Klasszikus liberalizmus a BDSM-ben?

Blogs » Blog - RisleyAddix » Klasszikus liberalizmus a BDSM-ben?
2020. 10. 03. 21:07 | Appeared: 1037x
" Az ifjú elhiszi, hogy a világ az élvezetnek és boldogságnak a tanyája, melyből csak az ügyefogyott nem veszi ki a részét. E hitében megerősítik a regények és az emberek kétszínűége. " Arthur Schopenhauer: Életbölcsesség.

Jelen bejegyzés, nem politikai, ugyanakkor világnézeti tartalmú.

Ma el kezdtem írni egy regét, a BDSM alapú poliamoriáról, félbehagytam. Nem azért, mert nincs hozzá ihletem. Nem akartam, hogy mások provokálva érezzék magukat. Bár tudjuk jól, hogy én egy fizetett provokátor vagyok, most mégis úgy gondoltam, hogy egy másik témát fogok elővenni. A klasszikus liberalizmus vs. liberál-fasizmus/fasirtizmus témaköréről sokat írtam már. Megkaptam akkoris, hogy én csak provokálok és ilyen fogalmak nem is léteznek. Jonah Goldberg kiváló könyvet írt a témában: Liberálfasizmus címmel. Magyarul is megjelent.

De miért is kavar ekkora port ez a témakör? Hónapok óta szajkózom, hogy a liberál-fasizmus egyre jobban erősödik, vagyis az az eszmerendszer, ami saját magának totális szabadságot követel, míg másoknak silencio legyen a neve. Az utóbbi időszakban azt látom, hogy a hazai közéletben ez egyre többször kerül szóba. Neves közszereplők is azt mondják, hogy a szélsőséges liberalizmus erősödik, míg a klasszikus eltűnőben van. Az elnevezést értem, de én maradok a fasirtizmusnál, illetve liberál-fasizmusnál.

De miért fontos ez BDSM szempontból? Szilárd, tapasztalati alapú meggyőződésem, hogy minden ország BDSM Közössége, - ahol létezik egyáltalán,- tökéletesen leképzi az adott ország társadalmát. Arányaiban ugyanannyi lesz benne a magas, mint az alacsony végzettségű, a nyitott és a konzervatív, mint a pék, vagy a könyvtáros. Persze ez sem ilyen egyszerű, mert vannak alul és felül reprezántált csoportok tapasztalatom szerint, de a kivetelek ellenére is úgy látom, hogy ez a model nem holmi illúzió.

Mivel a magyar társadalomban magas az intoleráns emberek aránya - ezt nemcsak a BDSM kapcsán volt alkalmam megtapasztalni,- így ha belegondolunk az sem meglepő, hogy a hazai BDSM Közössségen belül is sok-sok ember kirekesztő. Akár liberál-fasiszta, akár más alapon. A klasszikus liberális hozzáállásról az egyik munkaadóm azt mondta: "Szép gondolatok, de itthon nagyon kevesen vallják őket." Attól viszont nem lesz valami automatice rossz, hogy kevesen értenek egyet vele.

Úgy tapasztaltam, ha valaki minél több kisebbségi csoporthoz tartozik egyszerre annak két alapvető kimenetele lehet:

- azt a kirekesztést, amit vele szemben mutatnak sokan, ő is tovább viszi és kirekeszt másokat. Természetesen ez nem egyedül, hanem csoportban végzett tevékenység.

- A kirekesztés miatt, amit sokan vele szemben mutatnak, toleránsabb lesz másokkal, főként más kisebbségekhez tartozókkal, mert tudja milyen kegyetlen érzés, amikor csak azért taszítják ki, nézik le, mert ő más milyen, mást szeret, mint a többség.

Ha valamit nem értünk, utána lehet járni, legyen szó, tűs játékokról, ageplay-ről, vagy éppen az agyonkritizált findomról("Ez a családfenntartó ösztön erotizálódott fétis változata."- írta a minap SMyB, hiánypótló blogjában). De mondhatjuk azt is, hogy köszönöm ezt én nem értem, de elfogadom, hogy más pont ezt élvezi, és amíg engem nem akar senki ilyen helyzetbe hozni, addig nem érdekel az adott téma.

Comments (33)


#381012 | 2020. 10. 07. 21:44
"mások állítják rólunk és akkor vagy igaz, vagy nem" - ez nagyjából a világon minden kijelentésre elmondható.
és ha magadról mondod, az is ugyanígy vagy igaz, vagy nem.
Deleted user
#381003 | 2020. 10. 07. 20:19
Kik ezek akkor? Bloggerek?

