Episztemológia és BDSM

Blogs » Blog - RisleyAddix » Episztemológia és BDSM
2017. 12. 01. 17:12 | Appeared: 1158x
Pár napja érlelődik bennem a téma.
Ma már a tudás sokak számár olyan mint az instant kávé: felhörpintik, és pár óra múlva már nyom sincs a tartalomnak. Instant tudás rulz.
Mielőtt elfelejtem (a valóságban már megírtam blogot, de most visszaugrottam ezt beszúrni): az episztemológia nem más, mint az ismeretelmélet, azzal foglalkozik, hogy megismerhető-e a világunk, ha igen, akkor milyen mértékig, elegendőek-e ehhez az érzékszerveink és vagy műszereink?

Tegnap a pólus mindkét oldalán voltam: "szoptam" és "szopattam" is. Egyfelől jól betoltam a közösbe, hogy a BDSM-et ma már nem tekintik betegesnek (a Diagnosztikai és Statisztikai Kéziköny-DSM- szerint). Azonban jobban rákeresvén a témára azt kellett találnom, hogy bár a tartalom, amit közöltem igaz, de más formában, mert a vonatkozó, amerikai tudományos leírásokban nem szerepel sehol a BDSM kifejezés. Ráadásul a a mazochizmust és a szubmisszivitást is egy kalap alá veszik, csak úgy, mint a szadizmust és a dominanciát:

https://en.wikipedia.org/wiki/Sexual_masochism_disorder
https://en.wikipedia.org/wiki/Sexual_sadism_disorder

Az egészségügyi viágszervzet (WHO) "okosai" szerint, a szado-mazochizmus:" olyan szexuális tevékenységek előnyben részesítése, amikben van kötözés, vagy fájdalom okozás, vagy megalázás."


Álljunk meg egy pillanatra! Vagy, ahogy MasterElias barátom mondaná: "Álljunk meg egy gyönge szóra!" Az SM alapvetően a fájdalom okozásának és annak befogadásának élvezetéről szól. Igen a kötözés is kapcsolódhat az SM-hez, bár nem vagyok a kötözés sem avatott, sem avatatlan szakértője, tudtommal a kinbaku a kötözés azon válfaja, amiben a fájdalom okozása is nagyobb szerepet kap.
Azonban annyi biztos, hogy az SM egyáltalán nem kell, hogy kapcsolódjon a kötözéshez, és a kötözés sem az SM-hez. A megalázás pedig sokkal inkább a DS kapcsolatokra jellemző, legalábbis az SM-nek nem alapja. Illetve lehet filózni azon, hogy megalázás milyen értelemben használjuk: testi, lelki, verbális. Van különbség verbális és lelki megalázás közt?

Emlékszünk még a pólus két végére? A másik vége: tegnap facebook-on, egy amerikai szexológus ismerősöm, Gloria Brame kiposztolta, hogy tudtuk-e, hogy a nácik egyenruháját Hugo Boss tervezte? Pár évvel ezelőttig én is ebben a hitben éltem, amíg fel nem világosítottak: Karl Diebitsch és Walter Heck voltak az ominózus uniformisok megalkotói, Boss a gyártósorokat adta "csupán":

http://divany.hu/offline/2013/09/07/mit_is_csinalt_pontosan_hugo_boss_a_nacikkal/

Ennek mi köze a BDSM-hez? A rassz játékoknál fontos szerepe van/lehet a különféle egyenruháknak, de erről a témáról nem írok többet, mert ellentmondásos, és úgy vélem, hogy élőszóban történő kifejtést igényel.

***

Egy másik BDSM közösségi oldalon ma olvastam egy fórum topikot amiben a Magyar BDSM Társadalom online aktivitásáról értekeztek, főként olyan emberek, akik egyáltalán nem aktívak online. Legalábbis nyilvánosan semmiképp.
Szóba került a Pixie is, mint valami másik univerzum.
A Pixien pedig másik oldalak számítanak másik univerzumnak.

Van egy történet, amiben egy pocsolya lakói mind azt hiszik, hogy nincs élet a pocsolyán kívül, és aki azt meri feltételezni, hogy ez másként van az kattant.
Ezt a gondolatot láthatjuk a Horton című mesében duplán visszaköszönni. A főszereplő pedig egy extrovertált Aspergeres elefánt, Horton:

https://videa.hu/videok/film-animacio/horton-2008-CM28OfZ3Y9ENTJsd


Mindent az ember nem tudhat, csak Isten. Az embernek azonban megvan a képessége, hogy élethosszig tanuljon.

