A macesz zabáló, perverz négerekről

Blogs » Blog - RisleyAddix » A macesz zabáló, perverz négerekről
RisleyAddix
Deleted user
2018. 12. 10. 16:42 | Appeared: 1437x
A stílus roppant fontos, ahogy az is, hogy melyik országban, melyik korban és milyen neműnek születünk. Egy kedves ismerősöm, most mesélt Szaúd-Arábiáról, ahol a nők -állítólag- még a saját férjükkel sem utazhatnak egy autóban, ahol a nőknek egész testüket el kell fedniük, ahol a hölgyek valóban másodrendű állampolgárok.

Én azonban nem vagyok szaudi, csak egy "magyarországi, perverz macesz zabáló, akinek vaskos néger ajkai vannak." Érdemes megvizsgálni ezt a mondatot stilisztikai szempontból.

Tudom se nem vagyok szép Hölgy, se nem kis, lelket csicseregtető sorokat vető Coelho Pál, se egy bulvár roncstelepen hangosan kukorékoló vasember-kakas, mégis rá fogok világítani a magam karvaly kapitalista módján arra, hogy hol van a tőke elásva.

---

Tegnap megláttam az egyik könyves polcomon, Foucault: A Bolondság története című kötetét, ami mindössze, 737 oldal hosszú. Akár boeing is lehetne (bár ez kissé képzavar, mivel a 737-es boeing nem a nagy repülőgépek közé tartozik: https://en.wikipedia.org/wiki/Boeing_737 )

Gondoltam felcsapom valahol Foucault fent nevezett munkáját, hátha segít ebben a blogomba, s az égiek ismét velem voltak:

" A nyelv, az igazság vagy az erkölcsiség megfogalamazásai közvetlen hatást gyakorolhatnak a testre; ismét csak Bienville mutat rá a nifomániáról szóló értekezésében arra, hogy egy adott etikai elv elfogadása vagy elutasítása mennyire közvetlenül módosíthatja a szervi folyamatok lezajlását." - Michel Foucault: A bolondság története (2004), ford.: Sujtó László, Atlantisz Kiadó, Budapest.

Az évek/évtizedek óta zajló cukiság kultúra/kultusz* lehetséges, hogy pozitívan hat az emberek egyéni pszichéjére és testi egészségére ám őszintétlensége és manipulációjának mértéke olykor hatalmas méreteket ölt.

Úgy gondolom, hogy a köznyelvet lehet túlóvatosan, tudatosan és túl agresszívan, exhibicionistán használni, miként vásárolni is alapvetően ezen a három módon lehet. Láthatunk kis nyugdíjasokat, akik 5 deka téli szalámit kérnek a csemegepultnál, ismerhetünk olyanokat, akik mindent máshol vásárolnak meg, a minőség és a jelentős árkülönbségek miatt. ( A magam részéről például a humusszal lehet, hogy így fogok tenni, mert van olyan nagyobb bolt, ahol 200 gramm 400 forint, míg egy másikban egy kissé gyengébb minőségi humusz több, mint 600 forint.)Vannak a túlköltekezők, akiket pedig nem igazán érdekel, hogy mi hol, mennyibe kerül, a lényeg az, hogy tudják élvezni. Mindenki azt és úgy vásárol, ahol szeretne, és nyilván vannak árnyalatok a fenti kategóriákban, de ez nem egy doktori disszertáció csupán egy blog, így mélyebb részletekbe nem fogok bocsátkozni.

A lakonikus (szűkszavú) nyelvezetet most nem fogom górcső alávenni. Röviden a tudatos és a "túlköltekező" beszélt nyelvet összehasonlítani a potenciális sértés faktoruk szempontjából.

Míg egy tudatos nyelvhasználó, valószínűleg nem fog olyan kifejezéseket használni, mint: "macesz zabáló, perverz vagy néger," mikor valakiről semlegesen szeretne beszélni, addig egy nyelvileg túlköltekező ember lazán fog olyat mondani, hogy: "kecskebaszó, némber vagy numera."

