BDSM, mint gyógyír?

Blogs » Blog - RisleyAddix » BDSM, mint gyógyír?
2019. 03. 21. 16:35 | Appeared: 1520x
"Eredményeink megegyeznek korábbi tanulmányokéival, amik azt mutatták ki, hogy a BDSM-ben történő részvétel kapcsolatban van a magasabb, szubjektívan érzékelt jólléttel." - Psychological Characteristics of BDSM Practitioners. Ìrtàk: Andreas A.J. Wismeijer, és Marcel A.L.M. van Assen: Psychological Characteristics of BDSM Practitioners * (2013)


Az utóbbi időben egyre inkább megtapasztalom, hogy a szociálpszichológia egyik alapelve, miszerint: egy adott csoport összetartását növeli más csoportok gyűlölete, valóban létezik, még az egymáshoz közel álló szubkultúrák közt is:

https://www.scienceofpeople.com/no-bond-stronger-two-people-hate-person/

A teljesség igénye nélkül, leírom az idevágó tapasztalataim, de mielőtt valaki félreértene, csak a kontextust ágyazom meg, de a happy endinghez, a mesékben is hosszú út vezet.

A BDSM Közösségből sokan nem szeretik a hagyományos szexualitás kedvelőit.
A Swinger Közösségben sokan nem tudják mire vélni a BDSM művelők tevékenységét.
A poli(amoria) Közösség tagjai közül többen egyenesen betegesnek tartják a BDSM-et, vagy annak egyes formáit.
A hagyományos szexualitást kedvelők gyakran a fentieket és minden a normától eltérő szexuális viselkedést és nem identitást elutasítanak és gyakran betegesnek is tartanak.
A progresszív (haladó...) gondolkodású embereknek pedig jellemzően azokkal van bajuk, akik épp aktuálisan nem számítanak trendinek.

A magam részéről, mindenkit elfogadok, amíg nem akar valakit megcsonkítani, vagy éppen nem emberi lényekben kárt tenni. Az álságos progresszív gondolkodást kivéve, illetve az alap nélküli gyűlölködést leszámítva.

Miként a mesékben, itt is megjelentek az ellenpontok a szereplők közt. Az ösztönök,- akármennyire is ágálnak sokan ez ellen,- gyakran legyőzik a racionalitást. Ezért fordulhat elő, hogy nagyjából olyan szintű gyűlölet van a fent említett szubkultúrák közt, illetve a hagyományos szexualitás gyakorló és a felsorolás többi eleme közt, mint amit Hófehérke mostohája érzett, mostohalánya iránt, vagy amit Hamupipőke mostohacsaládja érzett a cselédsorba kényszerített leánnyal szemben.

Spinoza arról ír, Etika című művének 3. könyvében, hogy egy szenvedélyt, csak egy másik szenvedéllyel lehet legyőzni. Sartre szerint pedig a rasszista embert semmivel sem lehet meggyőzni arról, hogy megalapozatlan előítéletei hamis tartalmakkal bírnak.

Én azonban senkit nem szeretnék meggyőzni, mindössze leírom az álláspontomat. Nem fogok érzelmi manipulációs trükkökkel sem élni.

Tehát a BDSM-et, -tapasztalataim- szerint nemcsak a tradicionális szexualitás követői tartják olykor betegesnek, hanem más hozzánk hasonló szubkultúrák is. Szerintem a fentieknek mind van evolúciós alapja és teljességgel érthető viselkedési formák, amik jó Közösségeket képesek alkotni, így nem is bírálom, amit csinálnak, sem a világnézetüket. Azonban a mesém most jut el oda, amikor a gyűlölködő sárkányoknak és koboldoknak illene lassan visszaeredniük a barlangjaikba:

https://www.youtube.com/watch?v=JVdtmjWolRE

A BDSM ugyanis nemhogy beteges, de sokszor gyógyító erővel bír. Ezt egyfelől igazolják saját élményeim is: 10 éve vagyok pánikbeteg, és a múltban is sokszor enyhítette, vagy szüntette meg a pánikrohamaimat a BDSM, ami most így van. Mikor az utóbbi időben rám jött a rosszul lét és Úrnőmmel lábimádatos jelenetbe kezdtünk, aminek keretében olykor meg is alázott, hirtelen jobban lettem.

Persze erre lehetne mondani, hogy minden ember egyedien működik, és csak szeretném ha a mesém jól érne véget, de a helyzet az, hogy a BDSM terápiás és mentális egészség javító aspektusait nemzetközi szinten is erőteljesen elismerik:

https://www.theatlantic.com/health/archive/2015/10/when-bdsm-is-therapeutic/412249/

https://lourdesviado.com/wp-content/uploads/2017/01/BDSM-as-therapy.pdf

https://tonic.vice.com/en_us/article/nee9yg/bsdm-can-provide-profound-healing-experiences


*https://onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.1111/jsm.12192?referrer_access_token=DPwiM8eSH7o_UJ5kQZRFbYta6bR2k8jH0KrdpFOxC64CyBJostVk00zmQRzsDUAi3J_Zf_KaT8duNrXf_yknexozs5wC64Hjpe4ICxvJAdeNyicnFOOC5AJEBmHyOxhFXXah9k52wmPMKmXxsFObjA%3D%3D

Comments (7)


#333470 | 2019. 03. 21. 20:44
Nem akarnak àtalakìtani (akikre én utaltam a blogban), "csak" betegnek, undorìtönak stb. tartanak. Erre reakcióként hoztam fel az arzenàlt. Nem fogom én is lebetegezni őket, mert nem tartom őket annak. De, aki fogékony a nyitott gondolkodásra, az lehet, hogy tud tanulni a fent belinkelt cikkekből.
A Dominàs tanulmànyt különösen ajànlom, azt koràbban is olvastam,szerintem baromi jó ìràs, BDSM, mint teràpia témàban.
Deleted user
#333457 | 2019. 03. 21. 20:08
Tudod.. Én elfogadom a nemelfogadókat.
Egészen addig, amíg nem akarnak engem is át alakítani.
Azt nem bírom..
Nagyon nem.
Nyűgös leszek tőle.
#333451 | 2019. 03. 21. 19:51
Lehet nyugodtan véleményt nyilvànìtani. Én is azt tettem :).
Deleted user
#333449 | 2019. 03. 21. 19:36
A véleményem meg van ezekról a nem elfogadásáról.
De a vélemény olyan mint..... 😂😂😂
Ja ez itt pont szar hasonlat
Deleted user
#333445 | 2019. 03. 21. 18:55
A mérgező szülőkben bumeráng a neve, de én a ventillációt preferálom arra a jelenségre, amikor ki nem mondott belső feszültségek energiája kap utat kifelé valamilyen BDSM vagy fétis tevékenység alatt.

Tudom, nem mondtam semmi újat.

Szóval igen, egyetértek.
#333429 | 2019. 03. 21. 17:20
Köszönöm. Nem mindenkire igazak a fentiek, illetve ez az írás a saját, szubjektív tapasztalataim alapján született.
Deleted user
#333428 | 2019. 03. 21. 17:11
jó blog

még mindig emlékszem arra az érzésre, amikor először olvastam egy elég kemény BDSM blogot és arra is emlékszem, hogy az egészet nagyon betegesnek tartottam. aztán ez az érzés elmúlt. de a változásom nem vezetett odáig, hogy később a vanillákat tartsam betegesnek, vagy bármiben is leminősítsem a vanilla szexualitást