Comments (5)


RisleyAddix Deleted user
#262494 | 2017. 12. 01. 19:31
Megnyugtatásképpen mondom, hogy valóban seggnyalással vádolnak téged, és Womb Raider most nevezett juzernek. Én pedig megnyugtatásképpen helyesbítettem faszról, fasz kurvára a státuszát.

Trollkodok én szívesen trollinákkal.
#262491 | 2017. 12. 01. 19:16
"Megnyugtatásként" mondom, hogy a nemzetközi BDSM Közösségi oldalon megy a törekvés a szektásodásra és más weboldalak figyelmen kívül hagyására. Ez pedig ugyyanúgy csak addig tud működni, amíg a pártok hülyítése: ameddig a felhasználó nem ébred -ön-tudatára.
#262482 | 2017. 12. 01. 18:13
Felkeltetted az érdeklődésem, elolvasom. Ha kommentelek is, akkor kölcsönös gengszterkedéssel (seggnyalással) is vádolhatnak a végén :).

Szerintem tök jó ha változatosság van. Szerbiában például egy alapvetően szadista Hölgy korbácsolt meg, de vigyázott rám. Tiszteletben tartva, hogy nem vagyok -erősen- mazochista. Kibaszott jól éreztük magunkat..:)
Deleted user
#262479 | 2017. 12. 01. 17:57
Emlékszem, amikor először találkoztunk személyesen, pont mondtam, is hogy nálam a kötözésnek az a szerepe, hogy az alany ne kapálódzón annyira. :)
Tehát nálam a kötözésnek maximum csak funkcionális szerepe van. Illetve még valahol írtam, hogy az okoz élvezetet, ha a kötél, vagy a ragasztószalag vágja a csuklóját, amikor szabadulni akar.
Deleted user
#262474 | 2017. 12. 01. 17:38
Vettem VIP-et mert nem bírom már kommentelés nélkül! Szemetek! :)

Nagyon aktuális vagy megint. Ma egész nap szinte anyáztam, mire leesett, hogy lóval kártyázok. (Előző blogomban írtam meg, hogy hol siklott ki a diskurzus.)

Egyre jobban kezd erősödni bennem az a gondolat újra, hogy nem érdemes nyitottnak lenni semmilyen formában sem ha BDSM-ről van szó. Azaz az én esetemben SM-ről konkrétan. Kinek és minek? Aki kint van az nem érti, aki bent van az érti. Aki pedig bent van és máshogy látja, az úgy sem akarja megérteni a másikat. Szóval akkor minek is? Lehet, hogy mégis inkább a szektásodás marad nekünk is?

A vita végére megkaptam egy harmadik féltől, hogy a kisnő, akivel anyázok "többet tud a JÓ FAJTA, kölcsönös tiszteleten alapuló BDSM-ről" mint bárki más. Ezt én értem, de én tök másról beszéltem.

Nem értem akkor mi a gond, ha többet tud. Miért nem értjük egymást. És mért kell a beszélgetést oda nem illő dolgokkal megzavarni, terelni, félremagyarázni? Fáj, hogy valaki másképpen gondolkodik?

Rendszeresen vágják a fejemhez azt, hogy amiről írok az csak egy "agyzsugorító okoskodás, megtömködve misztikus ködöt generáló szakzsargonnal". Én aki, lehetőség szerint próbál mindent magyarítani?

Magyarországon elég jó fejű BDSM-ek vannak de, hogy miért nem írnak, tartanak előadásokat gyakrabban, azt tőlük kéne megkérdezni. Van egy sanda gyanúm, hogy azért nem, mert nem szívesen állnak bele abba, hogy okoskodásnak tartsák a szemléletüket, vagy hogy deviáns és beteg jelzőkkel legyenek felcímkézve.


Tényleg sajnálom, hogy ez a helyzet a virtuális térben, ugyanakkor a Konferencián ez nekem teljesen másképp jött át. Volt aki így, volt aki, úgy de mégis tiszteletben tartották egymást.

Szóval szekta vagy BDSM közösség? Válasszatok!