Fantázia, BDSM, bántalmazás, autizmus*

Blogs » Blog - RisleyAddix » Fantázia, BDSM, bántalmazás, autizmus*
2021. 04. 07. 18:00 | Appeared: 852x
„ Paul H. Gebhard antropológus, 1969-ben, lényeglátóan rámutatott, hogy a domináns-szubmisszív kapcsolatok a kultúránkba vannak ágyazva. Az agresszió például normális viselkedés, főként a férfiaknál.” - Ying-Chao Kao: The Rise of BDSM (Sub)culture and Its (Dis)contents: A Literature Review

Ez a bizonyos Paul Gebhard, avagy Gepárd Pál, Alfred Kinsey munkatársa volt, és úgy tűnik, hogy a BDSM kifejezés szülőatyja is.

Csak tűnik, mert pontos információt nem találtam róla, de 1969-ben használták először a BDSM megnevezést, jelenlegi tudásunk szerint, és ebben az esztendőben jelent meg, az antropológus Gepárd úr, Fetishism and Sadomasochism című írása.

Margot Weiss –szintén antropológus, BDSM kutató,- pedig leszögezi, BDSM (bondage, discipline, domination, submission, sadomasochism) című írásában, hogy Gepárd volt az első, aki „ a BDSM-et kulturális jelenségként vizsgálta.”

A BDSM kulturális vizsgálata is kifejezetten érdekes, azonban ezzel most nem áll módunkban foglalkozni, maradjunk inkább az autizmus nyomvonalán.

A minap egy youtube videóban hallottam – a forrást szándékosan nem jelölöm meg, hogy ne sérthessek meg senkit, véletlenül se- hogy a narcisztikusoknál gyakori a nagyon élénk, már-már valóságszerű fantáziavilág.

Úgy találtam, hogy ez bár valóban így van, de számos más embernek lehet kiváló és erős képzelőereje.

Az autizmusról is tudva levő, hogy jellemőzen erőteljes fantáziavilág kapcsolódik hozzá. Ennek kapcsán lehetne tudományos cikkekre is hivatkozni, de szerintem ezt a jelenséget, a Ben X (2007) című, belga-holland játékfilm mutatja be a legérzékletesebben.

Ebben az alkotásban erőteljes szerepet kap még az autisták meg nem értésének –és ebből fakadó- bántalmazásának bemutatása.

S ha már említésre került mind a kultúra, mind az autizmus, mindenkinek ajánlom szeretettel a két téma összefonódása kapcsán: A nevem Khan (2010) című, indiai filmet.

Ha valaki pedig egyből arra gondolna, hogy egy indiai film, biztosan gagyi, annak figyelmébe ajánlom az alábbi beszédes pontszámokat:
port.hu: 10 /9.3.
IMDB: 10 / 8.0

A végére pedig egy összeállítás, amiben 5 filmből válogattak össze jeleneteket, a gyermekeket érő bántalmazásról, köztük van többek közt az említett Ben X , valamint A nevem Khan is:

https://www.youtube.com/watch?v=nXdcNdwm5Uw

*Ha valaki azzal érvelne, hogy ez egy empátia vadász rege, teljességgel igaza lenne. Az önkritika gyakorlásával talán senkit sem sértek meg.

Comments (1)


Deleted user
#394809 | 2021. 04. 07. 18:21
besegítenék az empátia vadászatba. ezért ajánlok én is egy filmet, ami igaz történetet dolgoz fel.

https://port.hu/adatlap/film/tv/thomas-utan-after-thomas/movie-93961

https://www.youtube.com/watch?v=-y2bYAEmoqw

a főszereplő kisfiú Andrew Byrne, most 21 éves. amikor a filmben szerepelt, akkor mindössze 7 éves volt. a játéka tökéletes. a film megnézése után komolyan elgondolkoztam, hogy mi van, ha valóban autista. aztán győzött a szakmai józan eszem. a valódi autisták szinte soha nem képesek valóban összerendezett szereplésre, szinészi játékra és még sok egyébre sem :)