Itt "mindenki"...deduktív

Blogs » Blog - RisleyAddix » Itt "mindenki"...deduktív
RisleyAddix
Deleted user
2022. 10. 11. 20:00 | Appeared: 569x
A Zootropilis című mesében van egy nagyon jó jelenet, egy rasztafári jakkal és egy arrogáns elefánttal, aminek számomra most az a tanulsága, hogy nem feltételnül jó, ha az ember sok apró részletre emlékszik, de a mese kiváló, ajánlom mindenkinek és nemcsak Shakira betétdala miatt.

Ez az oldal arra mindenképp jó, hogy az embert elgondolkodtassa. Sokaknál lehet(ett) itt olvasni például, hogy "Itt mindenki...", illetve egy időben divat volt így indítani a blogokat: "Az emberek 90%-a ezen az oldalon..."

Van annak egy alapvető szociálpszichológiai bája, ha valaki azt állítja, hogy itt -mondjuk az egyik leggyakoribbat- mindenkinek magas az érzelmi intelligenciája. Ami nem egyenlő a magas empátiával, sőt. A saját csoport kifejezett felül értékelése és misztifikálása, viszont ősi műfaj, egyidős az emberiséggel.

Van viszont két egymással abszolút ellentétes érvelési/logikai eljárás: az egyik az induktív, a másik a deduktív. Az előbbi a sok egyéni esetből von le következetéseket, míg az utóbbi általános állításokat vonatkoztat sok-sok egyéni esetre.

Mindennek megvan a maga helye és ideje. Például ha valaki kecskéket tart, de nem ellett még egy kecskéje sem, az általános tények alapján akkor is jó eséllyel számíthat rá, hogy nem fog egy anya kecskéje sem egyszerre 9 gidát elleni. Ezért röviden monbdhatjuk azt: a kecskék nem szoktak 9 gidát elleni, ezért ha a kecskéd terhes, biztosan kevesebb, mint 9 gidát fog elleni.

Ezen az oldalon pedig -ahogy fentebb is említettem- azt mondani, hogy itt mindenki magas EQ-val rendelkezik, intelligens, elfogadó, stb...

A szociálpszichológiai és érzelmi szempontokon túl azonban rá kellett jönnöm, hogy valószínűleg kényelmi aspektusok is szerepet játszhatnak abban, hogy itt "mindenki" szereti a deduktív érvelést, miszerint:

" Minden kinkszter/hunczut értelmes, empatikus... mivel pedig itt mindenki kinkszter, így Józsi,Zsuzsa,Jakab, Béla és Éva, illetve az oldal összes tagja értelmes empatikus stb, hiszen itt mindenki kinkszter."

1, Ez az érvelés már ott elcsúszik, hogy az oldalon van vanilla opció is-amely kifejezést én nagyon nem kedvelek, de ez nem lényeges a blog szempontjából, csak adalék érdeklődő ínyenceknek,- olyat még soha nem olvastam sem itt, sem sehol, hogy: " Minden vanilla értelmes és empatikus és elfogadó..."

Feltételezhetően azért nem, mert a nem hunczut/kinky emberek nem aposztrofálják magukat vanillaként, illetve azért, mert jóval nagyobb csoportról van szó, mint amit mi hunczutok alkotunk. És a kisebb csoportoknál -tapasztalatom szerint,- gyakran jóval erősebben érvényesülnek a csoport "igazságai", mint a nagy, társadalmilag domináns csoportokon belül.

2, Visszatérve az az "itt mindenki..." deduktív érvelés kényelmi szempontjaira: sokkal egyszerűbb és kevesebb energia befektetéssel jár azt mondani, hogy itt mindenki ilyen, vagy olyan/ "itt az emberek 90%-a...."

Az "itt mindenki" érvelést már egyetlen példával meg lehet cáfolni, a 90%-os érvelést pedig bármilyen általános állításra hozott néhány ellenpéldával le lehet léptetni a vita tatamijáról.

A kényelem témájáról több kötetnyit lehetne írni, de jelenleg én csak azt a szubjektív és induktív álláspontot szeretném közzé tenni, hogy attól mert valamit sokan kényelmi, szociálpszichológiai és egyéb okok miatt deduktív érvelést használva igazságként kezelnek, az attól nem válik igazsággá.

Mert a BDSM/hunczutságok világa és az abban résztvevő emberek személyisége, képességei és viselkedése jóval sokrétűbb, mint az, hogy egy kecske hány gidának tud életet adni egy ellés alkalmával.**

* Egy kecske jellemzően 1-3 gidának tud egyszerre életet adni, ritkább esetekben 4-5 kiskecske láthat napvilágot. Eredetileg 7 szerepelt a blogban, de 7-es ikerszülés már lett dokumentálva: https://nlc.hu/csalad/20170419/kecske-7-gida-elles/

** Ez nem egy kvalitatív, hanem mennyiségbeli különbségtétel, az élet csodáit szerintem nem is lenne helyénvaló minőségileg összehasonlítani az emberi szexualitás különféle aspektusaival.

Comments (5)


dean Deleted user
#435899 | 2022. 10. 11. 23:03
"Villám, köröket ver rám" :D
Deleted user
#435898 | 2022. 10. 11. 22:48
A lajhár a legjobb a rajzfilmben, a gyorshajtás rész a végén.😅😅😅
RisleyAddix Deleted user
#435883 | 2022. 10. 11. 21:03
:D
Varnyu Deleted user
#435882 | 2022. 10. 11. 20:57
Persze, hogy nem, írtam is erről :).

A kommented többi részétől elhatárolódok :D
Deleted user
#435881 | 2022. 10. 11. 20:48
még az sem biztos, hogy itt mindenki kinkszter.

az meg teljesen biztos, hogy alig van itt igazán toleráns, empatikus ember. illetve aki van, az sokszor a toleranciáját, empátiáját csak egy klikk számára tartogatja :)