Merre van előre?

Blogs » Blog - RisleyAddix » Merre van előre?
2018. 08. 26. 22:23 | Appeared: 1248x
"Senki sem lehet próféta a saját hazájában." - Bibliai eredetű közmondás

Izgalmas mondás. Kezdjük a prófétasággal. Amikor a köznyelvben ezt a mondást idézzük nem arra gondolunk jellemzően, hogy senki sem lehet Isten szócsöve a saját hazájában. A prófétára, mint újítóra szoktunk utalni, lásd Petőfi, Apostol című munkáját.

Miért okoz problémát, ha a fenti mondás igaz, legalább részben?

Ha egy adott ország saját állampolgárai nem lehetnek újítók, akkor a reformereket külföldről szokás behozni. Az uralkodók kivételek, mert őket nem gátolja szinte semmi abban, hogy újítsanak, ha szeretnének, lásd Szent István és Mátyás példáját (Gellért püspök is velencei származású volt). Ha azonban valaki alulról jövően szeretne változtatni, ott mi a helyzet?
Törekedhet erre, de sok gátba fog ütközni. Azonban tanulhat a magyar királyoktól is, és hozhat be külföldi újítókat. Ebben az esetben azonban a xenofóbiával (idegengyűlölettel) kell megbírkoznia.

A BDSM oktatásával szerintem jelenleg ez a helyzet Magyarországon. A közösség aktív részének többsége szerint értelmetlen, de ha mégis lenne értelme saját honfitársait kontárnak tartja a társadalmunk egy szegmense. A külföldi pedig ne akarja nekünk megtanítani az angol vagy épp a kanadai viaszt. Elő is állt a 22-es csapdája látszólag. Arról a szűkebb rétegről pedig nem is beszéltünk, akik -olykor- csak külföldre járnak okulni és/vagy szórakozni, ha BDSM-ről van szó.
Mi lehet mégis a megoldás? Szerintem a nemzetközileg támogatott fontolva haladás.

Comments (0)


Noone has commented this blog entry.