Haők maguk nem, akkor nem lehet, hogy mások állítják rólunk és akkor vagy igaz, vagy nem?
Egyébként ha nincs jogi hatalmuk, akkor hogy tudnak kirekeszteni?

Honnan tudod, hogy nő a számuk?
Van erről statisztika?

Esetleg én is az vagyok?
#380988 | 2020. 10. 07. 19:08
1. Részben igen, hatalmuk van, de ez nem intézményi, azaz nem jogi vagy strukturális, hanem informális.

2. Nem.

3. Igen.
Deleted user
#380948 | 2020. 10. 07. 14:25
Ha jól értem vannak emberek, akiknek
1. Hatalmuk van elhallgattatni más véleményt (ez jogi? Vagy egy blog indítója? Ha jogi, akkor pl. Ilyen lehet egy alkotmánybíróság?)
2. Liberálfasisztának vallják magukat (bármi is jelentsen ez)
3. A számuk nő
Jól foglaltam össze?
#380767 | 2020. 10. 05. 11:07
Liberálfasizmus alatt azt értem, amikor a liberalizmus (vélt vagy valós) eszméinek hatalmi eszközökkel szereznek érvényt, ellehetetlenítve más (pl. konzervatív vagy szocialista) ideológiák álláspontjának megismerését. Erre példa a már általam is emlegetett "cancel culture", ahol ha valakit megbélyegeznek a véleménye miatt, akkor már nem engedik be őt a diskurzusba, folyjon az bármiről.
Deleted user
#380654 | 2020. 10. 04. 18:52
Köszi, megnéztem.
Ha ideológia, akkor melyik? Ezért adnak a különböző korok liberális útkereséseinek különböző nevet.
Lehet klf. neveket adni. Én nem ezeket tanítanám!

Lényeg, hogyan közelítek meg egy problémát.

Egyébként mit értesz liberálfasizmuson?
#380636 | 2020. 10. 04. 16:07
Oké, azt hiszem megvan, hogy miért beszélünk el egymás mellett (még láttam a törölt hozzászólást, és igyekszem nem politizálni).
Szóval úgy vélem, hogy valamiféle antiliberálisnak gondolsz engem, de én nem vagyok az: én liberális alapon gondolkodva látom a liberálfasizmusnak nevezett jelenség létezését. Ebből kifolyólag nem szeretném visszalőni az egyén jogait a premodern érába.

A másik vitapont közöttünk pedig az, hogy én ideológiának gondolom a liberalizmust. Ez nem dehonesztáló jelző, hanem egy leíró főnév, hiszen számos eszme vált a történelem folyamán ideológiává. Egy kis történeti összefoglalás a liberalizmusról, nagyjából negyed órában:

https://www.youtube.com/watch?v=P1vKDrvO1l0
#380617 | 2020. 10. 04. 14:17
Politizálást és konkrét pártokat kérlek hagyjátok. Szabályellenes kommenteket sehol ne tegyünk, de én törlöm a saját blogom alatt ezeket. Nem szeretném ha lezárnák.
Mercurius Deleted user
#380610 | 2020. 10. 04. 13:13
"...mi a liberális ..."

Nincs: A LIBERÁLIS

L: egy gondolkodási módszer, egy megközelítés

Pl. Ebből következik a jogban az arányosság elve vagy akar az ultima ratio

Amerika a tornyok után:
Állam: Egyén! Adj több jogot, különben nem tudlak megvédeni.
A liberális ilyenkor elkezd gondolkodni: ez igaz, megértem (figyelni kell az arabokat) de összeségében nem fogok rosszabbul járni?

Erről elég sokat vitatkoztak és végül egy új (nem rosszabb, nem jobb, egy más) egyensúlyi állapot jött létre az egyén és a hatalom között. Egyes részleteket biztos ízekre lehet szedni, de összeségében biztosította társadalmi békét és feltételezhetően demokratikus módon jött létre.

