A BDSM törzs, mint kutatàsi terep?

Blogs » Blog - RisleyAddix » A BDSM törzs, mint kutatàsi terep?
2019. 07. 09. 18:11 | Appeared: 1206x
Pàr hónapja az egyik helyi csapos fia odajött hozzàm egy BDSM eseményen és illedelmesen megkérdezte, hogy lehet-e egy kérdése. Mivel tisztelettudó volt, én is ìgy àlltam hozzà.

Afelől érdeklődött először, hogy miért jó ez az egész nekünk? Röviden vàlaszoltam neki: sokfélék vagyunk. Van, aki horgàszni szeret, van, aki autóversenyt néz, van aki a hétköznapi szexuàlatiàst kedveli, és vagyunk mi. Persze sok BDSM-es szeret pecàzni és autóversenyt nézni.

A fiatalember tovàbb kérdezett:

" Jól van ezt nagyjàból értem, de miért jöttök össze és csinàljàtok egymàs előtt?"

Teljesen jogos kérdés. Elmondtam neki, hogy egyfelől, többfajta BDSM esemény létezik és van, ahol a beszélgetésen van a hangsúly, làsd a Munchokat, vagy az Eccarvtalikat. De mégis az egész egyik lényegi pontja a közösségi élmény. Az ember elemi, ősi ösztöne a Közösséghez tartozàs. Persze lehet hivatkozni Schopenhauerre és a magànyos zsenikre, de ennél a témànàl, minek?

A BDSM sok helyen, olyan, mint egy törzs, vagy egy falu. A legtöbben ismerik egymàst, sokan tudnak/tudni vélnek a többiekről szàmos informàciót. Ezen felül a BDSM Közösség tagjai gyakran csinàlnak együtt közös programokat és segìtik egymàst. Igen vannak negatìv aspektusok is, de ez most egy konstruktìv ìrás.

---

Nemrég voltunk nyaralni a Bodrognàl, és egy pszichológus Hölgy is ott volt a csapatban. Mostanàban vett részt egy képzésen, ahol a BDSM is szóba került. Azt mondta, hogy a kollegài szinte csak olyan BDSM-es emberekkel való talàlkozásokról szàmoltak be, akiknek gondjuk volt az életükkel. Bàr Zsuzsi -àlnév,- szerint nem a BDSM az emlìtett emberek gondjainak kivàltó oka. De a pszichológusoknàl, akok kezelik őket, összefonódik a kliensek problémàja azzal, hogy BDSM-et művelő emberek. Hiàba, a stigmàkat nehéz eltünteni.

Ennek kapcsàn megkérdeztem Zsuzsit, hogy tud-e olyan kollegàt ajànlani, akit levihetnék a BDSM Közösségbe/Törzsbe, hogy talàlkozzon a szakma, vidàm, kiegyensúlyozott emberekkel is. Kaptam ajànlàst, ìrtam is a Hölgynek, nem vàlaszolt. Ennek nagyjàból hàrom hete.

---

Filozófusként és extrovertàlt személyiségként úgy érzem, hogy tudom segìteni a pszichológusok munkàjàt. S bàr a fiatalabb generàció tagjai közül egyre többen ìrjàk a diplomamunkàjukat is a BDSM-ből, mire belőlük elismert és neves szakember vàlhat, addig még sok évnek el kell telnie.

Ha pedig a BDSM, törzsi szemlélete is elfogadható, úgy az antropológusoknak iis érdekes terep lehetünk:

https://submissiveguide.com/fundamentals/articles/finding-your-tribe-the-importance-of-the-kink-community

Illetve vagyunk is:


https://culturalanthropology.duke.edu/books/techniques-pleasure-bdsm-and-circuits-sexuality

Most Te kedves olvasó is joggal teheted fel a kérdést: "Ez nekünk miért lenne jó?"

Sokan félnek attól, amit nem ismernek. A pszichológusokat 3s antropológusokat pedig sokszor nagy tisztelet és elismerés övezi. Eddig olvasmányaim és BDSM közösségi/törzsi élményeim alapjàn, mi nagyot nyernék azzal, ha elismert, magyar szerzők publikálnànak komoly kutatàsokat a Törzsünkről.

Comments (13)


#339446 | 2019. 07. 10. 17:48
Nem kellett semmit tennie.

