Episztemológia a gyakorlatban?

Blogs » Blog - RisleyAddix » Episztemológia a gyakorlatban?
2017. 04. 15. 21:04 | Appeared: 992x
Az episztemológia a filozófia és a tudományelmélet egyik ága. Magyarul ismeretelméletként ismeretes.
Sokan foglalkoznak az ismeretelmélettel, mint elméleti tudománnyal, azonban az elmélet ritkán népszerűbb, mint a gyakorlat. Így vegyük gyakorlatiasra a figurát.
A világról és az emberekről szerzett ismereteink erősen összefonódnak viselkedésünkkel és véleményeinkkel, és azzal, hogy mit gondolunk másokról.

A filozófiában -de sok más helyen is- nagy hagyomány van a kérdezésnek: miért, mit...? Ha nem kérdezünk, gyakran alkotunk ítéletek/erős véleményeket. Engem például sokan megítélnek, úgy, hogy még sosem találkoztunk egymással, de a nagyon megbízható X, azt mondta Y-nak, hogy én egy rossz ember vagyok. Vagy éppen Y azt mondta Z-nek, hogy szub vagyok, mert ő mindig ilyen helyzetben látott. Azt, hogy két éve a tajvani barátnőm, hogy sikongott, mikor fenekeltem, azt senki sem látta a Rózsa utcában (már régóta otthon él, Taipei-ben), de az, hogy nincs erről másoknak tapasztalati ismerete, csak kettőnknek azt jelenti, hogy meg sem történt?

A héten szerveztem egy ingyenes, beszélgetős találkozót. Az eseményről több helyen is lehetett értesülni. Közel 10 ember jelölte lehetre, hogy jön, és 6-an biztosra. Az esemény, több helyen is hirdetve volt, sok energiát tettem a szervezésbe, 0 profit lett volna a haszon, akkor is, ha 47-en jönnek.
Egy ausztrál, egy olasz, és egy német biztosra mondták, hogy jönnek. Egy belga lehetre tette. Mivel rengeteg lehet király/királnyő van, akik 19 alkalomból 17-18-szor nem jönnek el mikor leheteznek, és mivel már volt dolgom a belga úriemberrel is, úgy voltam vele, ha jön, végre megismerem, ha nem akkor nem.
Az ausztrál úriember, pár órával az esemény előtt, közölte, hogy randija lesz...talán majd máskor találkozunk.
Az esemény 18:00-kor kezdődött. Az olasz úriember, aki miatt az egész találkozót szerveztem - írt nekem, hogy itt lesz Budapesten és szeretne hasonló érdeklődésű emberekkel találkozni, ponotsan érkezett. Utána befutott egy angol férfi, aki 17 éve él Magyarországon és sehol sem jelezte a részvételét. Mikor megkérdeztem tőle, hogy jelölte-e valahol, hogy jönni fog először meglepődött, majd közölte, hogy nem. Azt hiszem tényleg fura vagyok, hogy nekem még számít az etikett, de haladjunk tovább.
Még egy magyar srác érkezett meg, kicsit késve. Négyen voltunk, jót beszélgettünk, de ugye a fránya számok..Az angol férfi, és a magyar fiatalember hamar leléptek. Ketten maradtunk az olasz úriemberrel, aki nagyon kedves volt, és bár egész jól beszélt angolul a kiejtését csak nagyon nehezen tudtam megérteni.

Fél nyolcig igyekeztem építeni az országimázst és beszélgetni újdonsült talján ismerősömmel. Már nem érkezett senki, se a biztosra jelölők, se a lehetezők közül.
Mondtam a beszélgetőpartneremnek, hogy én indulok haza, és sajnálom, hogy csak ennyien jöttek el, -mert míg sokan a jogaikat hangoztatják, a felelősség mindig a szervezőn van,- de ő még megkért, hogy ajánljak egy olyan belvárosi szórakozóhelyet, ahol főleg magyarok vannak és nem turisták. Mondta is, hogy a Morrison's és a Szimpla kizárva. Nem értettem, hogy miért fontos, hogy főleg magyarok legyenek, de javasoltam neki, hogy menjen a Fogasházba, amit egy itt élő BDSM-es, angol ismerősöm mutatott meg nekem. Rendeztük a számlánkat, ki-ki a magáét, és elindultam haza Solymárra.

Fél kilenc körül írt a Belgä, hogy valószínűleg rossz kávézóban vannak, mert nincs ott senki, ahova ő és a haverjai mentek. Égtem, mint a Reichstag, de mivel már múlt hónapban is volt egy hasonló lehetezős, non-profit találkozó, nem akartam még órákat ott várni egyedül, vagy egy olyan emberrel, aki bár nagyon rendes, de alig tudunk kommunikálni.
Így megírtam a Belgä úriembernek, hogy ne haragudjon, de már egy ideje a lehetezőket nem tudom komolyan venni, és mivel kevesen voltunk, már fél nyolckor véget ért az esemény, (ami 10-ig volt meghirdetve).

