Helyünk a világban

Blogs » Blog - RisleyAddix » Helyünk a világban
2017. 10. 13. 04:20 | Appeared: 1097x
Mostanában sokat gondolkodom globálisan. Nem csak az egész Földet, hanem az egész világot illetően is.
Sokat lehet vitázni azon, hogy a BDSM helyén való dolog-e, meg lehet vizsgálni különböző mai kultúrákat és régebbi korok szokásait is, hogy alátámasszuk vagy aláássuk a BDSM létjogosultságát. Ezzel rengeteget foglalkoztam, így jelenleg unalmasnak tartom a témát.
Ha azonban jönne egy földönkívüli vajon mit gondolna a BDSM-ről?
Ez már egy izgalmasabb kérdés számomra.
Léteznek-e egyáltalán földönkívüliek? Álláspontom szerint szükszégszerű, vagy majdnem szükségszerű, hogy létezzenek a világegyetem végtelen és táguló (aki ezt a két szót együtt megérti, az jobb, mint Chuck Norris..) természete miatt.

Tehát ha a Földre érkezne egy földönkívüli lény, aki értené az itteni nyelveket és fel tudná fogni a kulturális, pszichológai, gazdasági hátterünket, vajon mit gondolna azokról, akik a BDSM-ben benne vannak?

Veszélyes lenne erre egyértelmű választ adnunk. Egy korábbi írásomban emlegettem Xenophánész, régi görög bölcset, aki bírált sok népet (így a görögséget is), akik emberi, sőt saját népükre jellemző tulajdonságokkal ruházták fel isteneiket.

Következésként én sem ruházhatom fel a példánkban szereplő földönkíüvilt a BDSM szeretetével, pusztán azért, mert én kedvelem ezt a világot.

Számtalan variáció létezik arra, hogy mit mondana a példánkbeli idegen, ezek közül pár lehetőséget igyekszem szemügyre venni:

- Bár érthető, hogy létezik az emberiségben ez a viselkedésforma, az emberek traumát okozó születése, életük során szerzett lelki és testi traumáik miatt, ezt a viselkedési formát meg kell szüntetni, mert káros erre a fajra, és gerjeszti az emberek és a többi élőlény iránti agressziót.

- Bár az ő - az ideérkező űrlény- kultúrájukban ez ma teljességgel érthetetlen lenne, az emberiség jelenlegi állapotában ennek létezése tökéletesen megmagyarázható. Vagy kinőnek belőle, vagy nem, ez az ő dolguk.

- A BDSM egy kedvező jelenség, mert gerjeszti az emberek és a többi élőlény iránti agressziót. Bármi, ami elősegíti a másokban történő károkozást pozitív dolog.

- A BDSM létezése teljességgel érthető az emberi fajnál, azonban ha ez a faj szeretne erkölcsi és szellemi értelemben tovább fejlődni, ezt a viselkedési formát maguk mögött kell hagyniuk, de ez az ő felellősségük.

- A BDSM létezése teljességgel érthető az emberi fajnál, azonban ha ez a faj szeretne erkölcsi és szellemi értelemben tovább fejlődni, ezt a viselkedési formát maguk mögött kell hagyniuk. Ha erre maguktól nem képesek, akkor külső kényszer alkalmazása indokolt és ezt foganasítani is kell.

- A BDSM az emberi fajnál egy teljeséggel érthető jelenség. Azonban fura, hogy csak ennyire kevesen élik meg az ilyen típusú vágyaikat. Az idegen kultúrjában még a kölcsönös beleegyezésre sincsenek tekintettel, ezért számára furcsa, hogy az embereknél miért csinál a földlakók többsége akkora problémát abból, ha két ember kölcsönös beleegyezéssel éli meg a vágyait, illetve az még meglepőbb számára, hogy miért nyomják el annyira sokan magukban az ilyen érzéseket.


Mivel én is ember vagyok, ezért csak emberi logika mentén tudom elképzelni, hogy mit gondolhatna egy ideérkező földönkívüli a BDSM világáról. Az is lehet, hogy ezt látva felrobbantaná a bolygónkat, vagy örömében ideköltözne és egész életében korbácsoltatná magát, illetve az is lehetséges, hogy cserediák utakat szervezne a Földre és a saját bolygójára, hogy népszerűsítse ezt a számára eddig ismeretlen jelenséget.

Bármi lehetséges. Radnóti valószínűleg ezt mondaná röviden erről:

"Nem tudhatom, hogy másnak e tájék mit jelent,
nekem szülõhazám itt e lángoktól ölelt
kis ország, messzeringó gyerekkorom világa.
Belõle nõttem én, mint fatörzsbõl gyönge ága."- Radnóti Miklós: Nem tudhatom (részlet)

Comments (6)


#256980 | 2017. 10. 13. 12:18
Egy földönkívüli társadalom preferenciáiról szerintem mi nem tudunk teljes bzonyosággal semmit sem mondani, ezért is írtam több opciót arra, hogy mit gondolhat erről a témáról egy idegen.
Az is lehet, hogy teljesen hidegen hagyja, igen.
De, hogy mit jelentene ez számára ténylegesen? Nem tudhatom.
Deleted user
#256968 | 2017. 10. 13. 08:31
Én a második alternatívát tartom valószínűnek.
Deleted user
#256960 | 2017. 10. 13. 07:27
Egy földönkívüli társadalom valószínűleg sokkal kisebb jelentőséget tulajdonít az egónak, így a személyes vágyak, akarat jelentőségének is, sokkal inkább a társadalom egészének jólétét tartja szem előtt. Ebből következően már maga a személyes élvezet, főleg a másik embernek ártás sem lenne érthető számukra.
A legnagyobb fejtörést valószínűleg az okozná, hogy sikerült ennek a fajnak még nem kiirtania magát, ilyen technikai fejlettség mellett?
#256959 | 2017. 10. 13. 07:05
Ez de jó egy "jó reggelt, neuronhálózat" írás volt! :)
#256957 | 2017. 10. 13. 04:40
A filozófiában ezt gondolatkísérletnek hívják, de örülök, ha számodra művészeti értékkel -is- bírt az írás :).
Deleted user
#256956 | 2017. 10. 13. 04:36
Na látod ez a sci-fi! :)