Az első BDSM Generáció

Blogs » Blog - RisleyAddix » Az első BDSM Generáció
2018. 06. 18. 00:30 | Appeared: 1150x
Tapasztalataim szerint Magyarországon az első generáció, akik közül sok ember van, aki tudatosan BDSM érdeklődésű a 80-as években született. Ennek egyik oka az, hogy ilyen érdeklődéssel 1969 előtt senki nem rendelkezhetett, hiszen akkor jött létre ez a kifejezés (igaz az SM a 19. század vége óta létezik).

Az internet 1980-1990 közt jött létre és a '90-es évek közepétől kezdett el népszerűvé válni. Emlékszem még tini koromban az Expressz hirdető újság társkereső rovatában olvastam olyan hirdetéseket, hogy "Szigorú tanárnőt keresek," vagy "Szigorú Hölgy keres úriembereket." Úgy gondolom, hogy ezt igen kevesen értették akkoriban.

S bár a 80-as évek előtt születettek közül is sokaknak vannak huncut vágyaik, közülük sokan ódzkodtak a számítógépektől és az internettől. Illetve neveltetésük és szocializációjuk miatt is kevéssé merték/merik felvállalni a vágyaikat.

Ma már a legtöbb 16-17 éves tininek mondanak valamit ezek a kifejezések: BDSM, fétis, domina. Mikor én voltam ennyi idős ezek közül csak az utolsót ismertem, de nem mertem róla senkinek sem beszélni (csak az interneten), mert láttam és éreztem, hogy nem értenék meg az érdeklődésem. Ugyanakkor a mi generációnk volt az első, akinek lehetősége volt arra, hogy már az interneten kutakodjon ebben a témában, illetve, hogy -akár- név és arc nélkül tudjon beszélgetni hasonló érdeklődésű emberekkel.

Örömmel tapasztalom, hogy a most 20-as éveik elején járóknak könnyebb dolguk van mint nekünk, vagy a nálunk idősebbeknek. Illetve az is szívmelengető, hogy akadnak olyan idősebb emberek is, akik a társadalmi és családi nyomás hatására nem merték felvállalni és megélni vágyaikat, de az információ áramlás felgyorsulása és az elfogadóbb közeg miatt egyre többen mernek nyitni efelé a világ felé.

Comments (5)


#293111 | 2018. 06. 18. 13:25
Nem is másik országról írtam, és nemcsak a Luxuria van itthon, ami nemzetközi esemény. A többivel egyet értek.
Deleted user
#293110 | 2018. 06. 18. 13:15
A masreszt, annak ellenere, hogy mi, vagy mi volt,a hivatalos allaspont, kishazankban minden elerheto, elerheto volt az atkosban is.

Nyilvan vannak fejletteb(?) orszagok ezen a teren, de vannak sokkal fejletlenebbek is.

Pl. piszkosul sajnalom itt a kertszomszed torok csalad notagjait, hogy bele nem rohadnak ebben a 30°-ban a kendobe es a foldig ruhaba. :))))
Deleted user
#293107 | 2018. 06. 18. 12:57
Attól, hogy nem adtak neki nevet, attól még érdeklődő volt (bőven)
Mert szerintem nem a névadás generálta az érdeklődést. (talán inkább fordítva :D)
Mondom én ezt saját tapasztalatból.
Hiszen 30 éve már D/sben voltam.
Csak akkor nem így hívták, hanem csak nyitott házasságnak és szeretőknek.
Az, hogy ma mindenhez hozzá lehet férni, nem biztos, hogy jó.
De ez az én véleményem.
Deleted user
#293102 | 2018. 06. 18. 09:32
Véleményem szerint az általad elmondottak inkább csak kis hazánkra húzhatóak rá. Elmaradottak vagyunk e téren is, mint mindenben. Nem Magyarországon élek, volt szerencsénk már belepillantani máshol hogyan élik meg az emberek ezeket a dolgokat. A legelsõ ilyen bulink maradandó élmény volt, csak tátottam a számat. Míg nálunk ez valóban jellemzõen a 30-as, 40-es korosztály érdeklõdését ragadja magával, ez külfõldön a jóval idõsebbeket (is) érdekli. 50-es, 60-as párokat láttunk javarészt. 50+os pasit, akit simán véresre korbácsoltak. Olyan 60körüli dominát, akinek szívem szerint még én is letérdeltem volna: sugárzott belõle a hatalom, az irányítás, pedig meg se szólalt. Egyszerǔen ömlött belõle a dominancia.
A másik észlelhetõ különbség,a kultúra fokában leledzik. Nálunk még mindig nem igazán értik az emberek pl a dom-sub kapcsolat lelki síkját. A szubmisszivitás mibenlétét és irányultságát. Sajnálatos mōdon, nálunk sok esetben a való életben érvényesülni nem tudó, frusztrációkkal teli, agresszivitásukat más módon levezetni nem tudó férfiak mondják magukat domnak, akik azt gondolják, ha csicskáztatnak, megaláznak és jól elvernek egy nõt, azáltal dommá válnak. Hát, pedig baromira nem:)) A domináknál ugyanez. Egyre inkább felhígul és megy el a prostitúció irányába. A sub oldal se teljesen egyértelmǔ: nagyon nehéz megmondani hol van a határ a szubmisszivitás és az akaratgyengeség, kapcsolatfüggõség között.
Véleményem szerint sokkal több nemzetközi vonatkozású rendezvényre lenne szüksègünk(a Luxuria pl remek kezdeményezés), ahol némi bepillantást nyerhetünk és tapasztalatot cserélhetünk máshol élõ bdsm rajongókkal.
#293100 | 2018. 06. 18. 06:06
Milyen hátrányokkal jár/járhat a felvállalt bdsm?
(Az előnyök talán egyértelműbbek.)