Bizonytalanok?

Blogs » Blog - RisleyAddix » Bizonytalanok?
2017. 10. 17. 21:58 | Appeared: 1237x
Már írtam azokról, akik bizonytalan beállítottságúnak tartják magukat a BDSM-ben. Most is erről fogok regélni? Nem. Valami teljesen másról.

Hétfőn a fogorvos előtt ismét megvételeztem a Mindennapi Pszichológiát. Ismét írt bele egy volt egyetemi tanárom, Ullmann Tamás (Kórkép: A bizonytalnságról in Mindennapi Pszichológia, 2017 Október-November:8-12.pp.)

A tanár úr hosszasan kifejti, hogy míg régen sok mindenre volt egy bevett modell, mára már mindenre tucatnyi megoldási lehetőség kínálkozik. Mivel gyakran fordítok gerinc (főként derék) betegségekről, hadd idézzem a cikk vonatkozó részét:

"...a teljes bizonytalanságban annyiféle adat és egymásnak ellentmondó elképzelés él, hogy nagyon nehéz megbízható tudásra szert tenni.
Kinek higgyünk? Az orvosnak, aki gerincműtéte javasol, a csontkovácsnak, aki helyre akarja rakni a csigolyánkat, a természetgyógyásznak, aki masszírozást és zöldségkúrát ír elő,vagy a terapeutának, aki azt mondja, hogy, hogy túl sok lelki terhet cipelünk, és attól fáj a derekunk?
Bizonytalanok vagyunk, mert a tudás széttagolódott és mint érték is meggyengült. Már nem bízunk a tudásban." (12.p.)

Múlt héten egy német Hölggyel skype-oltam, aki érdeklődik a kelet-közép európai BDSM élet iránt: vajon elnyom-e minket a hatalom? A BDSM lázadás-e a rendszer ellen ebben a térségben? És még sok kérdést tett fel.
Ezek közt volt, hogy vajon a BDSM menekülés-e a valóság elől?
Korábban már olvastam egy hosszú esszét, amiben a szerző kifejtette, hogy mi milyen gyengék vagyunk, mert valóban menekülünk a BDSM-be a valós világ, valós gondjai elől.
Egy pillanatra hitelesnek tűnt az úriember érvelése, majd elgondolkoztam: aki pecázni jár, videó játékozik, éjjel-nappal az autókkal foglalkozik, az nem menekül? (Szerintem) De! Ezzel semmi baj nincs. Emlékszem idén februárban a villamos, amivel utaztam, elütött egy férfit, maga alá gyűrte. Még láttam, ahogy pislogott.
Igyekeztem elfelejteni, de most, hogy a menekülés a téma, eszembe jutott.
Az, aki folyamatosan ilyen dolgokkal van körülvéve, vagy ezekre figyel, az vagy nagyon hamar megkattan, vagy megerősödik.

Mi a kapcsolat a bizonytalanság és a menekülés közt?
Régebben a vallás adott rengeteg ember számára menekülési lehetőséget, biztonságos kiutat biztosítva a hétköznapi valóságból. Ez nem valláskritika, csak egy megállapítás. Nem fogom egyik vallást sem dicsérni, sem becsmérelni.
Ma azonban egyre több ember van, aki nem vallásos, és nincs biztos kapaszkodója az életben. A BDSM azonban sokak/sokunk számára egy biztos pont, egy mankó, vigasz, öröm.

Ahogy senki nem tiltja meg, hogy valaki horgászni, vagy autóversenyre járjon, és nem szokás ezeket a hobbikat menekülésnek tekinteni (még ha azok is), a BDSM művelését sem érdemes szerintem menekülésnek bélyegezni. Persze lehet így tenni, de akkor érdemes minden hobbira rásütni ezt a bélyeget. Nem volna jobb békésen elfogadni egymás hobbijait/életvitelét?

Comments (8)


Deleted user
#258417 | 2017. 10. 29. 06:25
Franc tudja, hogy menekülés-e, én mindenesetre élvezni akarok jó nagyokat.
#257346 | 2017. 10. 18. 11:51
Valaki érti a dörgést.
#257345 | 2017. 10. 18. 10:25
Szivesen latunk barkit egy kotetlen hangulatu, egyezteto beszelgetesre, itt a pinceben es nem skypeon, mint a nemet holggyel, hehe
#257344 | 2017. 10. 18. 10:22
Errol a vallast illeto dologrol nalunk a Szent Inkvizicional kicsit eltero a velemenyunk
Deleted user
#257340 | 2017. 10. 18. 08:06
A menekülésről régi közmondásuk jutott eszembe :"szégyen a futás, de hasznos".
Elődeink főként a harcokban vesztesre álló csapatokat bíztatták eképp, megóvva a további veszteségektől.
A mai világban is hasonló helyzezekben használjuk a futást / menekülést.
Ezzel nincs is semmi baj.
A probléma ott kezdődik, ha kényszeressé válik, s az illető egyhosszában menekül valami elől.
Néha állni kell a sors csapásait, vagy tenni ellene.
Nem lehet örökké menekülni.
Deleted user
#257338 | 2017. 10. 18. 07:23
A legtöbb bizonytalan akivel eddig volt lehetőségem beszélni, nem azért bizonytalan mert magában a BDSM-ben bizonytalan. Hanem leginkabb abban, hogy melyik oldal állna közelebb hozzájuk. Ezek az emberek lehet, hogy már próbáltak szexuálisan dolgokat amelyek már akár bdsm kategóriának is mondhatók, de azért mégis bizonytalanok mert kezdők. Kiváncsi lennék, ha lenne több kategória (amit röpke másfél éve ígérgetnek már), vajon választana-e valaki bizonytalant ha ott lenne a kezdő is. Én érzek különbséget a kettő között.

Nem érzem a menekülést a bizonytalanokkal szorosan összefonódva. Itt minden ember menekül valami elől. A domináns nős férfiak menekülnek a házasság szexmentes és játékmentes lététől. A szubmissziv nők menekülnek abból, hogy krva nehéz manapság tényleg határozott, céltudatos férfias férfit talalni az eletben. (Itt hozzátenném, hogy ez mondjuk nagyon erős gondolat számomra az én korosztalyomat tekintve.) Nem véletlenül keres annyi nő párkapcsolatot. Reménykednek, hogy itt tényleg irányító határozott ferfiak vannak. Itt egy masik téma is, hogy ez mennyire igaz vagy miert domináns valaki stb. Ebbe sem mennek bele. Természetesen nem akarok belemenni abba sem, ogy alapvetően máshogy működnek a nők és férfiak szex terén is, és ebből is fakadnak ezek a dolgok. Nem véletlenül talalni annyi szub férfit. Menekülnek az eletben betöltött férfias szerep elől, irdatlanul sok olyan szub pasi van aki a való eletben vezető beosztású.

Es meg folytathatnám stbstb...
Deleted user
#257336 | 2017. 10. 18. 00:01
Egyszer vkivel beszélgettem. Megkérdeztem neki mi a hobbija. Bdsm ügyileg. A kedvtelés ami boldogságot,örömet okoz de nem folyamatosan van jelen az nem hobbi?
Deleted user
#257334 | 2017. 10. 17. 22:08
Te menekülésnek vagy bizonytalanságnak érzed a BDSM iránti vonzódásodat?