Elfogadásra nem kódolva?

Blogs » Blog - RisleyAddix » Elfogadásra nem kódolva?
2020. 05. 11. 00:50 | Appeared: 1086x
"A szociálpszichológiai előítélet-kutatás mai, igen magas fokon professzionalizált és rendkívül szofisztikáit kísérleti technikát alkalmazó trendjei ugyanakkor kételyeket ébresztenek a tekintetben, hogy van-e értelme egyáltalán az előítéletek leküzdéséről beszélni, ha azok, illetve az alapjukat képező pszichológiai (sőt neurobiológiai vagy genetikai) mechanizmusok az „emberi természet" megszüntethetetlen részét alkotják." -Erős Ferenc: Az előítélet-kutatás dilemmái

Volt szerencsém, -kikapartam a gesztenyét,- találkozni párszor Pléh Csaba professzor úrral. Élénken emlékszem, hogy egy margit körúti szendvicsezőben beszélgettünk és nagyon meglepődtem, mikor azt mondta, hogy az emberek gyakorlatilag rasszizmusra vannak kódolva. Ez nem egy ideológiai, vagy politikai állítás volt részéről, hanem tudományos álláspont. Megkérdeztem tőle, hogy hogyan lehetséges, hogy ez nálam alapvetően fordítva működik? Azt válaszolta, hogy tanult folyamatok révén lehetséges, hogy valaki elfogadóvá válik, de nem erre vagyunk kódolva.

Sokan gondolják úgy, hogy a 21. század ember sokkal fejletebb értelmileg, mint ókori, vagy közép-kori elődei. Persze kérdés, hogy ki mit ért értelmi fejlettség alatt. Szerintem, alapvetően ugyanúgy mítoszokban hívő és társadalmi szokásokat követő teremtmények vagyunk, mint felmenőink. Az egyik minket érintő mítosz szerint a BDSM-ben érintett emberek toleránsabbak. Ez ellentmondani látszik a fent idézett, szociálpszichológus (Erős Ferenc) szavaival. Lehetne ugyan úgy érvelni, hogy a BDSM világába jellemzően azok kerülnek be, akik elfogadóbbak, mint az átlag. Úgy tapasztaltam azonban, hogy teljesen vegyes a képlet: vannak nagyon elfogadó emberek köztünk, vannak kifejezetten kirekesztőek, és a kettő közt pedig rengeteg árnyalatú csoport helyezkedik el. És igen bizony kőkemény rasszisták is honolnak a BDSM tanyája táján. Személyes tapasztalat. Sokszor kaptam már BDSM közegben rasszista megjegyzéseket. Ezen persze semmi meglepő nincs, hiszen az emberi természet szerves része a tőlünk eltérőek gyűlölete. Ez pedig igaz a BDSM és a fétisek tekintetében a vágyakra is. Számos alkalommal tapasztalhatjuk, hogy az eltérő kinkkel rendelkező embereket más kinkszterek megbélyegzik, lebetegezik, kinézik. Ahogy az is egy létező jelenség, hogy alternatív szexuális/nemi Közösségekhez tartozó kisebb csoportok maximális toleranciát várnak el, de ők előszeretettel néznek le és bélyegeznek meg másokat: lásd a neo-náci travikat, a nem-BDSM-es embereket lenéző kinkstereket, a BDSM-et kedvelőket megvető, puccos fetisisztákat.

Ha valóban ennyire borús a helyzet , létezik-e megoldás? Ahogy sok minden, úgy az elfogadás is tanulható. Az pedig, hogy elfogadunk valamit, - a közkeletű félreértelmezéssel- ellentétben nem azt jelenti, hogy egyúttal szeretnünk is kell, azt; szimplán nem gyűlölni és nem kirekeszteni. Ennyit jelent az elfogadás.

