A poliamoria ösztönmaradványai

Blogs » Blog - RisleyAddix » A poliamoria ösztönmaradványai
2017. 04. 25. 22:26 | Appeared: 1142x
Egy beszélgetésben emlìtettem pár dolgot, amit olvastam a témában. Többek közt azt, hogy míg a háromféle hímivarsejt van: tábornokok (csak ők képesek megtermékenyíteni) a petesejtet, vadászok: más férfiak esetlegesen a Nőbe kerülő spermimumait támadják meg, és a várfalképzők (akik falat alkotnak, hogy más hímek ondója ne tudjon előrébb jutni), a Női anatómia is mutatja jeleit annak, hogy régbben nem voltak monogámok az emberek. Maradjunk először a férfiaknál.
A háromféle hímivarsejt létezése, arányuk (99% védekező-támadó és csak 1% képes megtermékenyítésre) is azt mutatják, hogy úgy fejlődtek őseink, hogy testük alkalmazkodott, ahhoz, hogy valószínűleg több férfi is meg fog kapni egy nőt.
Sokakban él a sztereotípia, miszerint:

" Ha egy Nő van több férfival az erkölcstelenség, és nem is természetes, hiszen egyszerre csak egy férfitól tudnak teherbe esni. De szegény férfiaknak mindig újratermelődik az a fránya ge@ijük, nekik természetese, hogy minél többfelé szórják szét a magvaikat."

Ez nem teljesen igaz, egy Nő (bár ritkán), de szülhet ikreket különböző apáktól:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1488855
http://www.babymed.com/twins/twins-two-fathers-superfecundation-and-superfetation

http://index.hu/tudomany/til/2014/10/31/egy_terhes_no_is_teherbe_eshet/

Ezt ékes magyar nyelven: heteroparentális szuperfekundációnak hívják...
Visszatérve oda, ahol még nem veszek el terminus technicusokban: Cecilda Jethá és Christopher Ryan Sex at Dawn (A szexualitás hajnala) című kötetükben arról írnak, hogy a Nő teste érzékeli, hogy -genetikailag- mennyire jó számára a férfi spermája, és így ha több férfivel közösül, azét fogja segíteni -már pontosan nem emlékszem milyen anatómiai mechanizmussal-, akiét a legkompatilisabbnak érzi a saját petesejtével.

A beszélgetés ezen pontján jegyezte meg a beszélgetőtàrsam hogy ez is lehetett a hosszútávú kapcsolatok kialakulásának oka: "Ha jó a pasi génállománya, több egészséges utódunk is lehet, ezért alakulhattak ki a hosszútávú, monogám párkapcsolatok kezdetben az embereknél." (Nem szószerint idéztem.)

Izgalmas érvnek tartom, és köszönöm, hogy megosztottad velem Réka. Az általam ismert érvek az emlősöknél hosszútávú kapcsolatra:

- kevés utódot szülnek, ezért a nagyobb, közös szülői erőbefeketetés fontosabb, mint például egy békánál, vagy halnál, ahol rengeteg utód születik, hal meg, de sok életben is marad.

- kifejezetten az embereknél, a hosszútávú monogám(?) kapcsolatok kialakulásának erős köze volt, sokak szerint a magán tuljadon kialakulásához. A görögöknél, a rómaiknál és sok más népnél a nő, a Férfi tulajdona volt. Még ma is hallhatjuk, ahogy egy nő hite Uráról beszél, bármiféle BDSM-hez való vonzódás nélkül. A hosszútávú, gyermekeket nemző, monogám(?) kapcsolat jobban tudja biztosítani a felhalmozott vagyon öröklését, mintha nem tudjuk ki fia borja a gyerekünk, mert a feleségünk össze-vissza bakhat (Trónok Harca rulz!)


A szexuális vágyak azonban nemcsak a szaporodásra korlátozódhatnak. A monogámia (ami helytelenül rögzül, mert egyférjűséget jelent..) vs. poliamoria a sima szexuális élvezetek, a BDSM és a fétisek világában is ugyanúgy megjelennek.