Ha engem kérdezel, én nem tiltanám meg a dohányzást az erkélyen. Feleslegesen nem korlátoznám a dohányosokat a szabadban. (Pedig nagyon idegesitenek)
#380609 | 2020. 10. 04. 12:36
És én ebben az esetben egyetértek a német alkotmánybíróság döntésével. Én ezen a téren liberálisnak gondolom magam, például nem tiltanám be itthon a horogkeresztet meg a vörös csillagot sem.
Mercurius Deleted user
#380608 | 2020. 10. 04. 12:34
A német alkotmánybíróság pár éve nem tiltott be egy fasiszta partot, mert marginálisnak ítélte meg.
A szólásszabadság (liberális) elve fontosabb volt!
#380607 | 2020. 10. 04. 12:33
Nem-nem, amiről én beszélek az pont a módszer és a módszer ellentmondásai. Szabadosságról egyetlen sort sem írtam, a BDSM-példa csak annak az illusztrálására szolgált, hogy az egyén szabadságának a határai nem állapíthatóak meg olyan könnyen. Nyilván hozhattam volna másik példát is, de egy BDSM-oldalon kézenfekvő hogy BDSM-példával éljünk.

A dohányzásos példád amúgy jó. A kérdés, hogy mi a liberális? Dohányozni hagyni mindenkit mindenütt? Vagy tiltani itt-ott? A tiltás vajon nem beavatkozás a szabadságjogaidba? Például van, ahol meg akarják tiltani azt is, hogy az erkélyen dohányozz. De az a te erkélyed, te vetted meg vagy te bérled, senki ne szóljon bele, hogy ott hogyan füstölögsz. Liberális dolog lenne vajon betiltani, hogy az erkélyen dohányozz úgy, hogy közben a fölötted/alattad lakónak kellemetlenséget okozol? VAnnak olyan vélemények, amelyek szerint nem.

Ebben a példádban amúgy a fasizmust rossz helyre teszed, a fasizmus nem lövi le az embereket. A példádban a fasizmus betiltja a dohányzást és bünteti őket, de nem lövi le. A fasisztáknak amúgy meg volt erre az ideológiai oka, hiszen a fasiszták egy új embereszményt fogalmaztak meg, amihez megfelelő testkultúrát párosítottak, (innen a sok sport, a duzzadó izmok és az egészséges anyáknak való nők bálványozása), ami kizárta a dekadens, liberális dohányzást. Amúgy a nácik még jobban korlátozták a dohányzást, hasonló okokból, mint a fasiszták.

Tehát a fasiszták betiltották volna a dohányzást, nem lelövik a dohányosokat.
Deleted user
#380606 | 2020. 10. 04. 12:24
Pár száz éve jeles tudós pedig a flogisztont.

Te csak annyit mondtál, hogy van unikornis, mert ez és az azt mondta!
Ez sajnos még nem bizonyítja, hogy létét. Azt meg semmiképpen sem, hogy az unikornisok száma nő!

Jeles ember= igaz
Einstein: "ez volt életem legnagyobb tévedése"
Aztán kiderült, hogy ez mondat volt élete legnagyobb tévedése.
Mercurius Deleted user
#380604 | 2020. 10. 04. 12:16
Amiről te beszélsz, az a szabadosság!
L= egy módszer, csak ennyi
L= tedd azt, ami az emberek szabadságát leginkabb növeli!

Az egyén és a közösség érdeke - a 2. állításon kívül - szinte mindig ellentétes.
Én kérek antibiotikumot <-> növelem a rezisztensek számát

Az egyensúlyt pl. a demokratikus intézményrendszer (mint mechanizmus) tudja többnyire eltalálni, mivel
nincs abszolút határ, vagy megoldás.

A határok a tudásunk miatt is változnak.
Liberális gondolat volt, dohányozzon, aki akar!
Liberális gondolat: de csak úgy, ha mások egészséget nem veszélyezteti.
Akkor most a L köpönyegforgató? Hol ezt mondja, hol azt?
Vagy csak megpróbálja adott (általánosan elfogadott) információk az emberek szabadságát maximalizálni?

A fasizmus: végezzük ki a dohányosokat, mert mérgezik a levegőt!
#380593 | 2020. 10. 04. 11:46
*H.G. Wells.
#380592 | 2020. 10. 04. 11:40
Nem csak a Google ad rá talált. 100 éve, a jeles angol író, fennen hirdette a liberál-fasizmus ideológiáját. Ezt lentebb be is linkeltem. A valóságot nem kötelező elfogadni, de a tények elfogadása nélkül, valóban nem lehet vitatkozni.
RisleyAddix Deleted user
#380590 | 2020. 10. 04. 11:33
Ezek szerint létezik unikornis?
Minden létezik, amit el tudunk képzelni?

Ha valaki alkot egy téves fogalmat és arra ad találatot a Google, akkor az létezik?

Ez egy igaz mondat?
A Google az abszolút igazság.

Ha ad találatot, akkor van az a valami, ha nem, nincs?

