak!
Azok csupán a lehető legtöbb élvezetet hajszolják, a lehető legkevesebb fájdalom ellenében.