Fontosabb az ízlés az elveknél?

Blogs » Blog - RisleyAddix » Fontosabb az ízlés az elveknél?
2019. 05. 11. 21:07 | Appeared: 1194x
Érdekes ellentétek vannak a hétköznapi élet és a BDSM közt.
Az egyik legizgalmasabb számomra, hogy vannak olyan dolgok a hétköznapi életben,amiket számos ember elfogad, de a BDSM-ben márcsak kevesen, és ez fordítva is igaz. Ez pedig azért furcsa számomra, mert a világunk egyik alappillére –elvileg- a beleegyezés (consent). Tehát mindegy kellene, hogy legyen, hogy kihasználásról, testi fenyítésről, vagy éppen verbális alázásról van szó, ha kölcsönös beleegyezéssel történik, akkor hiteles BDSM-ről kellene beszélnünk. Ha pedig nincs kölcsönös beleegyezés akkor verbális/testi/lelki erőszakról, terrorról. Úgy tűnik azonban, hogy ez az alapelv sokak számára még sem az, vagy megfeledkeznek róla. Ezáltal kuszán legitimálva nem-belegyezéses helyzeteket is, és elutasítva teljesen hiteles, beleegyezéses BDSM szituációkat.
Lássunk néhány példát ezekre az ellentmondásokra.

Verbális alázás

A hétköznapokban rengeteg ember alázza, gyalázza, mocskolja egymást, hogy gyakran én szégyellem el magam. Ezt gyakran a legkisebb atrocitásért megteszik sokan. Azonban ha valaki a BDSM-ben, a közös beleegyezéssel történő verbális és lelki megalázást kedveli, azt még a köreinken belül is furcsálják. Sok ember még azon is ki van akadva a hétköznapi világban, hogy szeretek emberi lábtartó lenni, de az rendben van, amikor az emberek, a saras, koszos cipőjüket felteszik a villamosokon, buszokon, vonatokon az ülésre.

Testi fenyítés/kínzás

Az alázáshoz képest a testi fenyítés/kínzás –jelenlegi- megítélése fordított. A testi fenyítés, kínzás alkalmazása számos ember által elítélt a valós életben (Ezt a jog is tiltja számos országban). Azonban a BDSM világában a testi kínzás –az általam ismert 250-300 ember alapján- teljesen természetes. Valakit megkorbácsolni, megtaposni, elfenekelni elfogadott. Így itt is jól látható a kettősség ami a hétzköznapok és a BDSM világa közt húzódik.

Kihasználás és a használat

A kihasználás és a használat hasonlóak a megalázáshoz. Míg a hétköznapokban sokszor fel sem tűnik nekünk ha valakit kihasználunk, vagy éppen szándékosan tesszük ezt (gondoljunk csak magára a kapitalizmusra, vagy éppen a feudális nagyurakra), addig a BDSM-ben sokan felcsattannak, ha valaki beleegyezéses alapon szereti, ha használják, vagy kihasználják. Bevallom ezt nem értem. Engem őszintén zavar, hogy a Nutellát például gyerekek, brutális túldolgoztatásával és kizsákmányolásával állítatják elő:

https://index.hu/gazdasag/2019/05/02/alulfizetett_menekult_gyerekekkel_szedetik_a_mogyorot_a_nutellahoz/

Ahogy azzal sem értek egyet, ha felnőtt munkásokat dolgoztatnak aprópénzért:

https://hvg.hu/kkv/20180522_996_ez_az_a_szam_amit_a_fiatal_munkavallok_gyulolnek_De_mit_takar_ez_a_szam

Azáltal, hogy megvesszük a Nutellát, vagy más kizsákmányolás által létrejött termékeket (igen én is, de az említett cégtől már egy ideje semmit sem vásárolok) támogatjuk sok ember kizsgerelését, de ebbe nem kényelmes belegondolni. A személyes Nutella (és a Ferrero cég) bojkotállásomra sokan annyival reagáltak: „De olyan finom.”
Persze, ami finom azt nehéz nem megvenni, de ami számunkra nem szimpatikus a BDSM-ben, azt akkor is meg kell vetni, ha az teljes összhangban van a beleegyezés alapelvével?
Fontosabb az ízlés az elveknél?

Comments (1)


#336563 | 2019. 05. 12. 08:10
Úgy tűnik hogy fontosabb, igen.
És mindenre találni mentséget. Mogyorószedő gyerekekre például azt, hogy mehetne annál rosszabb helyre is, mondjuk kénbányába. Lehet nem is terem ott mogyoró, de jól hangzik.
http://www.erdekesvilag.hu/a-kawah-ijen-vulkan-kenbanyaszai/