Rozsomák szellemiségű rétes

Blogs » Blog - RisleyAddix » Rozsomák szellemiségű rétes
2020. 10. 11. 16:20 | Appeared: 955x
Egy erdélyi muzsikus és egy pest megyei filozófus megállnak egy régi, lerobbant Opellel egy szerszámbolt előtt. Ha Tarantino magyar lenne, lehet, hogy így kezdődne egyik alkotása. Azonban most a valóságról van szó. Mindkettejükön munkásruha, a fehér autó tetejére, egy hosszú, fémlétra, felgumipókozva. Ha így látod őket, az hinnéd, egyszerű munkásemberek, bunkók, nők után füttyögők. A látszat a legtöbbször csal.

Jelen írásban, saját tapasztalataim alapján fogom leírni álláspontom. Bár nem szoktam nők után füttyögni, és még a fenekükre sem csapok.
Számomra rengetegeg feloldhatatlan ellentmondás létezik, és most nem a filozófikus paradoxonokra gondolok,úgymint:"Aki képes mindent felemelni, vajon fel tudja-e emeleni a felemelhetetlen hegyet? A mindent elpuszító kard, össze tudja-e törni, az elpusztíthatlan pajzsot?"

A gyakorlatias témák közül gyakran morfondírozok, például nők és férfiak közti egyenjogúság kérdésén, -más csoportok is érdekelnek, de egy rege térbeli keretei szűkösek. Vegyük röviden szemügyre tapasztalataimat:

Ha férfi vagy:

- ne panaszkodj, akkor se, ha akaratod ellenére bántalmaznak - testileg és/vagy lelkileg
- ne dicsekedj, mert úriember sosem tesz ilyet
- ne kérj segítséget, mert egy igazi férfi mindent megold egyedül (lásd az egyik kedvesen embernyúzó telekommmunikációs cég, mostanában adott reklámját)
- nem mondhatsz semmi rosszat, egyetlen nőről sem; ha megteszed egy szexista majom vagy

Ha nő vagy:

- bátran panaszkodhatsz, akkoris, ha nem bántalmaztak
- dicsekedhetsz, hiszen a férfiak is mindig ezt teszik
- kérhetsz bátran segítséget, hiszen sok férfi azt gondolja, bevágódik nálad azáltal, hogy begépel egy kétsoros, colehoszabópéterséget
- szídhatod a férfiakat, az egyenjogúság nevében

De ezek a gondolatok fabatkát sem érnek, hiszen: egy filozófus haszontalan, egy férfi pedig nem panaszkodik. Ha egy filozófus árkot ás, betont kever, konténert pakol, és ettől megszűnik filozófusnak lenni, akkor kétség sem férhet hozzá hogy egy segítséget kérő vagy panaszkodó férfi sem számít férfinak.

Comments (5)


#381194 | 2020. 10. 11. 21:20
a hangot adás jó és kell
én egy jobbat és szerintem hatásosabbat tudok: mintát adni

persze, hogy mikor mit, azt a lehetőségek és a hatáskör mérete adják
#381185 | 2020. 10. 11. 20:57
Semmi sem kötelező, de van, amiért lincselés jár(hát), van amiért pedig együttérzés. Ha senki nem ad hangot az ellentmondásoknak, nem változik a helyzet, ha szabó, ha kovács :).
#381163 | 2020. 10. 11. 20:10
egy mesefilmben (tudjuk, a legjobb mesefilmek mennyire szólnak csak gyerekeknek :) hangzik el.. a fiú azt mondja a lánynak, hogy én csak egy szabómester vagyok... erre a lány: te királyfi vagy, aki most éppen szabómester...
hogy mi vagy, azt nem feltétlenül az határozza meg, mit csinálsz épp...
sok éve is nagyon tetszett ez a mondat/gondolat, most sincs másképp

a férfiak ilyenek-a nők olyanok-ezt csinálják-azt nem csinálhatják-az igazi férfi-az igazi nő játékokban meg nem kötelező részt venni :)
#381157 | 2020. 10. 11. 16:41
Szia Sünike,

Részben biztosan igazad van. Az én esetemben viszont nem erről van szó.
Deleted user
#381154 | 2020. 10. 11. 16:26
Szia Risley.

Szerintem meg inkább a férfiak a büszkeségük miatt nem panaszkodnak és a többit is amit említesz, ill kevesebbet mint a nők.

Emberre válogatja azt, hogy ki mennyire empatikus, akár nőkkel, akár férfiakkal szemben.

Ez csak az én véleményem.