Lehet-e barát ?

Blogs » Blog - Marianne » Lehet-e barát ?
Marianne
Deleted user
2018. 11. 30. 09:36 | Appeared: 1588x
Minden szakítás tulajdonképpen egy gyászfolyamat kezdete. Bárki is legyen a kezdeményező, mindkét félnek szembesülnie kell azzal, hogy ami volt, az lezárult, mert az érzelmek már nem teszik lehetővé a folytatást. Ám ennek a gyászfolyamatnak a lefutása sajátos képet is mutathat: vannak olyan személyiségek, akiknek nem megy az „elengedés”, bármit megtennének, hogy ne kelljen átélniük. Ilyen helyzetekben láthatjuk, hogy a szakító fél a szakítás ellenére valamilyen módosult formában ugyan, de élteti a kapcsolatot – ez azonban általában csak az ő érzelmi szükségleteinek kielégítéséről szól, és hiányzik belőle a hajdani társ tűrőképességének ismerete...

A megtartás-elengedés érzelmi folyamata olykor megakad, mert a veszteség átélése szorongást kelt. Valóban fájdalmas érzelmi élmény ez, hiszen el kell engedni a társat, a hozzá fűződő fantáziákat, vágyakat, és a reményeket. Az elengedést gátló tudattalan érzelmeink attól próbálnak megóvni, hogy átéljük a „nekem nem ment”, „én már erre képtelen vagyok” érzését, egyben segítenek, hogy ne kelljen felismerni és felvállalni saját szerepünket a számunkra oly fontos kapcsolat „halálában”... Különösen azok a helyzetek megtévesztőek, melyben a szakítás váratlanul következik be, annak ellenére, hogy általában vannak változásra utaló, megelőző jelzések. Csökken az érzelmek hőfoka, a találkozások gyakorisága, az együtt töltött idő érzelmi minősége. Ilyenkor előfordulhat, hogy a „legyünk barátok” mondat valójában egy mentőkötél, amibe – látszólag – még kapaszkodni lehet. Az elhagyott félben feléledhet a tudattalan restaurációs vágy, vagyis a remény, hogy az új típusú kapcsolatban talán még kedvező változások is lehetnek. Ha ez a helyzet, a barátság hamar működésképtelenné válhat, mert ezek a fantáziák előbb-utóbb a valóságban, a közös beszélgetések és találkozások alatt is megjelennek – s így állhat elő egy második szakítás, amely ugyanolyan fájdalmas lehet, mint az előző.

Forrás: Internet

Comments (11)


Aranyliliom Deleted user
#320293 | 2018. 12. 01. 09:12
Olyannyira, hogy - ismertem egy párt- a férfi kijelentette, hogy ha a nő elhagyná, akkor ő ebbe belehalna. S, tényleg annyira szerette.
Igen, ez már szinte zsarolás, de nem került sor a szakításra.
Kiélvezték a szerelem adta minden lehetőséget.
#320285 | 2018. 11. 30. 20:45
Szeretném azt hinni, szakítás után is megmaradhat valamiféle kapcsolat. Ha nem is rögtön, hanem némi idő elteltével.

Nem hasonlítanám az elhagyott által érzetteket az elhagyó fájdalmához.
De az elhagyónak se könnyű. Mert ha valaki egyszer fontos volt, az valamilyen szinten (a szerelem/vágy elültével is) mindig is fontos marad.
Deleted user
#320279 | 2018. 11. 30. 18:19
Nos ezzel kb. mas is ugy van. Nem szereti, de nekem nem csak arrol szol, sajnos, vagy nem sajnos. No mindegy, mindenki a sajat keresztjet cipeli. Ezert nem latom ertelmet, hogy fejtegessem a dolgot, mert ez abszolut egyedi, minden embernel, a hasonlosag, ha van, az csak a veletlen muve. :)))
Deleted user
#320274 | 2018. 11. 30. 17:33
Ha én voltam az elhagyó, engem cseppet sem.
Gondolom azért hagytam el, mert már nem éreztem iránta... 🙂
Deleted user
#320270 | 2018. 11. 30. 17:20
Ne kocksztasd meg. Engem mindig piszkosul megviselt a szakitas. Az utolsonal olyan szinten, hogy már eletveszelyes voltam az utakon.
Deleted user
#320266 | 2018. 11. 30. 17:13
Mindig az szenved jobban, akit elhagynak. (Szerintem).

