A reklám regékről

Blogs » Blog - RisleyAddix » A reklám regékről
RisleyAddix
Deleted user
2020. 12. 19. 16:38 | Appeared: 865x
"Igaz járásra bármely anya könnyűszerrel megtanítja a gyermekét, az agy használatára azonban korántsem minden pedagógus tudja megtanítani." - E. Iljenkov: Bálványképek és eszmények (124.p)

Egy-két alapos és konstruktív kivételtől eltekintve, lényegi észrevételeket és bírálatokat sem kapok a regéimre. Ez azonban nem gátol abban, hogy én magam véleményt, kritikát fogalmazzak meg.

Ma mondtam az egyik háznál, - ahol kerti munkát végzek, - dolgozó, kárpátaljai idősgondozónak, hogy a kapitalista felhalmozásnál, jobb volt a szocialista korszak, nem volt ekkora, a pazarlás. Ilyen kifinomult és rafinált reklámok sem léteztek.

A reklámokat természetesen lehet kritizálni, akár keményen kopját szegező delejes daliként is.

De a kapitalizmusban, mindenikinek joga van azt reklámozni, amit csak szeretne, a jog adta lehetőségeken belül. Ha van egy BDSM weblapon, és ott Mari néni főzelékfalóját reklámozom, vagy Elias barátom kézműves korbácsait, esetleg mindkettőt, az én dolgom.

Persze figyelembe vehetem, hogy a célközönségem mennyire örül egy-egy reklám tartalmának, vagy színvonalának. De a kapitalizmusban - legtöbbször, - a pénz az úr.

Rendszeresen kapok egy pakisztáni, BDSM-es eszközöket forgalmazó cégtől, angolul tájékoztató üzenetet. Nem tudom milyenek a termékeik, nem érdekelnek jelenleg. De tegyük fel, hogy felajánlanák havi 500-1000 dollárt, azért, hogy hirdethessenek az oldalamon.

Lehet, hogy élnék a lehetőséggel, még akkor is, ha nem szuper minőségű cuccokat árulnak. A többség úgyis az al-ról, az ebről, és a w-ről rendel.

Persze lehet, hogy ekkor akadna, aki puffogva tajtékozna, vagy művészi stílusban küldene el a sunyiban, de kapitilastia szempontok alapján még mindig cudarul jól járnék. Így azt mondom, hogy persze mindenkinek jóga van ki akadni azon, hogy hol, milyen reklámok jelennek meg, de a kapitalizmus csúcsán ezen mérgelődni, szerintem nem gyümölcsöző. Engem sokkal inkább érdekel a reklámok pszichológiája. Mostanában a fülbe mászó zenékre fókuszálok: "Hello hello.." "Oh Saturday Sun, I met someone out on the west coast.." Jó a napnak sok köze van a D vitaminhoz, amit ezzel a nótával reklámoznak, és, ami ráadásul bizonyítottan jó pallos a denevíres kovirnyák megelőzéséhez. De a Nyugati parttal (pl. Kaliforniával) mit kezdjünk? Semmit. A reklámok nem a józan észre akarnak hatni.

Helló, helló.

Comments (0)


Noone has commented this blog entry.