Tsuri Krian, avagy a szadista trollokról.

Blogs » Blog - RisleyAddix » Tsuri Krian, avagy a szadista trollokról.
2019. 07. 16. 20:41 | Appeared: 1282x
Néha megveszem a Mindennapi pszichológia című újságot. A júniusi-júliusi szám címlapján lévő egyik kiemelés, igazán csábító volt: " A trollok pszichológiája."

A trollok, amellett, hogy a skandináv mitológiában és számos
fantasy filmben, illetve játékban szerepelnek, olyan embereket is így nevezünk, akik abban lelnek kéjes élvezetet, ha másokat bosszanthatnak. A te idegbajod, a troll csemegéje, uzsonnája, ebédje és vacsorája. Azonban a trollok -szerintem,- úgy fejlődnek, evolválódnak, ahogy az emberek kezdenek egyre immunisabbá válni a viselkedésükre. Egy mai, poszt-modern troll nem feltétlenül abban éli ki magát, hogy Téged halálra cukkol. Ez a régi, maradi, tuskós, netes barlanglakók fegyvere. Tapasztalataim szerint megjelentek az új generációs trollok, akiket hívhatunk Tsuri Krianoknak is.

Villányi Gergő: A trollok pszichológiája ( Mindennapi pszichológia, 2019. június-július 48-51.pp.) című cikkében arról is ír, hogy bizonyos távol-keleti kultúrákban, hogy hívják a trollokat. Japánban az egyik elnevezésük a tsuri, aminek jelentése: halászni, félrevezetni.

Thaiföldön pedig kriannak hívják őket. A krian a kisiskolás fiúk hajviselete. (i.m.: 50.p.).

A krianról bővebben itt olvashattok: https://www.bangkokpost.com/life/social-and-lifestyle/331393/razor-s-edge

Egy poszt modern troll szerintem tehát nem más, mint egy sértődött kisgyermek lelkületével megáldott, másokat félrevezetni törekvő egyén. Ugyanakkor a trollok viselkedése bár változott a céljuk továbbra is ugyanaz maradt: megkeseríteni mások életét. Ha valaki pedig egy Tsuri Krian, az többek közt azzal tud másokat felhúzni, hogy olyan valótlan, ám hitelesnek tűnő, manipulatív meséket gyárt, amik másokban irigységet kelthetnek. Persze vannak olyan újgazdag kisficsúrok is, akiknek ki sem kell találniuk csodálatos történeteket, elég mások orra alá dörgölni azt, hogy az irigység érzését váltsa ki belőlük. S bár sokan elfelejtik az irigység lehet pozitív, motiváló érzés is:

http://www.juliannie.com/575-2/ (8.pont)

Visszatérve: mindegy, hogy a troll régimódi, vagy posztmodern módszereket alkalmaz, a célja ugyanaz, lelki kárt, zűrzavart okozni, hogy ő jól lakhasson. Villányi, a fent említett cikkében egy 2014-es, kanadai kutatásra hivatkozik, amely szerint: "...a hétköznapi szadista viselkedés online megfelelője a trollkodás, hiszen mások kínzása, szenvedése örömet és kielégülést okoz az elkövetőnek." (Uo.)

A fantasy játékokban a trollok jellemzően kemény ellenfelek, de tűzzel, savval, vagy mágiával legyőzhetők. S hiába az ősrégi mondás: "Ne etesd a trollt," mégis sokan megteszik, és győzködik őket, reagálnak nekik, úgy kezelik ezeket a kisfiú lelkű szadistákat, mintha valódi vitapartnerek lennének. Ha a trollokra valahogy szabad reagálnunk -szerintem,- az vagy a teljes ignorálás, vagy a virtuális megszégyenítés olyan foka lehet, amitől visszamenekülnek a kis odújúaikba ezek a torz fajzatok minecraftozni.

Persze mindig vannak a troll-simogatók, akik megvédik ezeket a cuki lényeket, annak ellenére, hogy a nem beleegyezéses lelki szadizmust, mifelénk -is,- elítélni illene. Tudjátok kedves simogatós barátaim, kiket érdemes még simogatni? A grolar medvéket.

https://www.origo.hu/tudomany/20160522-globalis-felmelegedes-alaszka-sarkvidek-jegesmedve-grizzly-hibrid-evolucios-alkalmazkodas.html

Comments (0)


Noone has commented this blog entry.