Onán, Dioklész, Leonardo, Freud, avagy rege az önmegtartóztatásról

Blogs » Blog - RisleyAddix » Onán, Dioklész, Leonardo, Freud, avagy rege az önmegtartóztatásról
2020. 10. 15. 14:10 | Appeared: 962x
Ma szembe jött velem egy hirdetés, ami A csillag ösvény lovasai, ezer rege című kötetet reklámozta, Bán Mór tollából. Az első regés füzetem indító fejezetének címe: Az 1001 éjszaka BDSM regéi. Nem gondolom, hogy itt véletlenről lenne szó, de hogy mégis mi a kapcsolat a számok hasonlóságán túl? Ennek a nyájas, tiszteletreméltó olvasó bátran járjon utána, saját lován, vagy lábain.

Az önmegtartoztatás - némileg utána jártam,- hatalmas téma, mind kulturális, mind tudományos, mind történelmi, mind spirtiuális értelemben. Onán vétke miatt mondják/mondták sokan, hogy az önkielégítés - a férfiaknál- elbutít, nyomorba dönt és elsorvaszt. Ezek szószerint értendőek. Hippokratész - Foucault szerint,- azt írta, hogy a túlzott önkielégítés/onanizálás gerincsorvadáshoz is vezethet. Kortársa, Dioklész, egy ma kevésbé ismert orvos is a túlzott -férfi- szexuális aktivitás ellen foglalt állást, szigorúan egészségügyi okokra hivatkozva. (Lásd: Foucault: A szexualitás története című kötetének vonatkozó részét).

Annyi biztos, hogy az ókorban is hatalmas interakció volt a különféle népek közt, így nem kizárható, hogy Onán maszturbációsnak tekintett vétke hatással volt a klasszikus görögség ezirányú gondolataira. Azonban Freud szerint maga Leonardo da Vinci is kifejezetten a szexuális önmegtartóztatás híve volt, és az így felszabadult szellemi energiákat a világ lehetó legprecízebb megismerésébe és alkotásaiba helyezte át.
A grafikusommal, a minap beszéltem a témáról, hozzátéve, hogy Freud szerint Leonardo homoszexuális érdeklődésű volt, mire ő megjegyezte, hogy ez igaz volt más reneszánsz kiválóságokra, többek közt Raffaellora és Michelangolora is.

A reneszánszra pedig sokan az ókori görög-római kor megújulásakánt tekintenek, így az önmegtartóztató, meleg férfi, mint Leonardo, eszmeiségi-kultúrális aspektusból is tekinthető az említett korok, jeles utódjának. Azonban az önmegtartóztatás a BDSM-ben is egyre trendibbé kezd válni, főként erényöv igénybevételének segítségével. Ez a totális uralom egyik jelképe. Ugyanakkor abba már csak kevesebben gondolnak bele, hogy erényövben is el lehet élvezni, illetve, aki elég ügyes le is tudja venni, flexelés nélkül. Úgy gondolom, hogy a valódi önuralom, ahhoz kell, hogy az ember akkor se nyúljon magához, ha nincs, ami ebben testileg korlátozná. Ha sikerül a lelket uralni/rabosítani, akkor a testet is könnyedén lehet. Ez fordítva, nem ennyire szükségszerú.

Azt szoktam mondani, hogy az önmegtartóztatásnak vannak/lehetnek spirituális vonatkozásai is. Kicsit utána olvasva, azonban úgy találtam, hogy a jógik teljes szexuális, valamint egyéb világi dolgoktól való, önmegtartóztatása olyan mértékű arroganciával jár(hat) ami számomra nagyon nem szimpatikus.

Szerintem mindenki maga dönthesse el, hogy kipróbálja a szexuális önmegtartóztatást/absztinenciát, illetve azt is, hogy ezt erényövvel, vagy anélkül teszi. A magam részéről az utóbbit javaslom, mind lelki, mind testi, mind higiéniai szempontból.

A pornó függők kapcsán azt olvastam, hogy terápiaként bevett szokás a maszturbációtól és akár szexuális aktustól történő időleges visszavonulás. Röviden: az önmegtartóztatés okai és következményei sokfélék lehetnek, de akik a netről irányítható erényöv viseltetése mellett teszik le a voksukat, azokat tisztelettel arra kérem, hogy járjanak utána, hogy ezek is meghackelhetőek.

