Beszéljünk a női fantáziákról!

Blogs » Blog - RisleyAddix » Beszéljünk a női fantáziákról!
2019. 02. 19. 21:31 | Appeared: 1378x
Sokan szidják a pornót, mint műfajt. Azt mondják, hogy a pornófilmek csak a férfiak kielégüléséről és az ő vágyaikról szólnak. Akik ezt állítják feltehetőleg éjjel-nappal ilyen klippeket néznek, vagy átfogó, tudományos cikkeket olvastak, a pornófilmekről, és ezek alapján formálnak, hiteles véleményt. Akármi is a valóság, annyi bizonyos, hogy nemcsak a férfiak, de a Hölgyek is szoktak fantáziálni. Nem tudom, hogy melyik nem tagjai gondolnak többet a szexualitásra általánosságban, de annyi biztos, hogy sok Nő és számos férfi is gyakran fantáziál a szexről és/vagy a BDSM-ről, különféle fétis szcenáriókról.

A néhány éve (2017-ben) elhunyt, amerikai írónő, Nancy Friday egyik könyve, 1990-ben jelent meg magyarul. A, Női szexuális ábrándok (My secret garden/ Az én titkos kertem) 300 nő szexuális fantáziáját írja le. Ezeket pedig a szerzőnő izgalmasan elemzi.

A könyvet, csak tegnap vettem, és még nem olvastam ki, de úgy tűnik, hogy minimum 5 fejezet foglalkozik BDSM-hez, fétishez köthető témákkal:

- Hármas számú szoba: Erőszak, avagy: „ Ne csak állj ott, hanem kényszeríts.”
- Négyesszámú szoba: „ Fájdalom és mazochizmus, avagy „Jujj..Ne hagyd abba! „
- Ötös számú szoba: Uralom, avagy „Jaj de megalázó! Köszönöm.”
- Hatos számú szoba: A rettegés szexualitása, avagy: „Segítség! Nem én vagyok a helyzet ura, hála Istennek!”
- Tizennégyes számú szoba: A fétisek

A, My secret garden, bár először 1973-ban jelent meg, szerintem ma is bőven van aktualitása. A fent említette ötös számú szoba bevezető részében, a szerzőnőnek izgalmas felvetései vannak, a Nők és a BDSM fantáziák/megélés kapcsán:
„ Ahogy a nők egyre jobban kivívják maguknak a speciális szabadságukat, és ahogy maguk mögött hagyják a „második” (néma) nem szerepüket, megjósolhatom, hogy egyre több ilyen uralomfantáziájuk lesz. Milyen ironikus, nemde? Ez a mozgás két különböző irányba fog történni: 1. Ez az új valóság, amelyben a férfiakkal egyenlőek, tudat alatt idegessé teszi őket női identitásukat illetően és egyben visszatuszkolja őket, abba a helyzetbe, amelyben vágynak a tradícionális biztos, és „ismert” szerepre a domináns férfival szemben. 2. Szeretnének új utakat kifürkészni és azzal jelezni saját maguk számára, hogy egy új, felszabadult korba léptünk, hogy belehelyezik magukat az uralkodó, szexuális támadó pozíciójába. Akár a kegyetlenkedő, akár pedig a kegyetlenkedéseket elszenvedő szerepét játszák, a fantáziában legalábbis, az évszázados női alávetettséget fogják megbosszulni. Végeredményben hogyha a szado-mazochista dologban benne van az ember, nem számít, hogy a bot, vagy az ostor melyik végén van, és a szerepcsere nagyon kellemes játékot ígér. És ha valakit lealacsonyítanak, és az illető benne van a játékban, az is jó lehet.” – Nancy Friday: Női szexuális ábrándok: 1990, ford: Hernádi Kriszta, Budapest, Proprint Kiadó (133-134.pp.)

Sok igazsága van Fridaynek, ráadásul nem tudok elvonatkoztatni, attól, hogy a világirodalom egyik leghíresebb szolgálóját is Pénteknek hívták. Bár szinte konszenzus van, abban a tekintetben, hogy az emberiség hajnalán matriarchátus volt* , valóban 5-6.000 éve férfiuralom van. Ezek az évezredek pedig sokszorosan elegendőnek bizonyultak ahhoz, hogy a férfi dominanciát, és a női alávetettséget, emberek milliárdja, gondolják a Természet Rendjének. Ez valóban egy sokhelyen kialakult rend, csak nem természeti, hanem kulturális-társadalmi. Ennek, a közel múltban, globálisan elindult felbomlása pedig valóban rengeteg nőben bizonytalanságot és frusztrációt okoz. Számos férfiban is, de ez nem egy pornó film. Ebben az írásban, a Nők vannak a fókuszban.
Érthető, hogy amikor a többezerév alatt kőkeménnyé vált nem és szexuális szerepek repedezni kezdenek, a Nők is fokozottabban frusztráltak és dinamikusabb az útkeresésük. Ha pedig igaza van Nancy Friday-nek, úgy teljesen érthető a Szürke sikere. Több, mint 40 év telt el, az általa írt, itt felhozott kötetének megjelenése óta. Ezen időszak alatt pedig a női emancipáció világszerte erősebb lett. S bár a Szürke előtt is létezett BDSM a kultúrában, az olyan egyszerűen lett megírva és megfilmesítve, hogy szinte minden nő bele tudja magát képzelni a főhősnő helyébe. Meg is lett az eredménye. Ha azt mondom, A titkárnő (2002), vagy A gépíró kisasszony és egyéb mesék (magyar megjelenés: 2003) csak kevesen fogják felkapni a fejüket. Úgy látszik a Szürke szerzője, nőként jól ismeri a női lélek rejtelmeit és képes volt olyat letenni az asztalra, amiért világszerte Nők tízmilliói rajonganak. Minden Hölgy, arról fantáziál, amiről csak szeretne, úgy éli meg a vágyait, ahogy szeretné, de szomorúnak tartom, hogy ismét egy gagyi viszi a pálmát. Bár, annak örülök, hogy Péntek Kisasszony könyvének hála, úgy érzem, jobban meg tudom érteni eme siker okait.

* http://real.mtak.hu/38009/1/Kalla_Nagy_Istenno_Okor_2016_1_u.pdf (Kalla Gábor: Az újkőkori „Nagy Istennő” tündöklése és bukása)

Comments (5)


Deleted user
#330824 | 2019. 02. 20. 21:53
Ne tedd, borzalmas :) Mint könyv. A második felénél letettem (épp csak magamban halkan anyázva), borzalmas (ja, ezt már mondtam)
Deleted user
#330823 | 2019. 02. 20. 21:51
A titkárnő..azt hiszem, ott a végéig elfelejtettem levegőtvenni
Deleted user
#330722 | 2019. 02. 20. 06:30
Olvastam azt a könyvet!
Még tizenévesen, és szerintem fantasztikus. Nagyon nagy hatással volt rám.
#330711 | 2019. 02. 19. 21:53
Persze van haszna is, de itt inkább arról írok, hogy kezdem megérteni, hogy miért lett -ennyire- sikeres.
Deleted user
#330710 | 2019. 02. 19. 21:48
már elég régóta az a véleményem, hogy a szürkéknek nemcsak kára, hanem hasznai is van

egyszer talán még oda is eljutok, h elolvasom őket :)