Van flogiszton?
#380588 | 2020. 10. 04. 11:26
Van. A liberalizmusnak ugyanis létezik egy komoly ellentmondása a kezdetektől fogva: a liberalizmus ugyanis tulajdonképpen az egyén szabadságát vallja, mindaddig, amíg az más szabadságát nem sérti. Na de hol van ennek a határa és ki állapítja meg? A különböző liberális ideológiák nagyjából ezt a kérdést feszegették a kezdetektől fogva egészen napjainkig.

Manapság viszont könnyen kerülhet az ember partvonalra, ha mondjuk a véleményével kilóg a liberális mainstream állításaiból. Elterjedt jelenség az ún. "cancel culture", amikor megtagadják a nyilvánosság elérését azoktól, akik egy közösségi ideológiának nem felelnek meg. De ez alapvetően szembemegy a klasszikus liberalizmus szólásszabadságra épülő eszményével. És nehéz kitapogatni a határ akkor is, amikor az intolerancia tolerálásáról van szó. Pl. tolerálni kellene mondjuk horogkeresztes szabadcsapatok vonulását egy városban? Elméletileg igen, a gyakorlat mégsem ezt mutatja, főleg történelmi tapasztalatok okán, hiszen a vonulgatásól előbb-utóbb hatalomátvétel lesz. De ha meg betiltjuk, akkor mitől leszünk liberálisok?

Egy másik példa, immár a BDSM-ből, ami néhány hónappal korábban felmerült egy blogbejegyzés kapcsán, és ami jól szemlélteti a liberalizmus problémáját. A BDSM alapja ugye a kölcsönös beleegyezés. De ha én sétálok a városban, és meglátok egy nyilvános BDSM-et gyakorló párt, akkor megvalósult ez? Kétségtelenül nem, hiszen én nem egyeztem bele, hogy lássam őket. Ugyanakkor nem is ártottak nekem. És ha nem én látom őket, hanem egy csapat pubertáskor előtt álló gyerek? Viszont ha korlátozzuk az említett párt a BDSM nyilvános gyakorlásában, akkor mi most tőrőlmetszett fasiszták vagyunk, akik korlátozzák a jogaikat? Vagy ha beleszólunk abba, hogy mit csinálhatnak nyilvánosan és mit nem, akkor azzal belemászunk a magánéletükbe, vagy védjük a társadalom többi szereplőjét a nem kívánt hatásoktól?

Szóval nem egyszerű, a liberalizmus ideológiájának szerintem igenis vannak intoleráns elhajlásai, de ezeket elvileg lehetséges kezelni. Ha akarjuk.
#380586 | 2020. 10. 04. 11:16
Köszönöm a válaszod. Igyekszem a saját tapasztalataimra is támaszkodni, de az elméleti háttér is hasznos. Pár cikken és irónikus videón kívül - mint az Alternative Math, - azonban nem találtam szellemi muníciót. Feltételezem, sokaknak lenne terhes, ha lehullana a lepel, hogy a progresszív, valójában fasiszta. Ennek kapcsán pedig pont ír Goldberg. Volt, aki liberál-fasiszta jelzőt önként és büszkén aggatta magára a múlt század elején:

https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/002200940003500402?journalCode=jcha
#380583 | 2020. 10. 04. 11:07
Látod ez egy jó kérdés, nemrég érdeklődtek nálam hasonló ügyben, hogy ha Goldberget erre a célra nem javaslom, akkor mégis kit vagy mit? Bevallom, nincs jó válaszom. Bizonyára léteznek azok a könyvek, amelyek a posztmodern liberalizmus (tudom, nem jó terminus technicus, de így talán érthetőbb) intoleranciáját veszik górcső alá, csak ezek nem jutottak el hozzám.
#380581 | 2020. 10. 04. 10:53
*elveik
#380577 | 2020. 10. 04. 10:48
Bármilyen témához, bármit szóba lehet hozni. A magam részéről igyekszem tiszteletben tartani az oldal szabályzatát. Pártoktól és politikáról más platformon szoktam írni. Mindennek megvan a maga helye. A világnézet pedig az egyének is képviselik és sok függ ettől a BDSM-ben is. Volt szerencsém több ország BDSM Közösség évvel élőben találkozni. Nem az érdekelt, hogy melyik helyi pártra szavaznak, hanem, hogy milyenek az élvezik, és hogy bánnak egymással és a vendégekkel.
#380574 | 2020. 10. 04. 10:41
"Nincsen hiteles párt, amely vívmányait ne vallaná.". A demokráciát és az emlegetett liberális eszméket pártok képviselik, amelyek küzdenek a választói jóváhagyásért és a hatalomért. Általánosságban a pártok említése nem lesz politizálás.
Nem attól politizálok, hogy leírom a párt szót. Ez amolyan túlhallásnak tűnik nekem.
https://www.youtube.com/watch?v=aw0-NC05H90
#380572 | 2020. 10. 04. 10:36
Igen, van ilyen. A Google, magyarul is ad ki rá találatokat. Azért mert valami kevésbé ismert attól még létezik. Ahogy a szajga antilop, a rozsomák és a kancsil is létező állatfajok.
Deleted user
#380567 | 2020. 10. 04. 10:29
Liberál-fasizmus? Van ilyen? Lehet valami egyszerre fehér és fekete? A két szó definíció szerint kizárja egymást!
"Saját magának totalis...." = totális eszmerendszer, pl. Fasizmus!
Ez elé nem tehető a liberális jelző.

