Beszéljünk a hüvely go...A hisztériáról

Blogs » Blog - RisleyAddix » Beszéljünk a hüvely go...A hisztériáról
RisleyAddix
Deleted user
2018. 09. 03. 00:27 | Appeared: 1410x
Vannak klasszikusan tabunak számító témák. Ilyenek a BDSM, a fétisek, a hüvelygomba, de a menstruáció is.
A hétvégén, szűk BDSM-es barátikörben szóltak rám, hogy ne feszegessem a menstruáció kérdéskörét, mert ilyenről nem illendő beszélni, ahogy a hisztiről sem.

A hisztéria, görög eredetű kifejezés a hüsztröszból (anyaméh) ered. A régi hellének úgy tarották, hogy a női testben vándorló anyaméh okozza a hisztéria tüneteit a nőknél.

Milyen szépen is hangzik a szintén görög hárpia szóval együtt: " Az anyósom egy hisztérikázó hárpia:" Csak azért anyós, hogy a sztereotípiák talaján maradjunk. Egyelőre.

A XVII. században, egy angol orvos, Thomas Sydenham azonban már arról írt, hogy a hisztériát nem az anyaméh rendellenessége okozza, hanem az elme problémái, így férfiaknál is fent állhat a hisztéria. 1859-ben, Paul Birquet, francia orvos így nyilatkozott:

"A férfiaknál azért látunk kevés esetben hisztériát, mert nem akarjuk észrevenni azt." - https://en.wikipedia.org/wiki/Male_hysteria#History

Innentől kezdve a hisztéria nemek közti megjelenési aránya egyre kiegyenlítettebb lett. Georges Gilles de la Tourette, akiről a híres/hírhedt Tourette szindrómát nevezték el (http://mindset.co.hu/a-gunyolodas-kereszttuzeben-mi-is-az-a-tourette-szindroma/ ) a férfi és női hiszériás betegek arányát 1:2, majd 1:3 arányban határozta meg, kutatásai alapján. Végül Jean-Martin Chacrot elmélete következett, aki szerint a hisztéria nem a biológiai nemünkhöz köthető, hanem egy öröklött ideggyengeség. Utána pedig jött Freud pszichoanalitikus megközelítése...

---

Úgy gondolom, tapasztalataim alapján, hogy a régi görögök jártak a legközelebb az igazsághoz, ami a hisztériát illeti. A köznyelvben gyakoriak az alábbi -nem túl szerencsés- szófordulatok: "Ne hisztizz, már a semmiért." "Ez csak férfihiszti." " Azért hisztizel, mert megjött?"

Manapság szinte bármiért rá lehet sütni egy férfira, hogy nőgyűlölő. Egy ilyen érzékeny témánál pedig pláne. Ahány Nő, annyiféle testi adottság, ez pedig igaz a menstruációra is. Van, aki nem érti, hogy ez miért akkora dráma Nőtársainak, van aki pedig azt nem érti, hogy hogyan lehetséges, hogy ez valakinek nem rettenetes élmény minden hónapban. Azoknál a Nőknél, akiknél heves fájdalmakkal és görcsökkel jár a menstruáció valóban -gyakran- fennállhat olyan viselkedés, amire azt mondhatjuk, hogy ez bizony hisztéria. Erre lehet azt válaszolni, hogy ez tudománytalan megközelítés. Szerintem, pedig ez az egyetlen olyan helyzet, ahol van lét jogosultásga a szó eredeti értelmét figyelembe véve a hisztéria szó, tudományos használatának. Azonban egy -menstruáló- nőnek ilyet mondani hatalmas illetlenség, még akkoris, ha tudományosan -szerintem- lehet alapja.

A férfi hiszti kifejezés pedig úgy hiszem, hogy a nők több ezeréves elnyomásának következménye. Igaz, hogy egy férfinak nincs se női nemi szerve, se méhe, de azért tud hisztizni. No persze, nem azért, mert az emberek többsége utánajárt volna annak, hogy a tudomány a XIX. században erőteljesen úgy vélte, hogy gyakori a férfihisztéria, hanem azért, mert a nők, így tudnak visszavágni a vélt és valós sérelmekért.

Úgy gondolom, hogy a hisztériáról azt állítani, hogy a menstruáló Nőknél áll(hat) fent, nem bűn. Főként azt hangsúlyozva, hogy ne említsünk ilyet a Nőknek: a hisztériát és a menstruációt se külön, de együtt végképp ne vágjuk a fejükhöz. Lehet, hogy számos ember nem ért velem egyet, ugyanakkor a fejéhez vágja a -mezneszes- Nőknek, hogy mi a jó életért hisztérikáznak?

---

Tabu témákról beszélni nem könnyű, hiszen az ember ilyenkor önként vállalja az élő boxzsák szerepét, és nem azért, mert mazochista és imádja ha olyan emberek püfölik online, verbálisan, akikkel még soha nem találkozott élőben. Írhattam volna egy olyan jelenségről is, ami bár a többségi társadalomban erősen tabu témának számít, a mi szubkultúránkban -talán- az egyik legártatlanabb tevékenység: az emberi lábtartóság:

https://www.dailyo.in/voices/life-lessons-pleasure-small-talk-human-footstool-telephone-journalism-social-experiment/story/1/14588.html

Comments (17)


