A félreértés filozófiàjàról

Blogs » Blog - RisleyAddix » A félreértés filozófiàjàról
2019. 07. 07. 22:43 | Appeared: 1120x
Egyetemista koromban olvastam egy esszét, Friderich Schleiermachertől.
Az ìràs lényege az volt, hogy az emberi kommunikàció alapja nem a megértés, hanem a félreértés.

Ez számomra azért is érdekes, mert tudom, hogy én is gyakran értek félre màsokat és màsok is engem. Àllìtólag én vagyok fura és màsok tök könnyen megértik egymást. Ha ez ìgy van, akkor:

1. Herr S. hatalmasat tévedett.
2. A rengeteg vita és veszekedés, ami a félreértésekből adódik, mind merő kitalàció.

Szerencsére vannak a neten jó idézetgyűjtemények. A félreértésekről is összegyűjtöttek egy bokrétànyit, magyarul:

https://www.citatum.hu/cimke/felreertes

Nem bűn ha félrértünk valamit. Azonban a félreértéseknek több fajtàja is van:

A, Màsként értjük/értelmezzük azt, amit mondtak nekünk, mint, ahogy azt szàndékoztàk mondani (ez történhet szàndékosan/véletlenül).

B, Nem értjük, amit a màsik mondott, de nem visszakérdezünk, hanem kifundàljuk magunktól, hogy mire gondolhatott a beszélgetőpartnerünk/az ìró/riporter, vagy bàrki màs.

C, El sem olvassuk, amit a màsik ìrt/ meg sem hallgatjuk, amit mondott (pl. egy videóban), de mi biztosan tudjuk, hogy ő mit mondott/ìrt.

Biztosan létezik még sokféle félreértés, de most maradjunk meg ezeknél.

Példàk a fentiekre

A, Màsként értjük

Ha valaki példàul azt mondja, hogy mazochista, sokan azt hiszik, hogy a fàjdalmat és a megalàzàst is kedveli az illető, mert sokakban a mai napig a XIX. szàzad végi szóhasznàlat van meg, amiben mégcsak az SM létezett.

B, Nem értjük, de tudjuk

Sokan apró foszlànyokból összerakjàk maguknak, hogy a BDSM-es emberek egy erőszak szervezetet alkotnak, amiben màsokat akaratuk ellenére bàntalmaznak. Làsd, egy magyar szerzőnő regényét, aminek első 100-120 oldala erőszaktevő, brutàlis, gonosz emberekként àllìt be bennünket, akik szàmàra a közös beleegyezés fogalma ismeretlen.

C, Hanyagsàgból félreértve

Hiàba van kiìrva a bemutatkozásomban, hogy switch vagyok, sokan ezt vagy el sem olvassàk, vagy hallották valakitől, aki hallotta valakitől, hogy szub vagyok, tehàt az vagy. Ok? Nem, nem ok. Sem nàlam, sem màsnàl. A bemutatkozások elolvasàsa àtlagosan 2-3 sorig tart. Szerintem. De Hölgy forrásaim mutattak sok olyan levelet, amikbők kiderül az is, hogy a beàllìtottsàgot bizony nàluk sem tekintik meg/ fogjàk fel sokszor. Illetve az anyagias/profi jelző sem elég egyértelmű/làtható szàmos jómadàr szàmàra.

Sok anyagias Hölgyet talàlnak be, zéró ismerettség nélkül, ingyen mókàért, mìg szàmos nem profi Hölgynek szìvesen fizetnének ugyanezért.

Sokszor félreértek másokat a fenti A kategória szerint, belàtom. Illetve gyakran belefojtom màsokba a szót. Ez is igaz. Engem és sokan màsokat azonban a B és a C kategóriàjú félreértések miatt értelmeznek rosszul/félre. Aki pedig rendszeresen félreérti, amit ìrok, vagy éppen nem érti, pedig törekszik rà, hogy megértsen, egy kitartó ember. Azonban a megértést, mindenki, ìgy az én esetemben is, kérdésekkel lehet megkönnyìteni. Ez nyilvánvalónak tűnhet, de ha a valósàgban folyamatosan előfordulnànak a félreértéseket tisztàzó kérdések, akkor Herr Schleiermacher nem ìrt volna erről, nem lenne ennyi, frappàns, félreértéses idézetünk és az emberek elolvasnàk egymás bemutatkozásàt. Ha pedig valami nem vilàgos szàmukra, kultúràltan kérdeznének.

De tudom. Ezt is én értem félre.

Comments (2)


#339363 | 2019. 07. 08. 14:15
Mérnökként az egyetemen sokat hallgattam mindenfélét a modellekről (nem a bikini modellekről), és a modell alkotásról. Tanultunk arról is, hogy egy forrásból a csatornán keresztül míg eljut az jel (és ez még csak nem is adat) a nyelőig, addig hányféleképpen tud torzulni.

Nem akarok belemenni a részletekbe, hisz nem biztos, hogy ez mindenki számára olyan érdekes. A lényeg, hogy a verbális kommunikációval sincs ez másképp. Megvan rá a saját kis modellem, ami egész jól megmutatja a potenciális információ torzulások fajtáit.

Mind ebben számomra, csak az az érdekes, hogy a félreértés gyakorlatilag garantált, ha csak a kommunikációra hagyatkozunk, még akkor is, ha a legnagyobb jó szándék és odafigyelés van a beszélőben és a hallgatóban is egyaránt.

De akkor mikor sikeres a kommunikáció? Ha a megértés az elvárásaink epszilon sugarú környezetébe esik! :D
#339338 | 2019. 07. 08. 07:27
Rengeteg a félreértés, sokszor megdöbbentek (magamon, máson).
Félelemből (bántani akarnak, önvédelem) és korlatoltsagbol (nehéz a saját gondolatmenettől elszakadni)fakadnak sajnos szerintem a legtöbbször, nomeg figyelmetlenségből (nem figyelünk egymasra 😒 ).

A tartalmi félreértéseken túl én a szandekfelreertessel találkozom itt sokszor.
Azért feltűnő, mert IRL meg ezzel gyakorlatilag soha.

Ebből nekem az egyik tanulság, hogy mennyi negatív mindenfélevel találkozhatott az az ember, aki negatívsagot lát bele alapból egy kozlesbe, ill. milyen gondolatai-szandekai lehetnek neki, ha rögtön ilyesmit feltételez a masikrol.
A másik tanulság, hogy mennyire kellenek azok a bizonyos, előszoban jelenlévő nonverbalisok.