Az aranycipellőkről

Blogs » Blog - RisleyAddix » Az aranycipellőkről
2018. 03. 18. 21:50 | Appeared: 1323x
A nyáron olvastam egy izgalmas magyar kisregényt, Sebők Zsigmondtól: Az arany cipő volt a címe. A kötet főszereplőjének nagymamája ajándékozott egy pár arany cipellőt, ami nemcsak szép volt, de varázserővel is bírt: minden viselőjének egyszer megmutatta a helyes utat, amivel egy helyzetet meg tudott oldani.
A regényben szerepelt egy vak kislány is, aki kiválóan zongorázott és nagyon boldog életet élt. Érdekes a szépirodalomban a vakok szimbolikája, de nem erről szól ez az írás.
Mire használja fel a főszereplő az egyszeri cipő-mágiát? Nem illik ilyesmit elárulni.
Azonban az arany lábbelik szerepeltetése az irodalomban nem XX. századi jelenség.

Az általam ismert legkorábbi, híres arany lábbelik a kínai Hamupipőke eredet mesében a Ye Xian-ban jelennek meg az i.sz. IX. században. De a francia Napkriálytól, XIV. Lajostól sem állt távol az arany lábbelik viselése.

Az arany minimum az ókor óta a hatalom és a gazdagság egyik legerősebb szimbóluma az emberiség számára. Lehetne beszélni üveg vagy vörös cipőkről, csizmákról, vagy éppen fülcimpákról, mert azok is megérnek egy misét, de erre nincs keretünk.

S bár a fenti történetünkben az aranycipő az erkölcsi jóság hatalmának szimbóluma volt, sajnos az aranycipőknek voltak és bizonyára lesznek vadhajtásai. Az 1970-es években többen viseltek olyan magasított talpú cipőt, aminek sarka egy miniakvárium volt, benne egy élő aranyhallal. A leghíresebb ilyen ember John Frenchy Fuqua, amerikai focista volt.
Az aranyhalas cipők hóbortját az Amerikai Fater, Dr. Klaustus című epizódjában szatirikusan kritizálja. Én pedig állatvédőként elítélem a fent említett kegyetlenkedést, de sajnos tény, hogy az arany és a hatalom sokakat tévútra visz.

Comments (4)


#279278 | 2018. 03. 18. 23:47
Írhattam volna Hamupipőkéről és az ő üvegcipellőjéről is.
A törülközőről pedig tudjuk, hogy mindig kell, hogy legyen Nálad. Bár én azt mondom, hogy az embernél mindig legyen ketchup. Aki jól ismer az tudja, hogy ez nálam így van. De a majonézzel is beérem :D
Deleted user
#279276 | 2018. 03. 18. 23:32
Utólag, meg mernék esküdni, hogy ennek a paródiája, amikor valaki megítélése hatalmas (életbevágóan hatalmas) lökést kap, csak mert megvan a törülközője.
Deleted user
#279275 | 2018. 03. 18. 23:28
Okoskodás off :D
Deleted user
#279274 | 2018. 03. 18. 23:28
Érdekes futtatás. Ez a cipő jelentősség, a minapi videóddal, elgondolkodtatott. Azzal együtt, hogy nem érzek különleges vonzódást a cipők irányában, tavaly nyáron volt egy változás nálam, a korábbi gyakorlattal szemben. Szóval, előtte tök mindegy, milyen nadrág vagy gatya volt rajtam, felvettem hozzá a legszakadtabb sportcipőt is, nem igazán érdekelt. Aztán, hogy most azért, mert sokszor olvastam én is, hogy megnézik, nem tudom, de azt kezdtem érezni, hogy kényelmetlen, ha a cipőm gáz. Nem konkrétan a cipőre irányult, hogy szégyellem, vagy valami, hanem az összképembe tett egy negatív jelet. És amikor végül vettem egy viszonylag divatos de aránylag visszafogott cipőt, azt éreztem, hogy na, ez rendbe is került.
Nem voltam soha egy öltözködő művész sem, ezért engem is meglepett ez. De most tényleg nem tudom, hogy a "társadalmi nyomás" - a cipő mint szimbólum és figyelem fókusz, vagy valami új igényesség a részemről, ami változott. Mindenesetre elég markáns volt.
Btw, az arany mellett az üveg is éppoly értékes és ritka volt egy időben, csak fizikai jellemzői miatt kevésbé volt alkalmas dolgokra. És azért érdekes, hogy pont az arany van ilyen kiemelt helyen. Nem csak a ritkasága miatt, hanem a fizikai-kémiai jellemzői is egyedülállóak. Pl az arany-titán ötvözetben hiába van 60% arany, mégis erősebb mint a titán. Durva :)