Pszicho-bdsm

Blogs » Blog - Pantera » Pszicho-bdsm
2018. 01. 03. 17:53 | Appeared: 1398x
A minap az egyik közösségi oldal érdekes témát köpött elém. Majdnem negyven perces beszélgetést ajánlott a figyelmembe a jútúbon, méghozzá arról, hogy a bdsm hogyan alkalmazható terápiás jelleggel pszichológushoz járó emberek esetében. Több sem kellett, amint felszabadult annyi időm, hogy meghallgathassam és közben a háttérben elmolyoljak a havi költségvetés írásával, hozzá is láttam.

Próbáltam ítéletek nélkül hallgatni a hölgyet, odafigyelve, kívülállóként maradva. Jó vicc, egy szub hogy a halálban legyen bdsm témában pártatlan és kívülálló? De azért igyekeztem. Nyitott, az ismeretlenre kíváncsi, új dolgokra vevő, ideákkal szemben befogadó embernek vallom magam, valahogy ezzel a koncepcióval mégsem tudtam azonosulni.

A téma felvetése alapján azt vártam, majd arról lesz szó, milyen okok vezethetnek oda, hogy valaki a bdsm felé forduljon, ebben találja meg a szexuális kiteljesedést, hogyan lehet ezt minél kiforrottabban megélni a választott partnerrel, mik lehetnek a veszélyei, korlátai, határai. Ehelyett arról beszélgetett a szexuálpszichológus csaj és az őt meginterjúvoló életmód tanácsadó pasas, hogy a hozzá érkező, többnyire bántalmazást elszenvedett nők, illetve rejtett szubmisszivitást hordozó, az életben rendkívül domináns szerepet vállaló férfiak számára hogyan hozhat feloldozást egy jó fenekelés. Amit a dokinőtől kapnak az ülés alatt. Ezen a ponton megállt a kezemben a toll. Hogy mi van?!

Én tényleg nem akarok ítélkezni, soha nem tanultam pszichológiát, bár mindig is vonzott ez a tudományterület - az elme hatalma, befolyásolhatóságunk és a többi -, ugyanakkor ezzel a helyzettel mégsem tudtam mit kezdeni. Egy ilyen típusú kapcsolathoz hatalmas bizalom kell. Azért, hogy ki tudja mondani a kezelt, mit szeretne és, hogy elfogadja, hogy azt az őt gyógyítótól kapja meg. Számomra ez valahol túlmutat a kezelt-kezelő viszonyon, de készséggel elismerem azt is, hogy hajlamos vagyok dolgokat túlmisztifikálni. Viszont nem tehetek róla, nekem ez akkor is meredek.

A mögöttes logikát ellenben értem. Kifacsart, de el tudom fogadni. Lássuk be, az sosem volt országos titok, hogy a határozott, vezető beosztású emberek közül jó néhányan olykor-olykor igenis szeretnének kivetkőzni az öltönyükből, kibújni még a bőrükből is, és ezzel átadni az irányítást valaki másnak. Azonban az nagyon érdekes volt a számomra, hogy a doki szerint a bántalmazást, szexuális traumát megélt nők számára teljes mértékben sosem lesznek feldolgozhatóak az átéltek, ezért ő abban segít nekik, hogy újra örömet találjanak az együttlétben, és képesek legyenek elfogadni, hogy azt saját múltjuk miatt a klasszikus vanilla módon már általában nem tudják élvezni. Én eddig azt gondoltam, hogy a pszichológusok a múltbéli sérelmek feloldását, feldolgozását tűzik ki célul, nem pedig a traumával való együttélés megtanulását. Mondjuk, ebben is van valami logika, ha azt vesszük.

Negyven perc sok idő, más témákat is érintettek, a magömlés nélküli ejakulációtól kezdve a szex spirituális vonatkozásáig, de ezek már nem igazán kötöttek le. Amit hallani akartam, azt már kivesézték. Ennek ellenére nem állítottam le a videót, hátha elhangzik még valami számomra is érdekes, hasznosítható, de már csak fél füllel figyeltem a beszélgetésükre.

Nem is tudom, hogy végül jó volt-e nekem, hogy rám talált ez a anyag. Mármint, persze, az új információ, az újdonság mindig jó. Szélesíti a látókört, bővíti az ismereteket. Ugyanakkor olyan szinten felszínes volt a tájékoztatás, amivel nem sokat tudtam kezdeni. Jó lenne ennek jobban utána olvasni valahol, behatóbban is tájékozódni. Majd megpróbálok utánanézni. Addig marad a találgatás és a saját gondolataim, kérdéseim, kételyeim.

