Vita, Möszjő Mikulásos Kondorszárnnyal

Blogs » Blog - RisleyAddix » Vita, Möszjő Mikulásos Kondorszárnnyal
2021. 01. 12. 15:58 | Appeared: 804x
Egy bizonyos, Mikulásos Kondorszárny/Kenderszárny, a 18. századnak alkonyán azt találta írni vagyon, híres munkájának 113. paginyáján (Az emböri szellöm fejlődísinek váltuzatos türténetje), hogy a tudományok előrehaladása egyenesen arányos erkölcseinkek fejlődésével.

Amellett, hogy el kell ismernem möszjő Kondorszárny roppant műveltségét és éleslátását, amiket többek közt Francia Szalonna, Renault Dekár és Gallonos Gallon uraságok kapcsán is megcsillogtatott, fentöbb említett műviben, az erkölcs tekintetjében nem értek vele egyet. Ha példának okáért egy jóhiszemű tudós feltalál valamit a az élőlénytan, vagy az ugri-bugri-elektronyosságnak esetleg a vegyületészetnek területjén, azt elübb vagy utóbb, de leginkább elűbb erkölcstelen célokra fogják a hatalamasságok felhasználni.

Persze nem ártana tisztáznunk, hogy mit is értünk erkülcs alatt. Vagyis én mit értek alatta. Bár kumulyabb disputálásra nem számítok vala, hiszen nem a skuolasztika idejében élünk, de a tisztessíget meg köll adni. Szerintem az erkölcs egyik alapvetíse az vagyon, hogy minél több élőlénynek, minél jobb legyen az élete. Illetve, hogy minél kevésbé törekedjünk másokat tárgyíasítani. Na már must, eztet sokan félreértik vala. Nem abban leledzik a tárgyiasítás, ha valakit beleegyezésével lábtartónak, hamutálnak, vagy egyéb bútornak használnak, hanem pontusan akkur, mikor az ő beleegyízése nélkül törekednek őtet ilyen, vagy ulyan módokon kihasználni.

Nu persze, ilyesmi a kínzóbandkörnek tájékán, még gundulat formájában sem gyühet elő, hiszen itt mindenki talpig becsületes embör. Saját fogalmai szerint. De valamiért úgy tapasztalom vala, hogy a mi urszágunkban, s azon belül a mi kínzásunknak háza táján is hanyatlóban vagyon az erkülcs, miküzben mindenki, s mindenkinek minden eszköze egyre ukusabb. No lehet, hogy itt vagyon a kútya elásva: lehet akármilyen okos egy trágyad, s akármilyen jámbor egy felebarátod, az Írás és az embersíg is azt tanítják, hogy bánj minden fajodbélivel, s az állatokkal is tisztességgel.

Comments (3)


Deleted user
#390134 | 2021. 01. 14. 21:59
300-al is verte ezt vissza :-D
Munkáltató és munkavállaló, ember és ember, mai világban ilyen tisztesség ?
Én kérek elnézést.
#390030 | 2021. 01. 12. 17:21
Leonídász is hasonlóan vélekedett..
Deleted user
#390029 | 2021. 01. 12. 17:17
"Az erkölcs, ahogy a nagyapám is látta,
nem más, mint az alkalom hiánya."

Dinnyés József