Comments (3)


Deleted user
#381776 | 2020. 10. 16. 07:30
Freudot nem különösebben kedvelem, de neki köszönhetjük azt, hogy elhozta tudatalattit, mint fogalmat (tudatfeletti, tudatos én, személyiség..) az árnyék személyiséget és sokmás mindent. Akit kedvelek az a tanítványa C.G.Jung. a junginátus analitikus pszichológia.
Érdekes kapcsolatuk volt kettőjüknek. Zseniális a film is életükről..

Én úgy tudom, hogy mind a mai napig sportolok önként vállalják a verseny előtti önm. Miért is? Az az érdekes, hogy miért? Engem pl.mindig ez érdekel egy jelenséggel kap. Miért?
Én ahogyan tudom a férfi ejakulációkor rengeteg energiát veszít mind a három szinten. Mélyebben nem mennék bele a témába... Tehát érdemes nagyobb kihívás előtt a ffinak koncentráltan, összegyűjtenie az erőt. Virágnyelven.
Jómagam is olvastam/ tudok erről a kisérleztről, ami nem kisérlet, mert alkalmazzák, az előbbi kommimba bele is akartam írni, de az álmosság :)) elvitte.
#381745 | 2020. 10. 15. 21:33
Csak részben értek egyet Freuddal ebben. Szerintem nem csak intellektuális energiákra váltható át a szexuális vágy, de fizikai munkára, sport tevékenységekben is levezethető. Volt is olyan kutatás, ami azt mutatta, hogy egyhetes önmegtartóztatás után, növekszik a férfiaknál a tesztoszteron szint. Nem véletlen, hogy régebben divatos volt, verseny előtti egyhétben a férfiak ejakulációját megtiltani.
Deleted user
#381740 | 2020. 10. 15. 21:16
Az önmegtartoztatás akkor lehetséges, ha belső indítatásból fakad és nem divatból, vagy egyéb más okból.
Szükséges hozzá egy Hívás..!
Ha ez megvan tisztázni kell, hogy miért, mivégre, mi okból, milyen célból? - s felkészültséget igényel mind a három szinten: Szellemileg, Lelkileg, Testileg.
Miért is? Azért, mert elsősorban az ember szexuális lény, és maga a szexuális energia: éltető energia, ami felelős a vitalításért, motivációert stb. Tehát óriási erő. S ha ezt az erőt megtanulja az egyén helyesen használni ( keleti tanok, s módszerek) az élet bármelyik területén, pozitív dolgokat tud/tudhat Teremteni, Alkotni, anyagba ültetni.

Na már most, ha az önmegtartoztatás előtt ez az erő nincs Tudatos szintre hozva, megértve nem fog tudni vele bánni, ami önmaga ellen fordulhat, mert maga a test kívánalmai nem megszüntethetőek, de uralhatóak, illetve magasabb Szellemi szinteken elenyészőve válhat.
A kulcs ebben az esetben a szublimálás, a szexuális energia levezetése, áttevése művészetekbe, sportba, de leginkább szellemi alkotásokba, hogy ne elfojtások keletkezzenek, hanem áramoltatás.
Itt álljon is egy tudományos idézet, hogy pontosan mire is gondolok, amikor szublimálás említek:
Egy szexuális impulzus úgy változtatja meg irányát, hogy egy társadalmilag elfogadott, nem szexuális jellegű cselekvéshez vezet. Freud szublimációnak főként a művészi tevékenységet és az intellektuális munkát tekintette: „a nemi ösztön rendkívül nagy erőmennyiséget bocsát a kulturális munka rendelkezésére, s ezt ama különlegesen jellegzetes tulajdonsága folytán teszi, hogy célját képes eltolni anélkül, hogy lényegében veszítene erejéből. Azt a képességet, hogy az eredetileg szexuális célt egy másik, immár nem szexuális, pszichológiailag vele mégis rokonságban álló céllal cserélje fel, nevezzük a szublimáció képességének.”

Ha fentebb írt folyamatok, előkészületek nem történik meg, akkor fusztráltság, elfojtások, pszichés tünetek jelentkezhetnek.
Mindazonáltal sok - sok önismeretet, belső erőhöz, és sokmás pozitív jótékonyhatása lehet egy ilyen ideglenes útnak. Egész életre szólóan pedig a kiváltságosoknak, akik önmaguk is megharcolják eme rögös ösvényt.

Az egyensúly a lényeg véleményem szerint, s alapja a belső - külső harmóniának.

Raffaellotól pedig kedvenc: Az athéni iskola freskója. ( "vitatkozik" Platón és Arisztotelész..ideák világa stb)