De odáig nem jutott a tanácsok adása előtt, hogy megtudja, a szexualitás a jól működő terület.
#339441 | 2019. 07. 10. 17:33
Mit tudott volna tenni?
Odamegy egy pár, olyan kéréssel, hogy próbálja meg rendbe tenni a dolgot. A pár egyik tagjának x vágyai vannak, a másiknak y....
#339429 | 2019. 07. 10. 16:09
Hajdanán, mikor párkapcsolati válságot szakemberrel (is) próbáltam volt orvosolni, a szexualitás terén neves szaktekintély kb. azon ugykodott, hogy a "normális" vágyat elessze/erősítse. Szóval kb. hogy kigyogyitson a (tobbevtizedes) "devianciabol".

Barátnő szexualterapeutat meg azt hiszem, az zavarta meg, hogy amit hallott, az nem volt ismeretlen, újdonság, de az, hogy normálisnak tudott (barát, anya, foglalkozás) évtizedes baratnejatol hallja, az zavart okozó.
#339420 | 2019. 07. 10. 11:38
Köszönöm a tàmogatásod. A közeli ismeretség sokszor kizàró ok. Az ifjabb generàció intenzìven kutat, de mire ők elismertek lesznek...
Aranyliliom Deleted user
#339417 | 2019. 07. 10. 11:25
A tudomány és a valóság ezekben a dolgokban még sokszor nem fedik egymást, tehát az eredmény sem lehet kielégítő...

Türelem 😉
#339412 | 2019. 07. 10. 08:10
Szurkolok és szorítok.

Szexuálpszichológus barátnőm szakdolgozatanal voltam interjúalany. Nem volt jó élmény. És nem "működött".
Igaz, nem BDSM fókuszú volt a vizsgálódás. És talán a közeli ismeretség sem előny ilyenkor.

De az ismeretek szórása, a nyiltsag biztosan jó út.
Deleted user
#339409 | 2019. 07. 09. 22:01
Bár a BDSM-hez túl sok közöm még nincs, de én a "durr bele a sűrűjébe" elvet vallom.
Mikor felvettek egy fokozottan balesetveszélyes munkakörbe, betanulásunk alatt az egyik oktatónk, aki hatalmas tekintély a szakmában, rögtön az első óráján baleseti képeket, videókat mutatott nekünk, többségüket Ő maga csinálta balesetvizsgáló korában.
Az eredménye az lett, hogy harmincunkból öten felmondtak. Ők nem vállalták az esetleges fizikai-lelki terhet.
Lehet ha én is elmegyek egy ilyen buliba, viszakozok az egésztől, de többet nem is fúrdalná az oldalam a kíváncsiság...
#339408 | 2019. 07. 09. 21:59
van szakember, aki foglalkozik a témával.
ráadásul belülről ismeri, hiszen előbb volt domina, mint szexológus.
kedvesdomina nem csak régi pixie tag, de kutatásokat is végez.
#339407 | 2019. 07. 09. 20:52
Tök jó amiket ìrsz. A lépcsőzetesség elvét én is vallom, de nemcsak bulik vannak. Pl. egy Munch kivàló alkalom a BDSM emberek megismerésére. Ez pedig non-profit reklàm, mert nem én szervezem a Munchokat. Ugyanakkor nagyon hasznosnak tartom őket!
#339404 | 2019. 07. 09. 20:40
Ez egy érdekes téma. Van egy jó nevű pszichológus ismerősöm, akit iszonyúan érdekel a BDSM, de szigorúan szakmai szemmel. Gyakran bombáz kérdésekkel is, de elég sokszor kell kiábrándítanom, hogy az elképzelései nagy része inkább Hollywood fantáziája.
Most így olvasva a posztot, gondoltam, hogy beajánlom neked. Aztán beszélgettem róla egy kicsit a partneremmel és arra jutottunk, hogy jobb egy kívülálló szakembert inkább a lelki oldallal megismertetni előbb. Ha elmenne egy ilyen buliba, akkor inkább csak a külsőségeket látná. Látna egy csomó kötelet, nyakörvet, korbácsot, de semmi többet.
Úgy gondolom, hogy a "törzs" megismertetése előtt lehet, hogy érdemesebb lenne inkább gyakorló párokkal összehozni, hogy lássa, hogy hogy is működnek ezek a kapcsolatok.
#339403 | 2019. 07. 09. 20:33
Köszönöm Antal. Én csak felvetettem valamit, de ezt a munkàt, a hozzàértők tudjàk csak elvégezni :).
Deleted user
#339402 | 2019. 07. 09. 20:25
Szerencse, vannak ilyen emberek mint Te. :)
Deleted user
#339399 | 2019. 07. 09. 18:40
🙃