Az önkifejezés megtévesztő maskarádéjáról röviden

Blogs » Blog - RisleyAddix » Az önkifejezés megtévesztő maskarádéjáról röviden
2018. 04. 26. 19:30 | Appeared: 1048x
Ma egy kedves, román ismerősöm az alábbi cikket osztotta meg az Arcoskönyvön:

http://www.konbini.com/en/lifestyle/bdsm-portrait-series-folsom-street-fair/

Egy tucat embert láthatunk hétköznapi valójukban és fétiseik kifezése közben. Sokféle színes kavalkád: az emberi nyúltól, a lovon át, a kutyáig, a heterótól, egy meleg és egy leszbikus párig.

A képeket nézve eszembe jutott, hogy az általam ismert pár száz hazai és nemzetközi BDSM-et művelők és az ezt nem művelők közt gyakran látok egy éles különbséget. A nem BDSM-es emberek számos alkalommal hordanak -a divat hatására- fetisiszta érdeklődésre utaló ruhadarabokat, lábbeliket és kiegészítőket: a bőrhatású tapadós nadrágtól, a szolganyakörvre hajazó chokeren át, a tűsarkú lakk combcsizmáig.

Nem szociológiai felmérés, hanem szubjektív tapasztalataim szerint az ilyen ismerőseim jelentős része azért vesz fel extrémebb ruhadarabokat, hogy kifejezze önmagát, amikor szeretné. Ezt a világ egyik leghíresebb BDSM-fétis eseményén a Folsomon nyilatkozó embereknél is megfigyelhetjük a fentebb belinkelt cikknél.

De mikor érdeklődve rákérdezek, hogy mit fejezel ki -például- azzal a bőrfűzővel, jellemzően azt a választ kapom, hogy : "Nem tudom igazán, csak tetszik." Tök jó, ha tetszik a bőr fűző, vagy a szolgakanyörvszerűség, de szerintem az nem önkifejezés, legalábbis nem tudatos önkifejezés, ha valakinek halvány citromsárga gőze sincs arról, hogy miért tetszik neki valami, amit visel.

A kortárs pszichológia egyik nagy vezérszólama, hogy légy önmagad, illetve merj önmagad lenni. Ez sok embert odáig visz, hogy annyira "önmaga akar lenni", hogy szinte robotként követi az aktuális trendeket, de a szókratészi bölcsesség alap pillére az "ismerd meg önmagad" imperatívusza már hiányzik a képletből, miként a magyar középiskolákban sincs már kötelező filozófia oktatás. Pedig lenne értelme. Nem is kicsi. Erről ír Nemes László, a Mindennapi Pszichológi 2018. április-májusi számában: "Filozofáló gyerekek?" című cikkében. Ha pedig a kritikus gondolkodásra nevelés nem a rendszer része, de az üres szólamok sulykolása igen, akkor a rendszer vagy az emberek a felelősebbek azért, hogy sokan nem látják, amikor a királyon szegecses bőrszerkó van?


Nem tagadom, hogy a ránk is hathat a divat világa, de érdekes, hogy mégis a legtöbb BDSM-es, - akit ismerek- a hétköznapokban vagy visszafogottan öltözködik, vagy ha ott van rajta a szolganyakörv, vagy felveszi a bőr fűzőjét akkor ezt jellemzően okkal teszi/tudatos önkifejezést végez.

Comments (6)


RisleyAddix Deleted user
#286455 | 2018. 04. 26. 21:02
;)... :D
#286453 | 2018. 04. 26. 21:00
Köszönöm, hogy megosztottad a a saját tapasztalataidat :)
#286452 | 2018. 04. 26. 21:00
Köszönöm, hogy megosztottad a a saját tapasztalataidat :)
RisleyAddix Deleted user
#286447 | 2018. 04. 26. 20:54
Csak hozzátettem a saját személyes tapasztalatom, így talán bővül ;)
#286445 | 2018. 04. 26. 20:48
Köszönöm az észrevételeidet. Ez egy blog, nem egy tudományos értekezés. A tapasztalataimról és a benyomásaimról írok benne :)
Deleted user
#286432 | 2018. 04. 26. 20:26
Hmm... hordok nyakpántot. Divatból. De nem egyszer eszembe jut az első nyakörvem róla és elmosolyodom. A fűző...még igazi nem volt rajtam az az igazi, és konkrét combcsizma sem. Bőr szoknya igen. Magasszárú csizma térd feletti, télen viszont alap. Valahol mindez szexisek nekem. Na, persze meg egyéb dolgokat juttatnak eszembe, olyanokat amiket egy hétköznapi embernek nem biztos. Nem öltözöm harsányan, de annyira visszafogottan sem, ezért az utolsó mondatod kicsit általánosít szerintem.