Az arany cipő ès a szeretet hatalma

Blogs » Blog - RisleyAddix » Az arany cipő ès a szeretet hatalma
2017. 06. 19. 22:25 | Appeared: 1071x
Kèt hete ùj munkám van a tanìtás ès mások mellè. Pakolás, bevásárlás, rendszerezès, számlákèrt rohangálàs.

Mikor utòbbit vègeztem Ùjlipòtvárosba vezetett az utam, ahol megláttam egy antikvárium kirakatában Sebők Zsigmond: Az arany cipő cìmű kisregènyèt. Magához hìvott. Visszafelè kivetettem a vitrinből, beleolvastam, megfogott. 3000 forint, megvettem. 1922-es kiadás.

Az utcán sokan császkálnak hivalkodòan csillogò ezüst ès arany lábbelikben, amiknek gyakran semmi mögöttes tartalmuk nincs.
Sebők regényèben egy kislány, Inka, a főszereplő, aki a nagymamâjátòl kap egy aranycipőt 12. születèsnapjára.
Mielőtt megkapja a lábbelivel álmodik, ezoterikusan hangzik, de a pszichoanalitikus nagyi megmagyarázza, hogy gyerekkorában sokszor meg lett ìgèrve ez az ajándèk erre a bizonyos napra.
Gyerekkorában a nagymama is egyszer viselte csak ezt a cipőt, akkor, amikor testvère, Gábor nagy bajban volt. Az aranycipő azonban megmutatta a helyes utat.
Inka testvère, Kálmán is mèly slamasztikába kerül, de felveszi az arany lábbelit, ès testvèrèt Kálmánt, illetve annak legjobb barátját, ès huszártársát, Ákost is megmenti ezáltal, mert a cipő az igaz ùton viszi.
Fontos szerepe van a történetben Lilinek a vak kislânynak is, aki derűs, sokrètű tehetsèg, ès szeret adakozni is.

A Hamupipőkével, ès elődeivel ( az eredeti a közèp-kori Kìnâbòl származik), Sebők mesèjèben a szép cipő nem egy önösèrdeket, ès a puszta
magamutogatást szolgálja.
Bár itt is felkelti az emberek figyelmèt a különleges lábbeli, amit itt szimbolizál az a szeretet, vagyis a szeretet hatalma.
Véletlen volna, hogy egy ilyen szèp motìvumot pont egy aranycipő szimbolizál?
Az arany (szìn) a hatalom ès az erő szimbòluma, a magassarkù cipő szintèn (ez is az volt, bár nem ìrják, de a könyv borìtòján látszik).
Ha pedig az ìrò is belevitt nèmi pszichoanalìzist a regènyèbe, engedetessèk meg nekem is: " Zsiga, kiválò, ès szìvhez szòlò könyvet ìrtál, de te ùgy nem vagy cipő fetisiszta, ahogy Tarantino nincs oda a Női lábakèrt."

Comments (0)


Noone has commented this blog entry.