Ezt a non-profit találkozót, kizárólag a magyar BDSM Közösség fejlesztése és az országimázs javítása miatt szerveztem. Két oldalon is hirdetve volt, azonban a legtöbben csak egyet láttak a kettőből.

Több gyakorlati kérdés merül fel:

a, Létezik-e olyan, hogy megalapozott előítélet? Jogosan gondoltam-e sok száz (lehet, hogy megvan már ezer is..) levegőbe lehetezés után, hogy a belga úriemberre és a többi rendszeresen lehetezőre felesleges várnom?

b, Ha egy eseményt meghirdetsz, és kiteszel egy záróidőpontot, szervezőként akkor is köteles vagy végig ottmaradni, ha mindenki korábban elment. (Volt olyan, hogy hajnali fél négykor feloszlott egy buli, és akkor érkezett meg egy magyar és egy francia vendég, és kiábrándultan közölték: " De hát a buli hatig lett meghirdetve...")


c, Természetesen egy vendégnek jogában áll bármikor meggondolnia magát, hogy elmegy-e egy eseményre, vagy történhet vele valami, ami miatt nem tud jelen lenni, de vajon a szervező is ember-e, rá is kell-e gondolni, a rajta lévő felelősségre?

d, A sok lehetezés, és a jelölés nélkül megjelenő emberek vajon szoktak asztalt foglalni?

"Tovább is van mondjam még?"

A további részletek bár érdekesek lehetnek, de egy blog tartalma, ha meghalad egy bizonyos terjedelmet az olvasók száma a 0-hoz közelít. Így még egy gondolattal zárom soraim, vagyis kettővel: nem minden magától értetődő, ami annak látszik, néhány udvarias kérdéssel sok mindent meg lehet tudni/oldani, és az események végét jelző időpontok csak becslések, korábbi tapasztalatok alapján (ezekben plusz, mínusz több óra eltérés is előfordulhat). Hopsz, ez három gondolat lett.

Comments (5)


RisleyAddix Deleted user
#237728 | 2017. 04. 16. 11:27
A Mester üzeni, szeretne egy beszélgetős estet kezdeményezni, ami a Bdsm társadalom szemét felnyithatja. Az időpontot válassza meg Ön tisztelt Dani augusztusban, mivel elég elfoglaltak vagyunk. Arra kérem Önt, hogy addigra a tucat tanút szerezze be, hogy nehogy az legyen, hogy nem tudnak majd eljönni. Gondoljuk a 3 hónap erre elég lesz.
Kérem ezt kettő héten belül meghirdetni, és velünk is közölni az esemény időpontját, hogy mi is meg tudjuk osztani, hogy mindenki lássa.
Kérem ne csinálja fizetősre, mert ez egy beszélgetős este lesz.
Várom levelét tisztelettel!
Kellemes Ünnepeket!

