Mítoszok közt04: szeretet és agresszió

Blogs » Blog - RisleyAddix » Mítoszok közt04: szeretet és agresszió
2019. 12. 30. 17:12 | Appeared: 1114x
"Persze az is emlékezetes: tavaly az év utolsó napján 53 tűzesethez és 62 műszaki mentést igénylő balesethez riasztották a tűzoltókat, és ezek között bizony több személyi sérüléssel is járó petárdabaleset is volt, miközben országszerte több helyen is tuják, tujasorok gyulladtak ki a tűzijátékok miatt."*

Az ünnepek szelleméről

Az ünnepek szellemiségét illetően háromféle emberrel találkoztam alapvetően:

1, Nem érdekli honnan ered az ünnep, csak legyen elég finom kaja, esetenként pia.
2, Van egy meggyőződése az ünnep eredetéről és szellemiségről, amit a többségi társadalom oszt, de a lényeg, hogy legyen kaja, esetenként pia.
3, Érdekli, hogy honnan ered az adott ünnep és a szokások, szeret erről beszélni is, de legyen kaja, esetenként pia.

Boldogság szempontjából talán az első csoportba tartozni a legjobb, hiszen csak élvezni kell az ízéket, illatokat és a zamatos zamatokat. Na meg a szaftot.

A második csoportba tartozni is jó. A harmadikba viszont nehéz lehet, amikor szóba kerül az ünnep és az ünnepi szokások eredete. Az idetartozók ha magukba fojtják, a Mithrász kultuszt, Szent Miklós, az ősi világfa motívumot azzal bizony az elfojtás veszélyes mezejére lépnek. Ha azonban megosztják szereteikkel és barátaikkal, hogy mi is a stájsz, könnyen sértődés lehet a vége, hiszen egy mítoszt lerombolni, vagy csupán hitelessége ellen érvelni, szentségtörés! Így a harmadik csoportba tartozni a legkockázatosabb.

Karácsonyi szeretet, szilveszteri agresszió

Olvastam egy ismerősömnél, hogy bizony a kutyások alkalmazkodjanak szilveszterkor és bizony hadd petárdázzon, tűzijátékozzon mindenki kedvére. Természetesen joga van a véleményéhez, az viszont tény kérdés, hogy bűncselekményt propagál, hiszen petárdázni már jóideje tilos (lásd a fentebbi cikket).

Év közben is sok kutyát szoktam hazavinni, vagy segíteni, hogy hazajusson: tegnap egy nagytermetű, farkaskutyaszerű kutyát hívtam be, majd megjelent a koncertre siető gazdája is. Nagyon hálás volt, hogy megfogtam a kutyáját, akitől a legtöbben félnek. Ilyenkor jó ha az ember Primal beállítottságú, és viszonylag jól tud bánni az állatokkal.

Persze ez a karácsony szellemiségével is összhangban van, hiszen ilyenkor kötelező jelleggel kell szeretni mindenkit. Ezzel szemben szilveszterkor előjön az emberekből az állat. Jobban mondva, az állat alatti szint, hiszen, ahogy Schelling is írta, az ember vagy az angyalok szintje fölé, vagy az állatok szintje alá tud emelkedni, vagy süllyedni.

De miből adódhat a szilveszteri lealjasodás? A fent leírtakatat figyelembevéve nem jártam utána, hogy mi az újévi robbantgatás és akár kisgyerekek jelenlétében történő -láttam erre példát pár éve a Nyugatinál- petárdás megvadulás. S bár biztosan fontos lenne itt a szilveszter történetét megvizsgálni, esetleg összehasonlítani a kínai hold új évvel, vagy a Rosch háschánával (zsidó új év),de a feszültségek elkerülése és a blog olvashaósága miatt ezeket nem fogjuk figyelembe venni.

A karácsonyi szeretet-zombulás után, szinte magától értetődőnek tűnik, hogy számos esetben az emberekből a vadállati szint alatti agresszió tör elő. Hiszen jól eshet egy kis pihenés és békesség, de ha ketrecbe zárod az indulataid..

Emlékszik még valaki arra az úriemberre, akit említettem. Aki szerint ilyenkor a kutyásoknak kellene alkalmazkodniuk? Kíváncsi voltam, hogy mit reagál arra, ha egy komoly, emberi sérülést hozok szóba. Beleégett a kép az elmémbe, így tudtam mit kell kikeresnem:

https://24.hu/belfold/2019/01/02/petarda-baleset-idos-no-pannonhalma/

Nem hatotta meg, kicsit sem. Sőt kommentben az egyik Hölgy ismerőse számon kérte rajtam az eset pontos részleteit (oda nem tettem be a linket). Abból kiindulva, hogy petárdázni illegális...pár éve az utcán két méterre tőlünk vágtak földhöz egy petárdát. Igen, én is kipróbáltam 15 évesen egy akkori haverommal, vagányságból (bár be voltunk szarva közben rendesen...Oh kedvesem.

BDSM és agresszió

Gyakran lehet arról olvasni, hogy a BDSM-esek mentálisan egészségesebbek és kiegyensúlyozottabbak, mint a nem-kinky emberek. Illetve sokkal kiegyensúlyozotabbak is. Saját tapasztalataim szerint a BDSM-nek valóban lehet erősen pozitív hatása az ember mentális állapotára, ugyanakkor, mint a fenti csoportok esetében, úgy a szexualitás kapcsán is úgy gondolom/tapasztalom, hogy azok a legboldogabbak, akik nem bolygatják, hogy mi miért van, csak csinálják. Megnézik a Szürkét, vesznek egy bilincset a szex shop-ban, egy lovaló pálcát a D. sportoltban és mehet is. Vajon ők ezt BDSM-ként élik meg? Szerintem az esetek többségben nem. Ebből következik azonban, hogy kevésbé boldogok lennének?

Lukács 23:34
Máté 5:3

* https://index.hu/belfold/2019/12/29/petarda_szabalyok_rendorseg/

Comments (5)


RisleyAddix Deleted user
#351069 | 2019. 12. 31. 09:24
RisleyAddix!

Nincs miért elnézést kérned, mivel nem volt bántó a blog.
A tartalom utolsó részét úgy tekintettem, mint tükröt. Tény, hogy van hová fejlődnöm.
#351056 | 2019. 12. 31. 01:09
Wenci: köszönöm szépen!
Inkvizìtor: nem utaltam egyetlen konkrét személyre sem. Sajnálom, ha bàntó volt szàmodra a blog.
Deleted user
#351050 | 2019. 12. 30. 23:31
Én pedig elkövettem azt a durva hibát, hogy a blog utolsó BDSM-et tárgyaló sorait vettem magamra.
Deleted user
#351048 | 2019. 12. 30. 23:16
1: gyűlölöm a petárdát és a tüzijátékot is. az emberek 99 százalékát minimum zavarja, az állatok rettegnek tőle. számomra nincs rosszabb érzés annál, mint rettegő állatot látni.

2: "azok a legboldogabbak, akik nem bolygatják, hogy mi miért van, csak csinálják"

sok okos dolgot irtál már eddig is. de nálam ez viszi a prímet. nem kell túlagyalni semmit.
Deleted user
#351033 | 2019. 12. 30. 20:49
Hmmmmm!!!!!
Mit is keresek ezen az oldalon?