Persze van, amikor szándékosan meg akarunk sérteni valakit. Erre a magyar nyelv kiválóan alkalmas. Azonban a mi ékes anyanyelvünk akkor is könnyen válhat valami sértővé, ha nem akarunk senkit sem megbántani. Bár feltételezem, hogy komoly helyzetekben még a nyelvi túlköltekezők sem tennének önszántukból olyat, mint a Die hard-ban (Die Hard: Az élet mindig drága, 1995): https://www.youtube.com/watch?v=U5bRyDisa1Y

Könnyebb ugyanis nyelvileg túlköltekezni, viszonylag biztonságos közegben, mint a boltban. Ha bizonyos emberek egymás közt mondják azt, hogy így a mocskos perverzek, úgy az unalmas vanillák, emígy a semmirekellő gójok, annak nem lesz várhatóan túl nagy külső következménye, hiszen egy ilyen beszélgetés előreláthatólag nem fog kikerülni az érintett, külső csoportokhoz.

Ha valaki saját magát óhajtja például perverznek (https://www.arcanum.hu/en/online-kiadvanyok/Lexikonok-magyar-etimologiai-szotar-F14D3/p-F3534/perverz-F36F0/) vagy macesz zabálónak (https://gondola.hu/cikkek/36694-A_magyar_jog_utvesztojeben_(3).html) hívni, lelke rajta, tegye. Ám másokat (sunyi) módon a hátuk mögött számukra sértő jelzőkkel illetni, vagy azt jelenti, hogy az adott nyelvi túlköltekező nem is érti, vagy nem akarja megérteni, hogy bántó, amiket mond. Illetve arról is lehet szó, hogy az adott nyelvi túlköltekező csak a saját táborában mer arcoskodni.

A cukiság kultusz hívei szerint a stílus ugyanis überelheti a tartalmat. Egy cuki ruciba felöltöztett kutyusnál, csak az a fontos számukra, hogy "Jajj de cukin néz ki az eb." Az már lényegtelen hogy a kutya hogy érzi magát. Főként akkor, ha még rózsaszínre is festették: https://www.thesun.co.uk/news/3899062/dogs-dyed-pink-blue-animal-cruelty-russia/

Azért megnézném, ahogy valaki kiáll a Times Squarre egy olyan táblával, hogy "I love niggers" (Imádom a niggereket). Illetve arra is befizetnék, ahogy valaki beállít egy zsidó közösségbe Pészáchkor egy ilyen szöveget bemondva: " Imádlak titeket mind, ti macesz zabálók."

A kapitalizmus oltárán mindenkinek joga annyit áldozni "Karásonykor", amennyit csak akar, de a nyelvi túlköltekezés már közügy, mind erkölcsi, mind jogi értelemben. Természetesen az élet sokkal kényelmesebb, mint testileg, mind mentálisan, ha nem figyelünk nyelvünk és ajkaink költekezésére.

* A cukiság kultúra/kultusz (kawaii) az 1970-es évek Japánjából származik:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Kavaii?fbclid=IwAR3cBQiRQM46i71w71Ivsk4OwWOsYpLtlg_u8v2eIsz_ywXbFH5baTtV3_o

http://kawaiisekai.com/what-is-kawaii/

Comments (16)