Ha már ez a beszélgetés megihletette ezt az esszét, előkerestem az egyik kedvenc könyvemet, amit pár éve vettem, nagy igazság keresési mániám végett:

" Olyan sokra tartjuk a hűséget, hogy nagyon rosszul fogadunk minden olyan érvet, amely ezt az idillt veszélyezteti. Sajnálatos módon sok ilyen érv van. Hartwig Hanser írja:
>> Az ember számára nem a monogámia a biológiailag legtökéletesebb együttélési forma. A ténylegesen monogám állatokkal szemben az ember esetébe ez meglehetősen sérülékeny kapcsolatot jelent és főként kulturális okokkal magyarázható. Ráadásul csupán az emberi kultúrák kevesebb, mint húsz százalékába létezik.<< Vagyis mi emberek egy kulturális elvrásához alkalmazkodunk, amelynek értelmében nevelkedtünk, így nem is vonjuk kétségbe ennek helyességét, holott biológiai szempontból nem erre születtünk. Tudjuk, hogy a régi germánok a görögökkel és a rómaiakkal szemben egynejűek voltak. Az egynejűség kultúrája, alig 3000 éves. Ez megmagyarázza a konfliktust az olyan eskük, mint "szeretni és tiszteli fogom, míg a halál el nem választ", és szenvedélyeink közt. - Ute Erhardt és Wilhelm Johnen: Mindennapi Hazugságaink: Az igazság nem mindig a legjobb megoldás, ford.: Béresi Ákos, Trivium Kiadó, 2013. Budapest


U.i.: híres emberek rokonairól és felmenőriről ritkán szokás beszélni Charles Darwin nagyapja, Erasmus Darwin, aki maga is kutató volt, hitt a többszerelműségben, meg is élte, és versbe is öntötte eszméit. Arról nem is beszélve, hogy a Schweppes-et is részben neki köszönhetjük: https://en.wikipedia.org/wiki/Johann_Jacob_Schweppe

Comments (13)


Deleted user
#239241 | 2017. 04. 28. 21:00
Fú srácok, én nem vagyok intelligens tervezés-fan :D De persze elfogadom, ha valaki abban hisz, bár én nem ezt akartam kihozni az előző hsz-emből. Inkább csak annyi lett volna a lényeg, hogy a biológiai megállapítások lehetnek helytállóak, de azért megfelelő súlyozással érdemes őket nézni. ;)

Houellebecq-et meg nagyon bírom, egyik kedvenc, köszi az idézetet. :D
Deleted user
#239220 | 2017. 04. 28. 19:05
Spanyolviasz ügyben Houellebecq-ot ajánlanám konzulensnek (Elemi részecskék – 93.old.):

„Az agy szinapszisai és neuronjai között lezajló elektroncserék, mint diszkrét atomi jelenségek mindig alá vannak rendelve a kvantumfizikai kiszámíthatatlanságnak. Ugyanakkor a neuronok nagy számából és az elemi különbségek statisztikai kiegyenlítődéséből következően az emberi viselkedés – nagy vonalaiban és részleteiben is – ugyanolyan szigorúan meg van határozva, mint minden más természeti rendszer.”

Az általad írt többi állításhoz viszont nem szeretnék hozzászólni, mert most már hárman háromféleképpen értelmezzük a biológiai és kulturális érveket, így gyakorlatilag az elejétől fogva szükségszerűen elbeszélünk egymás mellett.

Az intelligens tervezés elméletéig csak a tények figyelmen kívül hagyásával, vagy pedig letagadásával lehet eljutni. Ha istent úgy akarnád bármibe is belekeverni, hogy közben ne konfrontálódj a fizika törvényeivel, akkor az ősrobbanást utáni 10^-43 másodpercet követően már ne nagyon tulajdoníts neki semmiféle beavatkozást.
#239185 | 2017. 04. 28. 12:51
Szép gondolatmenet. Azt hittem a végére eljutsz az intelligens tervezés elméletig. Csalódtam :))
Deleted user
#239183 | 2017. 04. 28. 12:46
Szerintem helyén valóak lehetnek a biológiai érvek is. Ha a kellő tudásunk rendelkezésre állna hozzá, elméletileg meg lehetne magyarázni egy ember (vagy emberek, sőt a társadalom) viselkedését pusztán biológiai törvényszerűségekkel is. Elméletileg. :D De persze a biológiai törvényszerűségek is visszavezethetőek a biokémiára, a kémiára, az meg a fizikára. Szóval ha ezt folytatjuk, oda lyukadunk ki, hogy az emberi társadalom nem más, csak elemi részecskék nagyon bonyolult rendszere. :D