Comments (16)


Deleted user
#268472 | 2018. 01. 17. 14:20
A hölgy január 7 óta a Magyar Szexológiai Társaság tagja. Szóval nem szolgáltató kategória.
Deleted user
#268424 | 2018. 01. 17. 10:03
Kérek linket én is. Dettó érdekel, intellektuálisan és érzelmileg is. Nem beszélve arról, hogy egy klinikailag objektív, de határozott, professzionális dokinéni...hmmm...

S csak most olvasom, hogy ismerik itt a hölgyet...namármost nem akarok én kellemetlenkedni, de gondolom ezen kezeléseket sem a TB finanszírozza :) Voltak már itt "dominaterápia" c. anyagias regek...de azért kíváncsi vagyok :)
Deleted user
#266692 | 2018. 01. 05. 11:47
Az nem baj, ha hoznak új dolgokat, új szemléletet az emberek. Az a baj, hogy vagy szarul van tálalva, nem mindenki számára érthetően, vagy a médiák címkézik fel olyan dolgokkal a sztorit, tevékenységet, akármit, hogy abból a "nagyra becsült" társadalom tevékeny (bólogató) tagjai azt vonják le amit letolnak a torkukon. Ebből vannak a problémák. Ja és még nem láttam. Most kaptam meg, meg fogom nézni :)
Deleted user
#266689 | 2018. 01. 05. 11:39
Hivhatom nem megalapozott véleménynek is, főleg ha ennyit vettél ki a kommentemből.
Deleted user
#266687 | 2018. 01. 05. 11:32
A “szerintem” az nem ítélet és nem is ítélkezés....:))
Deleted user
#266685 | 2018. 01. 05. 11:19
Ismerem a videót, mindkét felet is.
Az úriember csak egy hobbosta párlapcsolati tanácsadó.
A hölgy viszont egy végzett jóga és reiki okttaó, masszőr, szexológus, és domina. 7 éve csinálja.
Nem úgy kell elképzelni, hogy valaki odamegy, és elverik.
Ennek van egy folyamata, beszélgetések, kibontások, és van aza pont ahol egy fenekelés szóba jöhet.
A BDSM terápiás alkalmazása nem régi, de nem is újkeletű dolog, és épp az abúzált áldozatoknál alkalmazható jól.
Lehet, hogy nem egy fenekelés, hanem pl egy kikötözés lesz az ami megadja az a feloldást, legyen a bizalom, határátlépés, szembenézés, magunkra fókuszálás, vagy épp egy elképzelt fantázia kiütése. Vagy olyan is van, hogy egy fétis tiszta beemelése az intimitásba.

Maga a tantra is foglalkozik ezzel, csak itthon nagyon kevés az anyag róla, dark tantra.
De a mostanában egyre többet hallható páncéltalanítás is ehhez köthető, amikor fájdalas nyomásokkal a test pontjain elfoktott érzéseket oldanak ki. Egyszerre nézhető BDSM-nak, vagy épp dark tantrának.

Mielőtt bárki ítélkezne, javaslom átolvasni a hölgy honlapját.

Magam is többször voltam nála, sőt anyagot is adtam neki, megmutatva, pl Steve James, Jaileen Bennis, vagy épp Joseph Kramer hogyan is alkalmazza ezeket, vagy épp a Back to the body módszerbe hol jelenik meg egy rope play.

Arról nem beszélve, hogy egy zárt közösségben nem valós profilképekkel minek is kellene beszélgetni bárkivel?

és közben élvezem, hogy oly kicsi ez az ország :)
#266668 | 2018. 01. 05. 08:29
Elvileg mindenkinek elküldtem, aki kérte, sípoljon, aki netalántán kimaradt - nem szándékosan tettem.
Deleted user
#266643 | 2018. 01. 04. 22:17
Nem tudom ki ez a szexuálpszichológus csaj, de nyugodtam adja vissza szerintem a diplomáját,...az ősi/ösztön/eredendő szubmisszívításnak és dominanciának semmi köze az öncélú brutalitáshoz és bántalmazáshoz!
#266593 | 2018. 01. 04. 17:00
Ha a saját történetemre gondolok, akkor nem tudom hová tartozom.
Engem, csak szerettek volna bántalmazni!
Elvben a másik fél volt az agresszor!
Mégis ő szerzett tartós sérüléseket.
Néha kirepült az ajtón (tokostul).
Az utcán megkérdezték, miért olyan ügyetlen, hogy visszavágott neki a fa ?
Régen volt! Fiatal asszony voltam, és akkoriban tűrnöm kellett volna a bántalmazást!
Ebben az esetben érdekesen alakult. Ő folytogatni akart, de repült.

