Miket nem találok?!

Blogs » Blog - Incarnation » Miket nem találok?!
2020. 07. 15. 16:14 | Appeared: 1183x
Keywords: Régi írások
A BDSM kémiája

Ezen tanulmány azt a téves elképzelést hivatott cáfolni, miszerint a szadizmus, mazochizmus, dominancia és szubmisszivitás nem más mint pszichés defektus, egyfajta abnormális, téves képzettársítás eredménye, mely valami fiatal korban elszenvedett, feldolgozatlan és elfojtott trauma tudat alatti válságkezelése, s fizikai megnyilvánulásai pusztán pszichoszomatikusak.

Korunk tudományos feltáró munkájának köszönhetően egyre több, korábban félresöpört dolognak tudhatjuk meg hogyanját és mikéntjét. Többek között az endokrinológia, fiziológia és biokémia fejlődésének köszönhetően rettentő sok kérdés világosodhatott meg előttünk, a testben lezajló folyamatokat tekintve. Világossá vált a szervezetben jelen lévő hormonok működése és hatásmechanizmusa.

Témánkhoz két hormon működését kell végigkísérnünk: az endorfint és az adrenalint.

A endorfin nem más, mint a szervezetben termelődő minden eddigi természetes és mesterséges szérumnál erősebb és hatékonyabb fájdalomcsillapító, nyugtató és kedélyjavító. Gyakorlati feladata a traumás helyzetek leküzdése, s az életbenmaradás biztosítása. Háborús helyzetekben dokumentáltak olyan eseteket, hogy akna vagy gránát támadás után, egy katona életveszélyes sérüléssel, amputálódott végtaggal, vagy roncsolódott belső szervvel elvánszorgott a legközelebbi táborig. Sorolhatnám még az ide vonatkozó példákat és történeteket, lényeg ami lényeg, az endorfin feladata elsősorban a fájdalomcsillapítás és a traumák okozta stressz kezelése. Endorfin abban az esetben szabadul fel és kerül a véráramba, ha a testet sérülés, fizikai behatás, fájdalom éri. Felszabadulásának mértéke a fájdalom, illetve sérülés nagyságától függ.

Mivel hatásmechanizmusát tekintve megegyezik a drogok funkcionalitásával, egyfajta lebegés, kéjérzet, eufória alakulhat ki.
Ezt élvezik a mazochisták.

A verés, szúrás, szorítás, vagy egyéb fizikai inzultus következtében az idegrendszer receptorai fájdalomingert közvetítenek reflexívre és a kisagyba. Innen egyrészt elindul egy automatikus védekező reakció, ami a további sérülést hivatott megelőzni, valamint azonnal megkezdődik az endorfintermelés és felszabadulás a bekövetkezett sérülés okozta fájdalom és stressz csillapítására. A fizikai inzultus folytatásával és fokozásával elérhető a folyamatos és nagy mennyiségű endorfin termelés. Minél gyakrabban és minél több ideig van endorfin hatása alatt a szervezet, annál intenzívebb "függőség" alakul ki. A fenti említett fiziológiai események következtében alakul ki a mazo-ban szeánsz közben boldogságélmény, s ezért élvezi a bántalmazást. Pontosabban nem magát a bántalmazást élvezi, hanem annak a vonzataként megjelenő biokémiai hatásait.

Másik, témánk szempontjából jelentékeny hormon az adrenalin. Gyakorlati funkciója szintén a stressz helyzetekhez köthető. Felszabadulása és véráramba jutása hirtelen stressz helyzet megjelenésekor történik. Az adrenalin jelenlétének következtében kitágulnak az artériák, gyorsul a szívverés, megnő az idegrendszer érzékenysége, ezzel együtt az ingerküszöb és a reakcióidő is.

Valós helyzetben feladata, hogy a szervezetet hirtelen veszély esetén "csúcsra járassa", azaz maximális teljesítőképességet érjen el. Ennek oka például, hogy veszélyes forgalmi szituációban az autóvezető szokatlanul pontos és sokszor életmentő manőverekre képes. Ugyanez játszódik le sportolókban verseny-körülmények között, vagy katonákban éles harci helyzetben. De ide sorolhatjuk a "vizsgadrukk" vagy "lámpaláz" jelenségét is.

Egy szeánsz során a szubmisszív fél folyamatos "stresszben" van, hiszen nem irányítja és nincs hatással a körülötte zajló eseményekre, nincs tisztában a történésekkel, a következményekkel. Ezt a szituációt a szervezet biokémiailag stresszhelyzetként kezeli. Tehát ennek következtében a szubmisszív fél érzékenysége megnő, érzékszervei felélesednek, jobban és intenzívebben ingerelhető szexuálisan is, s ez emeli élesíti szexuális izgalmát, élményét.

Az említetteket mérlegre téve eloszlathatunk egy másik téves elképzelést is, miszerint a mazo illetve a sub tűréshatára aképp tolható ki, hogy tompítjuk, elmossuk, tágítjuk az ingerküszöbét. Épp ellenkezőleg. Az adrenalin-flash hatására érzékenyebbé válik a szervezet, csökken az ingerküszöb, ennek hatására hamarabb és nagyobb mennyiségű endorfin szabadul fel.

Tehát leszögezhetjük, hogy a "profi" szadista és Dom nem más mint tapasztalt, tanult, tehetséges biokémikus. Sikere abban áll, hogy az adrenalin szintet képes folyamatosan magasan tartani, és közben kellő mértékben adagolni az endorfint.



/farkasss/

2006. Budapest

Comments (3)


Deleted user
#372641 | 2020. 07. 15. 21:24
Nagyon érdekes
Hibernated
#372634 | 2020. 07. 15. 17:23
Az Endorfin a subok boldogság hormona..
Csokit csepegtetve rá...megduplázhatjuk hatását
De a dom fegyvere a C9H13NO3(adrenalin vegyi képlete)
Szerint Üss!(vagy fuss)..de azt nem szoktunk...
Deleted user
#372633 | 2020. 07. 15. 17:22
Ilyen írás több kellene ide.