Deleted user
#321842 | 2018. 12. 10. 20:30
Köszönöm szépen.
Örültem volna,ha nem kell megírnom, így az ünnepek közeledtével egy ilyet..
Deleted user
#321840 | 2018. 12. 10. 20:28
hát ez a blog ott van a helyén. gratulálok.
RisleyAddix Deleted user
#321837 | 2018. 12. 10. 20:04
Egyetértek veled. Engem is idegesít a tömegnyomor a boltokban ilyenkor.
És szomorú, hogy mostanra teljesen elveszítette az ünnep a valódi jelentését, már nem az a lényeg, hogy a család együtt legyen, hanem egymást túlszárnyalva vesszük a drága és sok esetben haszontalan cuccokat. És ha nincs pénzünk, akkor kölcsönből, aztán egész ívben zsíroskenyéren élünk, hogy vissza tudjuk fizetni.
Szánalmas...
Deleted user
#321834 | 2018. 12. 10. 19:54
Igen, minden területen legalább két véglet van. Szerintem a fekete pénteknek semmi köze a rasszizmushoz, azonban nem tartom jónak azt, hogy az emberek csordamódjára mennek ilyenkor vásárolni. Nekem az ilyenkor is végzett hétköznapi bevásárlásaimat eléggé megnehezíti a tömeg. Ugyanakkor szerintem meg kell hagyni az embereknek azt a jogot, hogy sokat vásároljanak, sőt még azt is, hogy ehhez hitelt vegyenek fel. Ha valaki túl akar költekezni, ám tegye, csak utána ne a bankokat hibáztassa, hogy mekkora uzsorások, és milyen kamatokat elkérnek egy személyi kölcsönért. Hangsúlyozom, hogy ezt most kizárólag a féketlen költekezés miatti hitelfelvétel kapcsán írom. Ha jól emlékszem erre van egy szakszó is, és több amerikai filmben is van ilyen főszereplő.

Van a shopaholic kifejezés, de a tudományos neve ennek az oniomania: https://www.psychologytoday.com/us/blog/the-intelligent-divorce/201407/the-shopaholic
RisleyAddix Deleted user
#321831 | 2018. 12. 10. 19:25
Hm, érdekes. Ennek jó ellenpéldája a múltkor már emlegetett túltolt PC, ami Hollandiában egészen különös módon nyilvánult meg és mostanra veszélybe sodort egy gyerekünnepet.
Oda december 5-én nem Lappföldről rénszarvasszánon, hanem Spanyolországból hajóval érkezik a
Mikulás. Nem krampuszai, hanem ún Fekete Péterei vannak, akik a legenda szerint általa megvásárolt és felszabadított rabszolgafiúk, akiket utazás közben látott meg, megsajnálta, ezért megvette őket és megajándékozta a szabadsággal. Ők pedig hálából nála maradtak szabad szolgaként. Ez eddig oké, de egy pár unatkozó hülye kitalálta vagy 5 éve, hogy a Fekete Pétereknek nincs létjogosultsága a holland kultúrában, mert a rabszolgaságot és a rasszizmust jelképezik. Mostanra odáig fajult a helyzet, hogy az ún intocht, azaz a Mikulás behajózása az országba szigorú biztonsági intézkedések alatt történik, mert a Fekete Péter ellenesek merénylettel fenyegetőznek. Sok szülő ki sem viszi már a gyerekét a kikötőbe, mert fél. Egyszóval sikerült tönkretennie egy pár hülyének egy több évszázados hagyományt. Én emlékszem, mikor még a lányom kicsi volt, mennyire várta a napot, amikor abba a kisvárosba, ahol akkor laktunk, megérkezik a lieve, goede, heilige Sinterklass és félvér nigériai lévén az különösen tetszett neki, hogy a Fekete Péterek rá hasonlítanak. Eszünkbe sem jutott volna rasszizmust kiáltani. A mostani holland gyerekektől ezt az élményt vették el.
RisleyAddix Deleted user
#321829 | 2018. 12. 10. 18:54
Igen, ismerem ezt. Kína nem az állatok védelméről híres. Pl. nem lehet olyan kozmetikumokat forgalomba hozni, amit nem teszteltek állatokon.
Ezért a vegák/vegánok bojkottálják azokat a cégeket, akik Kínában is forgalmaznak. Meg ugye mind ismerjük az orvosi, gyógyszergyártási célra állati eredetű anyagok használatát. A potencianövelők miatt került a kihalás szélére az afrikai orrszarvú és az ázsiai tigris. Ők az állatokat tényleg csak eszköznek tekintik.
De nem szabad most sem általánosítani. Én pl egy több mint 30 éve vega kínai házaspárnak, az ő példájuknak köszönhetem, hogy én is az lettem.
Deleted user
#321828 | 2018. 12. 10. 18:54
Sok tekintetben ismét igazad van. Mivel nekem nincsenek gyerekeim, így nem is tudok hozzájuk viszonyulni. Szeretem a cuki állatokat is, de a cuki alatt azt értem például, amikor egy elefánt és egy labrador barátkoznak, vagy amikor egy cica lesz egy orrszarvú legjobb barátja, vagy amikor egy kutya szoptat egy őzet, akit árván találtak. Ezek sokkal természetesebb helyzetek, mint az állatok mesterséges humanizálása. De hozzáteszem, hogy az állatok antropomorfizációja már egy nagyon ősi jelenség, nem magával a jelenséggel látom a problémát, hanem azzal a móddal, ahogy sokan élnek vele.