Én úgy látom, hogy a világunkat alkotó részek, ahogy haladunk az elemitől a bonyolultabb felé, egyre magasabb struktúrákba állnak össze, amiket már egyre nehezebb felfogni az őket alkotó alacsonyabb struktúrák szintjén. Polányi Mihály aki pl nem annyira csípte a neodarwinizmust ő azt mondta, hogy az igazi nagy szám az, mikor ezeknek az absztrakciós szinteknek a határán az egyik struktúrából felépül a másik és ez a másik egy kicsit több lesz, mint az alacsonyabb szintek összessége. De ettől még az alacsonyabb szintek is ott vannak. A gondolkodásunkban is fel tudunk fedezni humánetológiai meg ki tudja még milyen, akár kvantumfizikai aspektusokat is, ez is része a nagy egésznek, de nem egyenlő vele. Na most feltaláltam a spanyolviaszt. :D
#239143 | 2017. 04. 27. 21:47
@ik: köszönöm a kimerítő és alapos vàlaszod. Ritka az olyan alaposan érvelő vitapartner, mint te.
Jómagam nagyon kedvelem az evolúciós pszichológiàt.
Gyakran éri az a "vàd" azokat, akik tàmogatjàk ezt az àlláspontot, hogy mindent a biológiai örökségünkből vezetnek le. A történelem ismétli önmagàt: Darwint is majomemberkénk àbràzoltàk, pedig sokat írt a kultúra és az erkölcs jelentőségéről is.
A kultúra és a szocializàció fontos elemei az emberi èletnek. Lehet, hogy írnom kellene egy esszét a tàradalmi meghatàrozottsàgról is (?). Azonban úgy vélem, hogy van helye a biológiai érveknek. Pont a fétisek és a BDSM kapcsàn is: a hónalj fetisizmus kedvelt témàm. Miért nehéz róla vitatkozni? A parfümökre szocializàlt vilàgban sokan gusztustalannak tartjàk a mizofília ezen àgàt.
Két kutyànk van, az egyik, Ében -labrador keverék- gyakran fekszik szàndékosan tehén szarba. Mièrt? A vadàsz kutyàknak fontos, hogy a vad ne tudja kiszagolni őket.
Ha szàmomra fontos, hogy a partnerem természetes szaga/illata szàmomra izgató legyen, akàrmilyen kulturàlis érvet felhozhatsz, szàmomra ez fontos marad. Nyilvàn nem fogom azt mondani: " Te Gizi, nézzük màr meg a Madàchban a Hegedűs a hàztetőnt, de izzadt hónaljjal gyere, mert szeretném szagolgatni előadàs közben." Mindennek megvan a maga helye és ideje.
Nem gondolom, hogy feltalàltam a spanyol viaszt. Az evolúciós pszichológia gyakran foglalkozik a szexualitàssal.
Ehhez a tradícióhoz törekszem csatlakozni, főként a BDSM éd a fétisek terén. A kultúra fontossàgàt nem tagadom. Míg a hónalj, vagy a làb(fej) fétis -szerintem- erős ösztönös elemeket is! tartalmaznak, a latex fetisizmus tisztàn kulturàlis. Eleinte vízhatlan esőkabàtok készültek ebből az anyagból, és nem fűzők, csizmàk, vagy kesztyűk.
Fontos a kultúra, roppant nagy hatàsa van, de nem értek egyet azzal, hogy egy vitàból ki kellene zàrni minden biológiai érvet.
Elfogadom az àllàspontod, nem akarlak meggyőzni az igazamról. Örülök, hogy olvashattam soraid.
Deleted user
#239142 | 2017. 04. 27. 21:23
Lehet, hogy pontatlanul fogalmaztam meg a mondanivalómat, de én nem azt állítottam, mint amit a válaszodban nekem tulajdonítottál. Mindannak, amit írtam, az lett volna a fő tézise, hogy szerintem nagyon veszélyes dolog a biológiai örökségünkre hivatkozni azokban az esetekben, amikor az általunk helyesnek gondolt viselkedés mellett érvelünk, mert ennek a hagyatéknak bizonyos elemei sajnos számos olyan cselekedetünkre magyarázatként vagy enyhítő körülményként szolgálhatnak, amelyek finoman szólva sem segítik elő a békés egymás mellett élést.

Nem gondolnám, hogy az ember ösztönből csak vészhelyzetben ölne. A biológiai örökségünk általam kárhoztatott egyik legeklatánsabb eleme például pont a csimpánzok előre tervezett és tudatos hadviselése, melynek keretében gyakran az utolsó egyedig kiirtják a szomszéd csoportok tagjait. Jared Diamond a Háborúk, járványok, technikák című könyvének a 275. oldalán például a fejedelemségek 7500 évvel ezelőtti megjelenése kapcsán ír arról, hogy fajunk történetében akkor kellett először megtanulnunk rendszeresen úgy találkozni más idegenekkel, hogy nem próbáltunk meg az életükre törni (a megoldás egyébként az erőszak-monopóliumok kialakulása volt). Ha ennyire békés faj lennénk, akkor dühünkben nem fenyegetőznénk például annyiszor a gyilkossággal sem, nem irtottunk volna ki annyi nagytestű emlőst az overkill keretében, valamint nem kellett volna az összes létező őskori törvénykönyvnek oly hosszan taglalni az emberölésre vonatkozó szankciókat.

