Hátterek és hazugságok

Blogs » Blog - RisleyAddix » Hátterek és hazugságok
2018. 06. 14. 01:41 | Appeared: 1040x
Van egy kedves, amerikai, BDSM-es ismerősöm, aki izmos, jóképű és meleg. Két fontos dolgot tudok a hátteréről: gyerekkorában molesztálták és HIV pozitív. Mindkét dolgot nyíltan felvállalja. Azonban úgy gondolom, hogy teljesen érthető lenne az is, ha a társadalom megvetésétől tartva ezt csak a szűk baráti körének és családjának mondaná el. Az ilyen és ezekhez hasonló háttér történeteket nem kell elmesélnünk mindenkinek. Úgy gondolom, hogy ezek elhallgatása nem hazugság, hanem jogos önvédelem. Természetesen a HIV-ről beszélnünk kell olyanokkal, akikkel közelebbi kapcsolatba kerülünk. Illetve egy BDSM játéknál is fontos lehet a gyerekkori zaklatás elmesélése, hogy elkerüljük, hogy partnerünk potenciálisan olyat tegyen, vagy mondjon, ami előhozná belőlünk, azokat a borzalmas érzéseket, amiket ez az élmény okozott.

Ezekkel szemben hazugságról akkor beszélhetünk -szerintem- ebben a témakörben, ha valaki szándékosan a valóságtól eltérő dolgot állít. Több olyan embert ismerek, aki számtalanszor hazudik. Önmagában a hazugság ténye nem is lenne gond, hiszen minden ember hazudik, füllent, mismásol. Aki azonban azt állítja, hogy ő hatalmas dom, miközben 0 tapasztalata van, vagy az a domina, aki a koráról, vendégei számáról vall erősen nagyobb, illetve kisebb számbot, az durván és szemérmetlenül hazudik.

Az ilyen és hasonló esetek célja a potenciális haszonszerzés és/vagy mások becsapása bosszúból, illetve lehet oka még a krónikus hazudozás (http://donnalight.hu/articles.php?act=view&id=1665), ami egy teljesen más eset. Ezzel szemben a hátterünk elhallgatása, a legtöbb esetben nemcsak érthető, de saját érdekünket is szolgálja, anélkül, hogy kárt okoznánk másoknak. Felmerülhet azonban a kérdés, hogy mi számít fontos háttér információnak. Ezt mindenki döntse el saját belátása szerint.

Comments (2)


#292825 | 2018. 06. 14. 13:39
Jòk a meglàtàsaid,részben egyet értek veled.
Deleted user
#292820 | 2018. 06. 14. 12:39
Szeretném kiemelni már az elején, hogy amit most leírok azt nem a személyed ellen írom, hanem általánosságban a megfigyeléseddel kapcsolatban.

Sokan nagyon elítélik a hazugságot, pedig az életünk szerves része. Kismillió formája van. Maga a megfogalmazás is pontatlan mert például kevesen érzik azt hazugságnak mikor az öltözködéseddel és viselkedéseddel nagyobb egzisztenciális hátteret akarsz a kirakatba tenni, mint amid van. Az is hazugság mikor gyerekként zoknit raktál az alsónadrágodba vagy a melltartódba. Sokkal jobban passzol a megtévesztés szó erre a folyamatra, ami egy mindenki által használt eszköz ez a fajta manipuláció. A gyermekek mentális fejlettségi szintjét is mutatja, hogy milyen hamar kezdenek el hazudni. Sőt, még az állat és növényvilág is él ilyen eszközökkel. Képmutató dolog elítélni az egyiket, és cinkos legyintéssel elintézni a másikat, pusztán erkölcsi alapon.

Az jó hazugság mikor a párod felvesz egy karcsúsított ruhát, hogy csinosabbnak tűnjön és még jobban felkorbácsolja a szenvedélyed? Az jó hazugság mikor a gyereknek hazudunk, hogy legyen jó ember, mert a rosszak pórul járnak? Ha a hazugságokat csoportosítani akarjuk akkor azt nem erkölcsi jó-rossz halmazokba kell pakolni, hanem inkább úgy, hogy számunkra hasznos vagy káros. Az említett példádban a dom lehet, hogy azért hazudik, mert el akarja kerülni, hogy emiatt lenézzék a saját közegében (Ha bevallja, hogy kezdő akkor nehezebben jut partnerhez, negatív/provokatív visszajelzést kap a többi domtól, etc). Nem más becsapása a fő motivációja, hanem csupán a saját haszna, a komfort zónájának a védelme. Ilyen okokból pedig mindannyian hazudunk folyamatosan. Aki azt állítja, hogy Ő bizony sose téveszt meg másokat, az... hát hazudik, ugye. :)

A bosszúból/szándékos károkozásért hazudozásban sem maga a hazugság a fő probléma, az csupán egy eszköz. A valódi probléma maga a károkozó szándék. Azt megteheti hazudozás nélkül is. Elég széles repertoár áll a rendelkezésére egy ilyen ember számára.