RisleyAddix Deleted user
#305542 | 2018. 09. 03. 12:36
Jó. Bár még mindig nem értem, hogy miért a nekem adott válaszban kellett ezt megjegyezni, mert én egy szóval sem utaltam a kommentemben ilyesmire.
A véleményemet pedig továbbra is fenntartom; igenis és létezik a férfi hiszti, nem mi nők találtuk ki, hogy visszavágjunk az elnyomásért.
És kezdeni se nagyon tudunk vele semmit, ahogy ti sem a mi hisztinkkel. Nálatok még a csokidobálás biztos távolból sem jön be. :D
Deleted user
#305529 | 2018. 09. 03. 12:08
A pénz az újságírásra vonatkozott, és arra, hogy nem adom el a lelkem. Velvet, Nlcafé, stb. Ez nem személyeskedés, hanem tények. Mikor az index újságírója csinált velem riportot, nem kis erőfeszítésembe került rávenni, hogy mielőtt lehozza a cikket, járjon utána a témának alaposabban. Aztán jött egy pestisrácok"válasz" cikk,abból érződött, hogy csak az ideológia és a fizetése mozgatta a szerzőt. A többit a google elmondja, annak, akit érdekel.
Deleted user
#305502 | 2018. 09. 03. 10:29
Tabukról beszélni tényleg nem egyszerű dolog...... :)
RisleyAddix Deleted user
#305499 | 2018. 09. 03. 09:59
A személyeskedést te kezdted a pénzzel meg a darázsfészekkel.
Mondjuk nem is értem, hogy miért pont nekem címezted és hogy jön ez ide egyáltalán?
Deleted user
#305498 | 2018. 09. 03. 09:56
Szószerint méhük van. Ahogy August Comte írta 200 éve: " A legtöbb ember még mindig összekveri a biológiát és a szociológiát." Hiába igaz, amit írst, ha személyeskedsz, és összemosod az okokat, de ha nincs kegyelem, akkor nincs kegyelem Édesem.
RisleyAddix Deleted user
#305497 | 2018. 09. 03. 09:46
Édesem, én egy csomó tényleg hisztis pasit ismerek. Szó szerint azok. Van köztük olyan, aki az én pasim volt, volt ilyen főnököm is, meg a legjobb barátnőm pasija is az. Nagy gyerekek, akik a földre vetik magukat, ha nem kapják meg a játékot a boltban.
Tudnék mesélni...
Ennek mi az oka? Szerintem az, hogy nem nőttek még fel.
Deleted user
#305495 | 2018. 09. 03. 09:38
Ez a félreértés klasszijus esete.
A férfihiszti szerintem egy nők által.kitalált kifejezés, amivel visszavágnak a többezeréves elnyomásért. A nagy és erős férfiak? Van jópár alacsony és/vagy gyenfe férfi, de egyre több a magas, erős nő.
Érthető ha mások csak pénzért nyúlnak a méhkasba, amit az olvasók fele darázsnak néz. Ebben nehéz igazán erősnek lenni, hogy az ember, ne adja el magát.
Deleted user
#305490 | 2018. 09. 03. 09:20
Tehát szerinted a női hisztinek hormonális okai vannak, a férfi hiszti pedig a visszavágás erre?
Érdekes gondolatmenet...
Szóval a nagy, erős férfiak egy tipikusan női fegyvert választottak a csatához? Ez olyan irónikus, nem? :D
Deleted user
#305489 | 2018. 09. 03. 09:01
Hiszti,nem hiszti.
Ki döntheti ezt el? Mindenkinek más a fájdalom küszöbe és igen,mindenki maskèppen uralkodik a fàjdalmán is!

Mindenkinek máskèppen zajlik ez az időszak.
Van akinek 2-3 nap alatt vége.Van akiből egy hétig jön a vér hol kevesebb hol több.
S van akinek ,ahogy írod olyan górcsei vannak, hogy megőrül.
Ilyenkor nem aranyos?
Hàt Istenem!
Ezt el kell fogadni.S ha megoldható ,az ember ilyenkor magával foglalkozik és nem a párkapcsolatával.
Ezért jó nem együtt lakni...többek közt :)
Deleted user
#305488 | 2018. 09. 03. 08:46
kb 5 éve fejeztem be a menzeszt. de az eredeti ciklusom napjain épp olyan hülye, kötözködős, azaz feszült vagyok, mint régen. szerencsére a betét már nem kerül pénzbe :)
RisleyAddix Deleted user
#305487 | 2018. 09. 03. 08:28
Nyilván! :-))
RisleyAddix Deleted user
#305486 | 2018. 09. 03. 08:16
Olvasom az írásaid..:)
Deleted user
#305485 | 2018. 09. 03. 08:15
Nem törlök hozzászólást, csak szélsőséges esetben. A kommentem másik része Nillkinnek szólt.
Ha tetszik másoknak, hanem én így blogolok. A kereskedelmi újságírókra majd rászól a főnökük ha nem jót írnak, de én nem bér, BDSM blogger vagyok.
RisleyAddix Deleted user
#305484 | 2018. 09. 03. 08:09
Semmi bajom a blogoddal...csak eszembe jutott ez a dolog..ha nem tetszik a hozzászólásom..nyugodtan töröld...
Deleted user
#305483 | 2018. 09. 03. 08:06
Volt olyan párom, akinek kivették a méhét.
Blogot pedig arról írok, amire épp késztetést érzek.
Deleted user
#305481 | 2018. 09. 03. 07:06
Mi van azokkal a hisztikkel pl...akinek már nincs méhe,így mensije sincs? Akkor mire lehet fogni ,ha egy Nőnek rossz napja van ? Ez is érdekelne,mert azért akkor is előfordulhat ,hogy biliborogatás van.Akkor azt mondják szegény csajra...tuti nem dugták meg az éjjel alaposan..:) :)
Deleted user
#305480 | 2018. 09. 03. 06:12
Kérlek, egy következő blogodban tégy említést a férfiak kapuzárási pánikjáról.

Legalább annyira nem bűn erről beszélni és okait firtatni, mint a női hisztiét. :-)