Egy régi görög bullshit, állati cáfolata

Blogs » Blog - RisleyAddix » Egy régi görög bullshit, állati cáfolata
RisleyAddix
Deleted user
2023. 05. 08. 21:46 | Appeared: 352x
" A csúnya állatok megmentésének legfőbb oka, nem maguk a csúf állatok, hanem az, hogy kulcsfontosságú szerepük van teljes ökoszisztémák és az emberiség túlélése számára létfontosságú források megőrzésében." - Linda Rodriguez McRobbie: These animals are so ugly. But we need them *


A régi görögök az ókor angol tudósai, ők mindent megmondtak.

Ezek között vannak érdekes és máig fontos gondolatok (ld. Xenophánészt, Empedoklészt, Szóratészt és sok mindenki mást), illetve olyanok is, amik szerintem vetekszenek az angol tudósoknak tulajdonított böszmeségekkel.

A klasszikus görögség egyik legnagyobb tévedése szerintem, hogy ami jó, az szép, és ami szép az jó. Ez a felfogás manapság is gyakran érvényesül.

Ha azonban ez igaz lenne, akkor úgy gondolom ennek ellenpontjának is igaznak kellene lennie, vagyis: ami csúf, az rossz, és ami rossz az csúf.

Az egyszerűség kedvéért most fogadjuk el, hogy ami a többség szerint csúf, az csúf, ami a többség szerint rossz, az rossz. Szerintem a többség szerint a keselyűk és a hiénák is csúf teremtmények, szükségszerűen rossznak is kellene lenniük.

Azonban dögevők nélkül jóval több fertőzés és betegség lenne a Földön, mint nélkülük, így semmiképp sem nevezhetőek rossznak sem a keselyűk, sem a hiénák. Akkor sem, ha a rajzfilmek arra kondicionálnak bennünket, hogy ezek az állatok rosszak, sőt gonoszak (lásd pl. az Oroszlánkirályt, vagy a Hortont. Igaz, A dzsungel könyvében a keselyűk segítenek Mauglinak!)

Abból pedig, hogy valaki szép, vagy valaminek szép reklámja van, semmi nem következik azon túl, hogy az adott dolgot szépnek gondolja számos ember.

Ebből következően attól nem lesz valami jobban igaz, ha egy szép ember mondja, és nem lesz kevésbé igaz, ha egy a többség által nem kifejezetten esztétikusnak tartott ember mond valami teljesen mást.

Ha igaz lenne, hogy ami szép az jó, úgy Taylor Swift is minden bizonnyal jó ember. Kár, hogy a hiénák és a keselyűk, véznaujjú makik, csótányok és más csúf szerzetek, ezt erőteljesen másként gondolják.

* https://www.bostonglobe.com/ideas/2019/08/02/meet-team-ugly/Eh12Ua4tXDvu2HjAh2Sd6J/story.html

Comments (1)


#445383 | 2023. 05. 09. 20:19
Nem minden jó, ami hasznos.
És hát kérdés a mérték is.

a patkányt pl. nem látjuk szépnek (pedig egyébként nem különösebben csúnya állat, csak gonosz szemei vannak)

patkányos zárójel
Azt is hallottam, hogy egy milliós nagyváros (csatornahálózata) nem működne jól pár ezer patkány nélkül.
De mondjuk egy emberre egy patkány elég sok (franciáknak, angoloknak megfelel, német kultúra már sokallja, tán az orosz is, de az meg legyint egyet)
10-100 emberre egy patkány az már látható a lakosság számára.
zárójel bezárva


A görögök meg megpróbálták kitalálni, mitől szép a szép. Ezért született e gondolat.
És azt hiszem, érdemben azóta sem haladta meg őket az emberiség (ebben).

(Az egész előrevivő tudományos civilizáció és gondolkodásmód a görögök meg a rómaiak seggéből bújt ki.)