A kontentről és a vitàkról

Blogs » Blog - RisleyAddix » A kontentről és a vitàkról
2018. 10. 20. 13:27 | Appeared: 1424x
Manapsàg divatos az angol szavak beépìtés a nyelvekbe. Tartalom helyett a kontent, véleményformàló helyett az influencer dìvik a magyarban.

De mi szàmìt tartalomnak, és honnantól szàmìt valaki influencernek?

Nagyjàból egy éve nézek a Youtube-on videójàték végigjàtszàsokat, ez költséghatékony és élvezetes is. Magyar videósokat munkàssâgàt követem. Nessàjjal kezdtem, de vàltottam a TheVR két fős csapatàra. Idén két, ógörög korban kaszaboló jàtékot is végigtoltak. Az egyik a God of War eddigi utolsó része, a màsik pedig az Assasin's Creed sorozat idén megjelent darabja.

A gyilkolàszàs és a logikai fejtörők mellett mindkettőben sok valódi kontent van: mitológiai lények, valós történelmi személyek: Periklész, Szókràtész, Arisztophanész, Euripidész, és még sokan màsok. A mitológia oldalàról pedig többek közt feltűnik Medúza, a talànyokat feltevő Szfinx és a Minotaurusz is.

Az Assasin's Creedben nemcsak a történelmi szereplők jelennek meg hitelesen (Szókràtész egy jól, àm borzalmasan idegesìtően érvelő filozófusként, Alkibiàdészt pedig egy ultra meleg szépfiùként mutatjàk be), de làthatunk komédiàt is, amiben egy hìres athéni politikust parodizàlnak a sajàt szeme làttàra. Illetve az olimpiai jàtékokba is betekintést nyerhetünk, néhàny pankràció mérkőzés erejéig.

Úgy veszem észre, hogy több jàtékgyàrtó ügyel mostanàban arra, hogy sok valódi kontentet tegyen az àltala gyàrtott videójàtékokba. Ennek okàt nem tudom, de nagyon örülök neki, hogy élvezetes módon, és korhű környezetben zajlanak az események többek közt az AC-ben is.

Ahol van valódi kontent, ott van helye a kulturàlt vitànak. Szerintem. Arról, hogy finom-e a földimogyoróvajas-lekvàros kenyér lehet vitatkozni, de sokàig nem érdemes.(Az Egyesült Àllamokban sokan kedvelik ezt a csemegét.)

A BDSM-ben is arról érdemes kulturàltan vitatkozni, ami valódi tartalommal bìr. Persze először meg kellene hatàroznunk, hogy mi szàmìt valódi tartalomnak. Lehet, hogy valakinek az valódi tartalom, hogy ki, mikor és miért vetett véget egy BDSM kapcsolatnak. Alàìrom az ilyesmi szinte mindenkit érdekel, de ez magànügy, szerintem. Ilyen téren sznob vagyok, vagyis sokan annak tartanak. Szàmonra ugyanis a BDSM kapcsàn az àltalam lényeginek tartott kérdésekről vitàzok szìvesen. Arról, hogy minden esetben igaz-e, hogy a Dominàns fél a szub, szubja. Arról, hogy fontos-e a BDSM-et művelő embereknek, sajàt kultúràjuk, illetve annak történelmének ismerete. Arról, hogy van-e a BDSM-nek evolúciós alapja. Ìzelìtőnek ennyit.

S mìg egy videójàték -szàmomra- akkor is tud élvezetet nyújtani, ha nincs benne komoly kontent ( az ott a hab a tortàn; igaz, imàdom a tejszìnhabot), egy BDSM-ről szóló vitànak szerintem csak akkor van értelme, ha lényegi kérdésekről szól. Persze a viccnek is megvan a maga helye, de a vicc nem vezet vitatkozàshoz. Jobb esetben.

A BDSM kapcsolatokról pedig fontos beszélni, de nem kibeszélni. Erre valöak a baràtok, illetve az erre szakosodott terapeutàk. Remélem hamarosan utóbbiak is lesznek Magyarorszàgon.

Comments (0)


Noone has commented this blog entry.