Üdvözlettel: ...Mester Shibari... és Cicu
#237711 | 2017. 04. 16. 10:51
Köszönöm a konstruktìv hozzászòlásokat, szeretem a vadászgörènyeket :). Ha valakinek gondja van velem, annak tisztázására nem egy blog alatti komment a legalkalmasabb hely. Ezèrt tisztelt bìròság, a kèt tucat tanùt ne most idèzzük be.
#237704 | 2017. 04. 16. 10:30
Ó, ez ismerős...2-3 évvel ezelőtt volt egy online csoportom, elég sokan voltunk. Az egyik tag felvetette, hogy szervezzünk csoporttalálkozót, hogy élőben is megismerhessük egymást. Meghirdettem az eseményt, elég sokan voltak, akik biztosra mondták, sokan akik lehetre és nagyon sokan akik nemre. Átgondoltam, hol lehetne ennyi embert elhelyezni: először nálunk, hiszen kint van hely, elférünk...igen ám, de ha esik az eső, akkor fedett hely kell. Gondoltam, felveszem a kapcsolatot egy partiszervező céggel, de a terület ahol lett volna alakításra szorult és hiába fedett a sátor, ha hideg van, akkor hideg van. Utána jött az étterem ötlete, de még mindig sokan lettünk volna egy ilyen helyre. Gondoltam egyet és kibéreltem a helyi művelődési központot a saját költségemre, ahol szűkösen ugyan, de elfér 300 ember, legalábbis a leírás szerint. Összegyűjtöttem a környékbeli éttermek és falatozók szóróanyagát, beszéltem a tulajokkal, hogy nagyobb létszám esetén be tudnák-e vállalni a pluszt. Meghívtam egy író batáromat, akit be akartam szervezni a későbbiek folyamán. Rengeteget foglalkoztam azzal, hogy kiválasszam a zenéket, amik az esemény alatt szólnak majd, mindenki ízlését figyelembe véve...
Nos úgy alakult a helyzet, hogy a 400 emberből 3 jött el + az író és a felesége és az én családom, a vadászgörénnyel együtt. :)
Ami pozitív a történetben és erre mindig szívesen emlékszem vissza, hogy miután mindenki távozott és mielőtt megjött a gondnok éjfélkor lezárni a helyet, behúztuk a függönyöket és amíg kint az utcán a fiatalság szórakozott, mi szeretkeztünk a színpadon. :) Szerintem sem azelőtt, sem azóta nem történt ilyen abban a művelődési házban. ;)
Deleted user
#237692 | 2017. 04. 16. 07:16
Már elnézést kérek, nem tudom miért kell rinyálni. Azt meg végképp nem, hogy miért kell magyarázkodnod ha nem vagy ludas. De ha már itt tartunk, hogy téged sokan megítélnek, sokszor ismeretlenül is, te is megítéltél valakit úgy, hogy a valóságról fogalmad sem volt. Ennek ellenére te és a vipera barátaid szétkürtöltétek, hogy a Mester részegen kötözött. Ha már ez meg is történt, legalább az arcodat tetted volna oda, hogy egy vitaest alkalmával tisztázhassa magát. Ehelyett te, mikor rátért volna a dologra elhagytad a helyszínt.
Természetesen a Mesterrel kapcsolatosan számtalan hazugságot terjesztettetek és kerestetek meg embereket, hogy ne menjenek el a bulijába. De ha már itt tartunk, akkor viseld emelt fővel amit mondanak rólad, hisz a barátaid úgyis tudni fogják, hogy igaz-e a rólad kialakított kép.
Nagy tanulság: Ne ítélj meg másokat, mert azt fogod kapni az élettől, amit te adsz.

Üdvözlettel,
Kellemes Ünnepeket kívánunk!
Cicu és Gazdám
...Mester Shibari...
Deleted user
#237691 | 2017. 04. 16. 07:04
Ha nem is feltétlenül előítélet alapján de a tapasztalatok alapján szerintem nyugodtan lehet következtetéseket levonni és a jövőben azok mentén hozzni a döntéseket!Aztán ha a tapasztalatok közben változnak akkor kiigazítani a gyakorlatot!

Saját példám:
Nem tartozik a tárgyhoz h mivel foglalkozom...de heti rendszerességgel 15-20 csoport jár hozzám.Amiket a jelentkezések alapján én állítok össze osztok be.Amikor valaki jelentkezik nagyon jó fej! És persze legyek én is az és oldjam már meg h ők pl keddi 5órási csoportba tudjanak jönni mert ezert meg azért...és hivogat és cuki meg majdnem kacsát libát hoz stb...
Aztán amikor megoldom sokan nem jelennek meg vagy csak rendszertelenül illetve hónapokra eltűnnek aztán előkerülnek...Namármost ez nekem nem hobby ez a munkám megvannak a fix költségeim vele és ha nem jön akkor az a zsebemet érinti.És van pár dolog amit nem szeretek pl ha a pénzemmel szórakoznak...vagy a nőmmel vagy a becsületemmel!

Érdekes módon amikor jönni akar tud hívni X csatornán kommunikálni.Amikor nem jön vagy abbahagyja akkor csak némán eltűnik...Vagy előáll egy nevetséges indokkal és megkérdi h ugye nem baj?
Nem baj! Mert mások hál istennek nem ilyen linkek mint te! Ezért tud működni a rendszer! Ha mindenki olyan lenne mint a linkek, nem működne! És persze akkor a link lenne felháborodva! Mert zavar van a kis buksijában!
Azt hiszi h neki alanyi jogon jár minden! Minden és akkor amikor ő akarja...Hát szólok h nem:))

Ezért én régóta a maximum fölé lövöm a létszámot! Számolva a linkekkel! Így működik! De ha nagy ritkán mindenki összefut és sokan vagyunk...na találd ki hogy ki húzza a száját???

Igen a link! Mert ha ő itt van akkor nehogy már ilyen "tömeg" legyen!:D

Az egész társadalmunkra jellemző a szavahihetetlenség! A felellőség vállalás hiánya! Csak a követel oldal szerepel a könyvelésben.Ez komoly keízishez fog/már vezetett egyelőre inkább az emberi kapcsolatok terén a jövőben ennek a hozzáállásnak megblesznek a gazdaságra gyakorolt hatásai is! De ez a téma hosszú ide...

Szóval R. szerintem nyugodtan "előítéleteskedjél"!;)