Sőt...megkockáztatom: az elhagyó nem szenved....
#320254 | 2018. 11. 30. 14:54
Nekem folyamatosan "lepisaljak" a tuzemet, a legnagyobb felelmem mindig az, hogy sosem no mar akkora tuz helyette, es akkor sivar lesz az eletem. Evekig neveltem, ovtam, taplaltam ezeket a langokat, es erre egyszeruen csak lepisaljak oket...jobb, mikor magatol hul ki. Akkor nem kell gyaszolni.
Deleted user
#320246 | 2018. 11. 30. 13:52
Mint ahogyan, szeretni sem szeretünk egyformán, a szakítást sem akarja egyforma erővel, elhatározással mindkét fél. Még akkor sem, ha azt mondják, hogy kölcsönös megegyezésen alapul a válás.
Az egyik mindig jobban akar szakítani ,mint a másik.
Sőt, még az is lehet, hogy szereti a másikat, az meg válni akar tőle.
Na, ekkor össze tudnak gabalyodni a szálak.
Ember legyen a talpán, aki ezt el tudja fogadni, s úgymond' , "el tudja engedni " a másikat.
Persze, az mit sem törődik vele, neki csak a saját érdekei a fontosak.
Ezzel nincs is semmi baj.
Legtöbbször össze sem kellett volna jönniük.
Nagy a meggondolatlanság ezen a téren.
Deleted user
#320243 | 2018. 11. 30. 11:55
Akad még más változat, ha az elhagyott nem akar teljesen elszakadni.
A szakítónak sincs ellenére, a valamilyen szintű baráti(érdek) kapcsolat. Történetesen nálunk mindkét ex ebben a körben leledzik.

De "olyan" érzelmek nincsenek, csak bizalom van.
Deleted user
#320239 | 2018. 11. 30. 10:23
A probléma általában a kommunikáció hiánya. Meg kéne/ki kéne beszélni, ehelyett sebeket okozunk, de legalább az gyorsabb. A helybenhagyott fél pedig csak kamillázik, hogy most mi van? Lehet, hogy ő a hunyó, de még csak visszacsatolást sem kap.
A legtöbb ember úgy viselkedik, mint egy gyerek ilyenkor. Szakít, aztán a másik meg gondoljon, amit akar, le van sajnálva.
Viszont pontosan megmutatja, milyen ember is a szakító valójában. És ez summázza, hogy vajon a megfelelő emberhez volt e közünk.
Deleted user
#320238 | 2018. 11. 30. 09:49
En eddig háromféle módot ismerek a szakitasban.
Az egyik a legelterjedtebb. Szakitunk, es ahogy a szoban is benne van, elszakitunk minden erzelmi es fizikai szálat, többé nem beszélünk, nem találkozunk, igykszunk a gondolatainkbol is kizárni. Totalis blackout. Ez a mód rendkívül megviseli a masik felet, mert nem ad esélyt a feldolgozasra, visszatekintésre, értékelésre és igy a tapasztalatok beépítésére, fejlődesre sem.
A masodik mód a "visszaesés". Amikor annyira megijedtünk a szakitas tenyetol, hogy egyszer kétszer visszacsinaljuk, persze, ujra szakítás lesz a vége. Sokan azt hiszik, ez a nő macska egér játéka, pedig csak a belső bizonytalanság es rémület az elhagyastol vetül ki. Jómagam többször estem ebbe a hibába.
A harmadik, szerintem leg egészségesebb mód, ha sikerül elbucsuzni, lezárni, kiértékelni. Megmutatni a másiknak, hogy mennyire fáj, de kovetkezetesen egyre jobban tavolodni. Ezekből lehetnek távolabbi, barati viszonyok