Comments (6)


#374299 | 2020. 07. 30. 21:57
Jó meglátásom, köszönöm. A mesterséges intelligencuához nem értek, ezért egy székely közmondássap válaszolok: A medve nem játék.
Deleted user
#374298 | 2020. 07. 30. 21:53
Kicsit megkésve, de ehhez az érdekes témához lett gondolatom.
Szerintem is mélyen gyökerező, és létfenntartó szereppel rendelkezik az előítélet, vagy legalább is valami mélyebb gyökere.
Ha egy mesterséges intelligenciát szeretnék tanítani élni, nem sok választásom lenne, hogy funkcionális alapokat adhassak neki. Először is, az ÉN fontosságát, a fennmaradni vágyást kódolnám be, szinte az alapokba.
Aztán, kénytelen lennék megkerülni azt a veszélyt, hogy minden hülyeséget kipróbáljon magán, magától. Ezért felruháznám azzal a képességgel, hogy mintákat tanulhasson, és ezeket egymáshoz hasonlítva dönthessen, veszély, vagy nem veszély. Például, tök jó lenne, ha nem minden medvén akarná kipróbálni, hogy megeszi-e, hanem elhinné az első sikeres menekülés után a többiről is, hogy nem játék.
Kicsit tovább menve, igazi feature, ha mások hibájából tud tanulni. Ha a maci megette a másik tanuló M-I.-t, lehetőleg ő maga már ne próbálja megsimogatni. Innentől lehet akármilyen kedves a medve, alap szinten futás lesz a vége. Életmentés.
Bekódolnám még a saját nézőpont előtérbe helyezését, egyfajta környezetmanipuláló szándékkal, a saját boldogulás megkönnyítése végett. Ezáltal persze lehet, hogy a macikról kialakult rossz véleményt is terjesztené...
Azt gondolom, az érdekes rész akkor jönne, amikor már nem csak a színtiszta életben maradás a cél. Ekkor jelenhetnek meg luxus fejlesztések, mint például udvariasság (önként vállalt, kis mértékű hátrány, gesztusként). Vagy akár az a kognitív folyamat, amikor nem a fight or flight módban jár a gép, és marad idő és energia biztonságban feszegetni az addig leülepedett általánosítás rutinok mintáit, saját megfigyelésből ellenpéldával árnyalni a képet, tompítani az átlagot, ezáltal a kezdeti 100%-ban életveszélyt jelentő információt beljebb tessékelni a -fokozott veszély; -a veszély de tudom mit tegyek vele; -a veszélyes lehet, de izgi megnézni közelebbről; a nincs bajom belőle ha kicsit beengedem; -a jól megférek vele határáig.
Ettől persze a medve még nem játék, az kinyír.
Ekkor lehet az, hogy saját döntési körben vállalt rizikó árán személyes igénytől vezérelve adjusztálódnak az adatbázisok, és kialakulhat az elfogadás.
Aztán persze, lehet, hogy a mesterséges intelligencia az egészet nem venné ilyen vicces dolognak, és végül egy atomvillanással honorálná az igyekezetet. Dehát, nem minden M.I. gonosz. A maci. Az az.
#363780 | 2020. 05. 11. 10:02
Olykor jól jön, hogy extrovertált vagyok :).
#363770 | 2020. 05. 11. 09:10
Jah, és Pléh Csabáért meg zöldirígység eszik engem. :)
#363769 | 2020. 05. 11. 09:10
Engem annó az az asszem kb 3-4 éves gyerekekkel végzett kísérlet lepett meg nagyon, ami azt mutatta ki, hogy nem csak, hogy a csoporthoz tartozás kódolt, habem az is, hogy a csoporton kívüliek "bűnhődjenek", vagy "elveszejtődjnek". A kísérletről lásd Morgan Freeman A féreglyukon át, amikor az emberi gonoazságot elemzi. (Bocs, pontosabb helymegjelölést most nem tudtam adni.)
Deleted user
#363768 | 2020. 05. 11. 09:00
Valóban tanulható az elfogadás, de csak annak, aki fejlődni szeretne :)