Mérhetetlenül irigyellek, ha a te életgyakorlatodban
összeegyeztethetővé váltak a biológiai örökségünk és a kulturális normáink elemei. Ezzel nemcsak a kultúrantropológia számos, ez idáig megoldhatatlannak vélt problémájára találtál gyógyírt, hanem járulékos hatásként még az én feltétlen csodálatomat is kivívtad, ugyanis számomra ezek összehangolása okozza a legtöbb nehézséget: életem legfőbb frusztrációforrása ugyanis az, hogy szinte minden szituációban homlokegyenest ellenkező dolgot akar az agytörzsem és a homloklebenyem.

A kultúrát legnagyobb igyekezetem ellenére sem tudom biológiai jelenségként értelmezni. Szerintem te is inkább a befogadását és viselkedéses manifesztációinak az elsajátítását lehetővé tevő „elő-huzalozottságra” gondolsz. Az azonban pusztán önmagában, mindenféle szocializációs ágens nélkül még semmiféle kulturáltsághoz nem fog vezetni a gyakorlatban. Ugyanez a viselkedéskészletünk számos natív eleméről már nem mondható el.

A regionális normák konkurenciaharcának kérdéskörét még csak távolról sem érintettem, így az e téren levont következtetésedet is a sajátodnak tekintem, nem pedig az én érveimből származtatottaknak.
Nem feltételeztem, hogy minden norma áthágását propagálnád.

Mint azt már említettem, csak arra szerettem volna felhívni a figyelmet, hogy a ma élő ember viselkedését tekintve sokkal inkább kulturálisan meghatározott, mintsem biológiailag, és ebből kifolyólag, a helyes cselekvés vagy életgyakorlat definiálását célul kitűző vitáknál életszerűbb és biztonságosabb lenne csak a kulturális eredetű érveket felhasználni a polémia során (azokból is van jó sok egymásnak ellentmondó). Mindezt azért gondolom így, mert nézetem szerint jelen civilizációs és kulturális helyzetünk se nem érthető, se nem fenntartható pusztán a biológiai örökségünket alapul véve, így annak érvényre jutása vagy térnyerése szükségszerűen regresszív tendenciákhoz vezetne.

Egyébként köszönöm a válaszodat, nagyon érdekesnek és inspirálónak találtam, és több esetben is az volt a benyomásom, hogy voltaképpen közös platformon állunk, csak éppen a pontatlan fogalomhasználat indukál közöttünk látszólagos ellentmondásokat.
#239124 | 2017. 04. 27. 18:29
Az ösztönös a tanult és örökölt magatartásformák együttes megjelenése - Csak a köznyelv tévesen az örökölt magatartásformákra alkalmazza.