A rasszizmus pedig szinte minden országban erősen jelen van, Magyarországtól, az Egyesült Államokon át, Izraelig. Ismereteim alapján azt gondolnám, hogy van pár ország, ahol kevésbé van jelen ez, például Izzalndról így gondolnám. S úgy látszik, hogy bár ott is ritkán vannak rasszista megnyilvánulások, de ez egyáltalán nem gyakori:

https://grapevine.is/mag/column-opinion/2015/04/17/icelandic-people-are-not-racist-but/
Deleted user
#321826 | 2018. 12. 10. 18:46
De tényleg beteg egy világban élünk. Az állatokat humanizáljuk, cuki rucikba öltöztetjük őket, sminkeljük, befestjük, aztán várjuk a likeokat a Facebookon a képekre. A kutyusunk, cicánk anyukájának, apukájának nevezzük magunkat, de a gyerekeinket elhanyagoljuk.
Közben másik poszt alatt megátkozzuk azt, akinek a politikai nézetei nem egyeznek a miénkkel, szidjuk a melegeket, niggerezünk, cigányozunk és zsidózunk.
Mintha mindenkinek felborult volna az értékrendje. Vagy sohasem volt...
Deleted user
#321825 | 2018. 12. 10. 18:41
Nagyon igazad van. Persze nem a cukisággal van a bajom, mert én is imádom az aranyos állatokat, hanem azzal a teljesen tartalom nélküli álságos, sokszor kegyetlenséget is elfogadó/támogató "kulturáról", amit magában foglal ez a a kultusz:

https://www.bbncommunity.com/live-animals-stuck-inside-tiny-plastic-keychains-china-sold-jewelry/
Deleted user
#321824 | 2018. 12. 10. 18:31
Szívesen. Az utolsó 2 perc főleg, nagyon a blogodba vág, ezért jutott az eszembe. 🙂 A dehumamizálást, a cukiságkultúrát, az együttérzést, vagy annak hiányát K.A.P. frappánsan összefoglalta.
Deleted user
#321823 | 2018. 12. 10. 18:24
"Kislányom, mondd neked valamit az, hogy népirtás? Mert itt erről van szó, egy egész nép eltörléséről.."- A hupikék törpikék kapcsán :)). Zseniális. Köszönöm. Sok stand up-ot többször hallottam már, ezt még egyszer sem!! <3
RisleyAddix Deleted user
#321821 | 2018. 12. 10. 18:21
😀😀😀
Deleted user
#321820 | 2018. 12. 10. 18:20
Imádom a stand up-ot és K.A.P-ot is, köszönöm:

" A kiráylfi, akinek zéró rövidtávú memóriája, és vaskos lábfetisizmusa van." :D:D A mondat második felét, gyakran szoktam én is hangoztatni. És mindenfelé stadionok :D:D
Deleted user
#321819 | 2018. 12. 10. 18:12
Ó, bocs. 😀
https://youtu.be/Lrm0qwE5Hl4
Deleted user
#321818 | 2018. 12. 10. 18:08
Köszönöm a hozzászólást. A link lemaradt, úgy hiszem :).
Deleted user
#321816 | 2018. 12. 10. 18:01
Ez jutott eszembe a blogról. 11'-ig vonatkozik ide. 🙂