Mítoszok közt02

Blogs » Blog - RisleyAddix » Mítoszok közt02
2019. 12. 19. 20:44 | Appeared: 1050x
"És itt jön a nagy kérdés: miért ennyire népszerű? Azért mert visszanyúl az örök Éva nagy vágyához: biztonságban lenni az erős Apa mellett. Kicsit is pszichoanalitikus szemmel nézve Christian a mindenféle értelemben stabilitást nyújtó apafigura, aki mellett Ana egy csintalan, szófogadatlan kislányként élvezheti az életet és a felelősség hiányát. A férfi főszereplő nagyon-nagyon gazdag, vagyis gondtalanságot biztosít a nejének, bátor és rettenthetetlen, mindig lehet rá számítani. Ana pedig alapvetően gyerek státuszban van ebben a kapcsolatban. Persze néha huncutkodhat, például még egy vagánynak beállított gyorshajtást is megengedhet magának. Természetesen azt is szigorúan Apuci utasítására." - Rácz Sarolta: A szabadság ötven árnyalata kritika


A görög-római világra nemcsak abban hasonlít a mai, délcegen dicső és dicsően délceg világunk, hogy bálványokat imádunk, vagy imádtatnak velünk, hanem abban is, hogy nem vesszük észre, hogy vesztünkbe rohanunk.
A Római Birodalom-a Nyugati- bukásaként a belső romlást és a külső ellenségeket szokás klasszikusan megjelölni. Mára odajutottunk, hogy a Bartos Cs. István féle csikkel megspékelt "bor" sem számít rossz dolognak, sőt semmi sem, hiszen mindent el kell fogadni, kivéve az erőszakot.

Ez pedig egy nagyon érzékeny téma. Már annak kapcsán parázs viták szoktak kialakulni, hogy kik követnek el erőszakot: csak a férfiak, a nők is, a nők is, de nagyobb arányban, mint ahogy az a kimutatásokban szerepel, mert jobban leplezni tudják erőszakos cselkedeteiket.

Ezen akármeddig lehet véres vitákat folytatni, valószínűleg megegyezés akkor sem lesz a felek közt. Ami viszont aggasztó, hogy a #metoo mozgalom sokak számára egy kiforgatott eszköz volt és az is maradt.

Mindig ki kell emelnem, hogy az erőszakot elítélem, de ugyanígy a hazugságot és azt ha valaki kenőpénzért áldozatnak adja ki magát, nem törődve azzal, hogy akár egy életre is tönkre teheti valaki más karrierjét.

Ha a rómaiak sorsára jutunk és hozzánk is betör a külső ellenség, akkor már hiába fognak sokan farkast kiálltani, nem lesz, aki meghallja. Én béke párti vagyok, de olyan rég volt már háború, hogy sokan nem mérik fel, hogy erkölcsileg és jogilag mekkora súlya van annak, ha valakit erőszakkal vádolunk meg.

---

Van olyan poszt-modern mítosz, hogy minden férfi egy kegyetlen, erőszakos vadállat. Egy másik kortárs mítosz szerint, minden férfi egy töketlen tejbetök. Bár ez a két nézet látszólag ellentmond egymásnak, vannak akik sec perc alatt összeforrasztják őket: hiszen azért erőszakos minden férfi, mert töketlen, ebből adódóan kielégületlen. De mi a helyzet a Szürke mítoszával? Az bizony érinthetetlen. Hiába gondolják úgy sokan* ** -én is,- hogy ebben a műben egy pszichopata férfi visz bele egy szűz-ies- fiatal lányt valamibe, amit ő nem akar, ezt nem lehet így gondolni. Ahogy azon a véleményen sem lehet senki sem, hogy a Szürke gagyi. Szerintem erőszakos és gagyi is, de aki szeretne legyen oda érte***. De ha mások oda lehetnek érte, én miért nem gondolhatom azt, hogy színvonaltalan és veszélyes, amit üzen/képvisel?

A mítoszokkal nem szerencsés szórakozni. Olyan tyúkszemre lépünk ha mítoszokat kritizálunk, amikért korábbi korokban kivégzést járt. Persze a felvilágosult poszt-modern ember már nem hisz az ilyesmiben, nem agresszív, nem támad. Vagyis az ő fogalmai szerint nem. Hiszen a lelki, verbális, virtuális támadás az smafu.

Erőszak helyett -számos esetben,- érvelésre várni, sajnos, olyan, mintha egy medvétől azt várnánk, hogy legyen vegán.

* https://www.theguardian.com/commentisfree/2013/oct/25/fifty-shades-of-grey-christian-jamie-dornan-fall

** https://modszereskritikak.wordpress.com/2018/10/16/az-otven-arnyalat-trilogia-avagy-a-perverzio-es-a-romantika-kulonos-egybefonodasa/

*** A szürke népszerűségének lehetséges okairól: https://popcornproject.hu/filmkritika/a-szabadsag-otven-arnyalata-kritika/2018/

Comments (0)


Noone has commented this blog entry.