Ha jól emlékszem tanulmányaimra.
#238945 | 2017. 04. 26. 01:32
Egy pillanatig sem állítottam, hogy minden normát át kellene hágni.
A normák azonban régiónként változnak. A reductio ad absurdum érvelést -amit alkalmaztál- én is kedvelem. A kommentedből az következne, hogy menjünk normát terjeszteni más országokba, mondjuk meg nekik mi, hogy mi a jó. Mintha lenne egy ország, amelyik ezt csinálja. És rengetegen meg is halnak miatta. Az egyenlőség, szabadság, és a nyugati civilizáció nevében. Értem, hogy ezeket a folyamatokat a pénz mozgatja. Az általánosító ellenérved alkalmazásának veszélyességére akartam rámutatni. Ahogy te sem írtál arról az országról, amire utalok, én sem írtam arról, hogy kaszaboljuk le egymást.
#238944 | 2017. 04. 26. 01:26
@ik79 sok mindenben igazat adok neked, ám kihagytad többek közt a békés bonobókat, akik ugyanolyan mértékben -tudtommal 98,6%-ban- osztoznak az emberi genómban, mint a csimpánzok.
Ha pedig teljes mértékben igaz az érvelésed, és a kulturális determináltságra kellene csak hagyatkoznunk, akkor bizony még több népirtás lenne, mert az ember ösztönből csak vészhelyzetben öl, kivéve, ha odafent, valami gond van..
A kultúrális és a bolóiai örökség jól összeegyeztethetőek. Ez egy esszé/blog volt, nem egy könyv, vagy doktori értekezés, így nyilván sok benne a hiányosság.
Az embernek azonban szerintem vannak ösztönei, ezt akkor is így van, ha vannak autóink, számítógépeink, okostelefonjaink.
A paranoia is egy érdekes jelenség. Kevin Dutton szerint azért tudott máig fent maradni, mert volt evolúciós haszna.
Nemrég pedig ezen az oldalon hangzott el az az álláspont, amit többen vallanak, mi szerint: a kultúra is alapvetően az evolúciós folyamatok eredményeként alakult ki, ezért gyakorlatilag az is egy biológiai jelenség.
Ezzel a témával nem foglalkoztam, így nem tudok hozzászólni.
Köszönöm szépen az értékes hozzászólást.
Deleted user
#238943 | 2017. 04. 26. 01:17
Egy pillanatig sem kételkedem a forrásaid állításainak az igazságtartalmában, de a ma élő ember az élővilágban páratlan idegrendszeri fejlettségének és plaszticitásának, valamint a kulturális evolúció-jának a sajátosságaiból kifolyólag sokkal inkább tekinthető kulturálisan meghatározottnak, mintsem biológiailag. Genomunkat tekintve ugyan 99%-ban nagyra nőtt csupasz csimpánzok vagyunk, de az az 1%-nyi genetikai különbség lehetővé tette egy olyan civilizációs és kulturális evolúció beindulását, amelynek a hatására nagymértékben eltávolodtunk az élővilág többi részétől, bizonyos mértékben kivontuk magunkat a természetes szelekció alól, és állati szemmel nézve mérhetetlenül bonyolult szociális konstrukciókat hoztunk létre. Szerintem nagyon veszélyes ezeket a civilizációs és kulturális eredményeket lehetővé tévő normákat zárójelbe tenni, és azt propagálni, hogy alakítsuk a viselkedésünket a biológiai funkcionalitásunknak és örökségünknek megfelelően. Természetesen én is megtapasztaltam már jó néhányszor azt, hogy milyen mély érzelmi hatása van a tudatunkban egyidejűleg megjelenő ösztönös (biológiai) késztetés, és az annak ellentmondó kulturális norma által kiváltott kognitív disszonanciának. Ennek ellenére nem tartom jó megoldásnak azt, hogy minden ilyen alkalommal egyszerűen csak lépjünk át a kulturális normákon, arra hivatkozva, hogy a biológiai örökségünk mást diktál. Ha így járnánk el az anyagi haszonszerzés, a konfliktuskezelés és a partnerkeresés komplikáltabb eseteiben is, akkor az elég sok erőszakos halálesethez vezetne.

Szeretném kihangsúlyozni, hogy ezzel nem a poliamoria ellen érveltem, hanem a biológiai determináltságnak/örökségnek, mint érvnek a használata ellen. Ha két ember abban állapodik meg egymással, hogy nyitott kapcsolatban akarnak élni, és ezt a későbbi partnereikkel is közlik, akkor az ellen nem lehet senkinek sem kivetnivalója. Viszont ezt a tudatosan meghozott szabad döntést azzal megokolni, hogy biológiailag is erre vagyunk tervezve, már elég kétélű fegyver, hiszen ha ezt elfogadjuk érvként, akkor az más területeken is használhatóvá, vagy legalábbis enyhítő körülménnyé válik. Az meg nem sok jóra vezetne.

Közismert tény, de ismételten szeretnék hivatkozni arra, hogy minden háború és gyilkosság ellenére az ember kifejezetten békés fajnak tekinthető legközelebbi rokonához, a csimpánzhoz képest. Egy városi ember a napi (tömeg)közlekedése során olykor több tucatnyi idegen embert enged be úgy a személyes terébe, hogy nem reagál agresszíven a közelségükre. Ilyesmi a csimpánzoknál elképzelhetetlen lenne: ha egy metrószerelvényt megtöltenénk velük, akkor a végállomás elérésekor már csak a legerősebbek és legharcedzettebbek lennének közülük életben, már ha nem lényegülne át a közös utazásuk egyfajta last-ape-standing-é. Az általad hivatkozott biológiai örökségünknek az elemei közé tartozik a csimpánzok agresszivitása is, és pont a kulturális normáink azok, melyek gátat tudnak neki vetni.
#238941 | 2017. 04. 25. 23:34
Köszönöm szépen.
A tudás önmagában semmit sem ér -szerintem,- ha az ember nem tudja használni, kamatoztatni.
Deleted user
#238940 | 2017. 04. 25. 23:29
Érdekes. Szerintem is inkább az öröklés miatt alakult így. Lehet, hogy biológiailag nem a legtökéletesebb, de lehet, hogy társadalmilag viszont működőképesebb rendszer.
Deleted user
#238939 | 2017. 04. 25. 23:23
Kész vagyok a lexikális tudásodtól.
Jó étvágyat!