Közösséget nemzetéről02: BDSM, Történelem, Kettősségek

Blogs » Blog - RisleyAddix » Közösséget nemzetéről02: BDSM, Történelem, Kettősségek
2020. 02. 13. 19:33 | Appeared: 1143x
Életem során tettem pár megfigyelést, amiket akár lehet misztikusnak is nevezni, de persze tudományos magyarázatot is lehet adni rájuk. A Krisztinákkal és az Andreákkal mindig jó volt a viszonyom, illetve a brazilokkal, a hollandokkal és az erdélyi magyarokkal is. No meg a történészekkel.

Sokak számára a történelem unalmas és száraz. Szerintem pedig a történelem az egyik legfontosabb tantárgy, hiszen minden, -amit mi emberek észlelünk,- a történelemben zajlik a kutatásoktól, a háborúkon át, a fajnemesítésig.

A történelemet nem kell szeretni, nem kell ismerni, de izgalmasan lehet alkalmazni a történelmi példákat. Magyarországról 4 (ez meg a szerencseszámom) híres és fontos személy jut eszembe, akik a nyugatias eszmék meghonosításának hatalmas jelentősséget tuljadonítottak:

Szent István, Hunyadi Mátyás, Széchenyi István és Ady Endre.

Érdekes kettősség áll fent velük kapcsolatban is. Őket rengeteg magyar becsüli, tiszteli, emlegíti, miközben -szinte,- mindent, ami külföldről jön megvet; kivéve az olcsó szlovák tejet, vagy éppen tőkehúst..

A hazai BDSM esetében, -tapasztalatom szerint,- ugyanilyen kettősség áll fent. Hiszen egyfelől van az a népszerű álláspont, hogy úgy a jó, ahogy mink, szitty atyafiak és pártus atyafiasszonyok műveljük a BDSM-et, zsigerből, sztyeppésen, ösztönösen. Másfelől pedig a külföldiül íródott anyagok, a külföldiek által tartott előadásokért is rajongunk, ha (!) a szövegeket valaki ingyen lefordítja nekünk, és ha az előadás egy lyukas garasba sem kerül, de profi tolmácsot biztosítanak hozzá.

S bár a történelem sokszor ismétli önmagát, azért érdekes, hogy István király eszmeisége ma már csak papíron létezik, Mátyás nyitottsága a nyugati művészetek felé sehol sincs, Széchenyiből a lóverseny maradt...Ady Endrét pedig továbbra is divat kedvelni.

A pszichológia nem szakmám, csak műkedvelője vagyok, így nem tudom mi az oka ennek a kettősségnek, azonban az biztos, hogy nemrég a közösségi médiákon végigfutott egy "kihívás", ami az én értelmezésemben pont azt az álláspontot éltetette , -csipetnyi iróniával,- hogy mennyire jó és eredményes ha az egyik felületen A-t mutatsz magadból, a másikon B tulajdonságaidat teszed közzé, -feltupírozva- a harmadikon C képességeidet villantod meg, a negyediken pedig megmutatod, hogy milyen jól nézel ki, az agyonretusált képeiden:

http://subvito.eu/17-evad/a-hobbit/

Comments (4)


#355417 | 2020. 02. 13. 21:18
csak kiegészítésül: a képzőművészet és a zene területén szerintem továbbra is nagy külföld imádat van.
a magyar lóverseny színvonala pedig egyre távolabbra kerül a nyugati, de a keleti lóversenytől is. inkább a Lánchíd őrzi Széchenyi emlékét, amíg szét nem rohad az is.
#355416 | 2020. 02. 13. 21:03
Az állami hatóságok kapcsán inkább állami intézményekre gondoltam, olyasmire például, mint hogy ha valaki mondjuk középiskolai tanár, akkor nem biztos, hogy a karrierje szempontjából hasznos esemény, ha kiderül róla, hogy a BDSM rendszeres gyakorlója, de gondolhatok itt a választott tisztségviselőkre illetve a körülöttük dolgozó, nyilvánosság előtt működő emberekre is. Nem jelent jó ajánlólevelet, ahogy a 18. század végének Magyarországán sem, ha valaki a francia forradalmi eszméket követte. (Nyilván a korszakból adódóan a következmények értelemszerűen jelentősen eltértek).
#355414 | 2020. 02. 13. 20:53
Kismértékben tudom osztani a hasnlatod: a Közösségünk nem titkos, és befogadja az új tagokat, ha azok kultúràltan viselkednek. A nyilvànossàggal kapcsolatban igazad van, de az àllami hatósàgok nem szoktak vegzàlni bennünket.

A 3. pontban egyet értünk.
#355413 | 2020. 02. 13. 20:44
Ha már BDSM-közösség és magyar történelem, nekem egy másik párhuzam jut az eszembe, mégpedig a Martinovics-féle összeesküvés.

A következő ismérvek alapján:
1. Tőlünk nyugatra divatos eszmék és szokások gyakorlása érdekelte őket
2. Zárt és titkos közösséget képeztek
3. Ennek ellenére egymással rivalizáltak a mozgalmon belül
4. A nyilvánosság valamint az állami hatóságok nem tanúsítottak különösebb jóindulatot irántuk, annak ellenére, hogy a korszellemhez a mozgalom tagjai álltak közelebb

És persze ezeknek a permutációi (valamint még biztos felötlik bennem néhány kósza hasonlóság a fentieken kívül).