A második házasságomban (elvben) egy domináns férfival életem.
Ő mindig úgy hitte, hogy az van amit ő akar.
Persze mindig azt akarta, amit én elvártam tőle.
Viszont, verbálisan bántalmazó volt!

Soha nem lehetett engem kordában tartani! Így, vagy úgy mindig a saját utamat jártam.

Érdekelne, hogy az a psziho izé hová sorolna be engem ?

De félreértések elkerülése végett! Ez csak valaminek a felcimkézése!
A saját pszihomókusom szerint.... mindennek elenére domináns vagyok.
Pedig kedves, udvaria, sokat tűrő vagyok.
Átformálom a környezetem.

Elfelejtettem, hogy túlkoros... :)
Deleted user
#266420 | 2018. 01. 04. 01:08
Ha lehetséges, akkor én is szeretném kérni a linket. Köszönöm.
Deleted user
#266352 | 2018. 01. 03. 20:23
Szia Pantera!

Tetszik a blogbejegyzésed! Érdekelne engem is ez a youtube videó, kérlek, küldd el priviben a linket!
Köszönöm!
Deleted user
#266325 | 2018. 01. 03. 19:20
Míg a bántalmazást elszenvedett nők esetében magával a bántalmazással, annak egy gyenge verziójával szembesítik a pácienst, addig a szubmisszivitást kedvelő férfiak egy igény kielégítést élhetnek át, ami ellentétes polaritású a nők kezelésével.
Mivel ffi vagyok, s nem csak a regem az, így azok nevében tudok nyilatkozni. Ha valakinek voltak már szado-mazo élményei, akkor talán sikeres lehet az ezzel való kezelés, de azt sosem szabad szem elől téveszteni , hogy ezzel a meglévő fétist mindig felerősítik.
Annyira hozzászokhat a páciens , hogy függővé tud válni, s a végén , már nem is az eredeti okok miatt keresi fel a kezelő személyt, hanem azért, hogy megkaphassa az áhított adagját. Ördögi körbe kerül , amiből nagyon nehéz kimászni, ha egyáltalán , ki akar . Akkor jó ez a fajta úgymond " kezelés", bár nem szeretem ezt a szót, ha egy bizonyos szinten meg tud maradni. Időnként alkalmazni, Megetetni a vágyakat, de vigyázni , mert a vágyak minél többet kapnak, annál többet akarnak. Annál nagyobb lesz az éhségük.
#266318 | 2018. 01. 03. 18:50
Tobb fele bantalmazast is ateltem, a kivulrol erkezo dominancia nagyon sokat segitett abban hogy feldolgozzam amit lehetett, amit nem, azzal pedig megtanuljak egyuttelni, es ismet jol mukodni. Eveken at szedulni kezdtem, es hanyingerem lett, ha valaki hozzamert, most mar kepes vagyok megolelni a barataim, szeretteim, sot, elvezni masok kozelseget. Bizonyos hangoktol, szokapcsolatoktol, kifejezesektol szabalyos panikroham tort ram. Most mar az exferjem hangja sem hat meg.
Sokat gondolkoztam azon, hogy lehet az, hogy a bantalmazasok utan is elvezem a bdsm-et, aztan nehany honapja rajottem, hogy ezt en valasztom, az en dontesem, es barmikor mondhatom azt, hogy allj. Ez pedig felszabadito, megnyugtato erzes.
Deleted user
#266312 | 2018. 01. 03. 18:34
Itt ketté kellene venni a dolgot:
1. bántalmazást elszenvedett nők
2.rejtett szubmisszivitást hordozó, domináns férfiak.

A kettő nem tárgyalható együtt.
#266308 | 2018. 01. 03. 18:25
Küldtem üzenetet.
#266302 | 2018. 01. 03. 18:13
Esetleg jó lett volna, ha be linkelted volna, de lehet nem lehet ezt te tudod.
Viszont egy személyes megjegyzés, én az életben (munkában) nem kicsit domináns személyiség vagyok, de a magán életemben igen is egy embernek maga vagyok a megtestesült sub. Kép zavar? Lehet! Nekem szükségem van rá, hogy igen is mellette én lehessek a gyenge nő aki igen is az ő erős Urára támaszkodik.:-D Kíváncsi lennék erre az interjúra vagy akárminek is nevezzük. (Pi)