Vannak, akik tudatosan össze akarják mosni a szavak eredeti jelentését! Nem kellene bedőlni enne!

Van arról kimutatás, hogy több 60 éves kopaszodó van, mint 50 éve? Hogy méri valaki - az egyébként nem létező dolog - a liberál-fasizmus növekedését?

Ez a vélemény nem követel magának totális szabadságot, úgy hogy kuss legyen azoknak, akik nem érzik ezt a növekedést?
Egyáltalán semmi probléma nincs azzal, aki nem bizonyított állításokból von le következtetéseket?
#380564 | 2020. 10. 04. 10:21
Akkor pártokat se emlegessünk kérlek. Nem kell plusz munkát adni az adminoknak. Világnézetekről beszéltem, pártoktól és politikától függetlenül.
#380563 | 2020. 10. 04. 10:18
Magam sem szándékozom politizálni (és nem is tettem).
#380560 | 2020. 10. 04. 10:14
A pixien tilos, nyilvánosan politizálni, a blog elején le is írtam, hogy ez egy világnézeti rege lesz.

Eszmetörténetileg lehet kultúráltan vitatkozni, ahogy azt @Nercurius is tette. De behozni egy szabályellenes témát ide, szerintem olyan, mint vegánok közé csirkecomb dobni, meg lehet tenni, de nem illendő.

Amit te pedig mai liberalizmus nak nevezel, attól erősen elgatárolódok. Ezt kifejtettem ebben és legalább féltucat másik blogomban is. Szerintem ebből az egyből is látszik, hogy nem vagyok fasirtiszta, de a bináris gondolkodás nagy úr. Régimódi liberálisok és konzervatívok nem létezhetnek ma. Igaz utóbbiból tegnap us láttam egy korrekt vlogger, Ábrahám Robit, és vannak még páran ahogy mi, régimódi liberálisok is létezünk.
#380550 | 2020. 10. 04. 09:02
A klasszikus liberalizmus minden célkitűzése megvalósult. Nincsen hiteles párt, amely vívmányait ne vallaná. Az országok alkotmányaiba és közgondolkodásába beépült. A mai demokrácia fogalom elképzelhetetlen lenne a XIX.sz-i liberalizmus nélkül.
A ma liberalizmusa merőben más. Saját életre kelt és ma már csak rombol. Az egyik legkárosabb eszmévé vált.
A tolerancia tipikusan olyasmi, ami nem is volt része a liberális eszmeiségnek. Legalábbis nem a mai értelmezésében. Így a kirekesztés sem.
Ami meg a findomot illeti, nem azzal van a gond, aki ezt élvezi, hanem sokkal inkább azzal aki elfogadja ezt a szolgálatot.
#380548 | 2020. 10. 04. 08:12
Köszönöm. Szeretem a fasírtot, és a szójátékokat :).
Deleted user
#380547 | 2020. 10. 04. 07:56
Kevés egy like, ezért le kellett írnom. Nagyon tetszik a gondolatsor és ütősnek tartom.
Ja, és én is maradnék a fasirtizmusnál. 😂
#380546 | 2020. 10. 04. 05:15
Köszönöm a kommented, szerintem azért vannak benne idevágó részek, de ha tudsz jobb összefoglalót, örömmel olvasnám én is. Ehhez a témához alig találtam szakirodalmat.
#380536 | 2020. 10. 03. 22:26
Goldberg könyve amúgy elsősorban az amerikai progresszív mozgalomról szól, azt a jelenséget, amit manapság liberálfasizmusnak hívunk/hívnánk, szerintem az olvasók nem fogják belőle megérteni.