Úgy fogsz írni, ahogyan olvasol

Blogs » Blog - Incarnation » Úgy fogsz írni, ahogyan olvasol
2018. 01. 04. 11:05 | Appeared: 1154x
Igen, durván helytelenül írtam a Kulcsszavaknál.

ÉS?

Nem történik semmi. Megtehetem.

Mint ahogy megtehetik azok a sok olvasót maguk mögött tudó oldalak is, akik szintén hibásan írnak. És itt nem a betű "hubákra" gondolok.
Jellemző tünet az igekötős igék írásmódja. Leírom (igen és nem "le írom") még azt is, hogy bár folyamatos változtatásokon megy át anyanyelvünk, így annak írásmódja is változik, azért nem tartom követendő példának, hogy bárki, bármilyen hibát is követhet el, az ne vonjon maga után semmiféle következményt.

Mire gondolok?

Egy korábbi példát hoznék fel. A különböző iparosoktól nem várjuk el szakmájuk művelése közben, hogy tökéletes legyen a helyesírásuk, de amint egy használati útmutatót, vagy kezelési utasítást írnak, már érzésem szerint, ez igenis, elvárható.
Ha szakmailag indokolt, hogy mégis ő írja meg, legyen benne annyi, hogy ellenőriztesse, javíttassa ki olyannal, aki meg ahhoz ért.

Visszatérve a kávézós oldalakra, vagy sok nyomtatott bulvárra.

Ezeket, magukat újságírónak tituláló alakok szerkesztik.
Ha lenne olyan szabály az interneten, hogy amelyik portálon, amelyet írástudónak nevezhető emberek szerkesztenek, helyesírási hibát találnak, azt pénzbüntetéssel sújtják, (méghozzá a nyelvtani hibapontok szerint, mondjuk hibapontonként 10 darab ezres) lehet, hogy valamennyit változna az ország népének írástudása. (Vagy elég sokan kényszerülnének új állás után nézni közülük.)
Hiszen ez esetben ők az iparosok. Ez a szakmájuk. Ha egy kétkezi munkás rosszul dolgozik, azért normális esetben, őt is előveszik.
Csak írd be a gugliba, hogy "nap-éj egyenlőség" és látni fogod, mire gondolok.

---

Van egy egész világot átfogó közösségi oldal, igen, a faszbúkra gondolok.

Régen regisztráltam, de évek óta nem lépek már be. Egyszerűen kiborító, hogy mit művel ott az a sok analfabéta. Tisztelet a kevés kivételnek.

Namármost. Aki sokat olvas ezen a kritikán aluli oldalon, arra sok kosz ragad. Ezt olvassa, ez rögzül, ezt tanulja meg. Hiszen "mindenki így írja".

Régebben egy beszélgetésben felmerült, hogyha nekem lenne egy közösségi web-oldalam, akkor szankcionálnám a helyesírási hibákat. Méghozzá a hozzászólás megvonásával.
Első hiba, 24 óra "némaság". Második, 48 óra és így tovább. Megtörténhetne, hogy valaki, aki csak két mondatot ír le, rögtön 2 hónap tiltást kap, ha annyi az elkövetett hibája.

Nem tudom, hogy a mai elfajzott világunkban ez mennyire lenne életképes, de még azt is elképzelhetőnek tartom, hogy egy idő után, nagyon híressé válna és jelentene némi renomét, ha valaki rendszeresen írna az oldalon.

Elnézést kérek mindenkitől, akit megbántok az agresszivitásommal, de mára odáig fajult ez az egész, hogy nem látom túlzónak a halálbüntetés visszaállítását sem, a nagyon kirívó esetekben. (például egy kinyomtatott tankönyv, amiben 10-nél több durva helyesírási hiba van.)
Hiszen, ha jobban belegondolunk, ez nemzetellenes bűncselekmény. A szándékosság ugyanis nem kétséges, hiszen nem egy kézen fut át, mire a gyerekek kezébe kerül.

Na jó, nem politizálok. Nem csak az oldal tiltja, hanem a meggyőződésem is.

Legyetek jók és vidámak!
Boldog Új Évet!
Hosszú és eredményes életet!
Az erő legyen veletek!
És sok hasonlót. :-)

Comments (5)


#266706 | 2018. 01. 05. 12:21
*eggyel
#266704 | 2018. 01. 05. 12:19
A vesszőkről, pár sorban.
Vesszőpárti vagyok, ez az egyik vesszőparipám.
Inkább legyen kettővel több, mint egyel kevesebb.
Néha oda is tennék, ahová nem áll módomban (25-öt, 50-et, vagy akár többet is).
Tisztában vagyok vele, hogy nem osztja mindenki a véleményem, de jobb, ha tagoltabb a szöveg az elvártnál, mintha kevésbé lenne az.
Csak egyetlen, ősrégi példát tudok felhozni.

"A Királynőt megölni nem kell félni jó lesz ha ti is úgy akarjátok ahogyan én."
Deleted user
#266667 | 2018. 01. 05. 08:00
Véleményem szerint, nagyon nem mindegy, hogy ki , hol, milyen fórumon ír, kinek ír?
Például, ha egy SMS-t küldök valakinek , akkor nem annyira fontos, hogy minden szabálynak eleget tegyek, hanem inkább a rövid , de érthető lényegre törés a cél.
Alapból, persze hogy törekedni kellene a helyesírásra, ám felgyorsult világunkba erre nem mindig adódik mód, kvázi, hallgatólagosan eltekintünk a teljes helyességtől.
A probléma akkor keletkezik, s szerintem sokaknál az verte ki a biztit , amikor olyan emberek hánynak fittyet minden szabályra , akiknek a képessége jóval meghaladja az elvárható szintet, s még az idő rövidségére sem hivatkozhatna helytelen írásáért.
Tunyaság, nemtörődömség, hányaveti hozzáállás. Ezek jellemezhetik azt aki erre adja a fejét.
S, szeretnék egy fontos dolgot még megemlíteni.
Ha valakihez elmegyünk vendégségbe, akkor szépen felöltözünk, megtiszteljük azzal, hogy ha már elhívott magához, akkor a kedvességét ezzel viszonozzuk. Nem viselkedünk bunkó módjára, mert a tiszteletünket szeretnénk kifejezni.
Na, ugyanez van akkor, ha valakinek, vagy valakiknek írok valamit.
Megtisztelem őket azzal, hogy szabatosan és szabályosan szólítom meg olvasóimat.
Természetesen nem mindenki nyert országos helyesírási- versenyt, ezért csak a tőle elvárható szintet kell, hogy megüsse.
A törekvés viszont, fontos tényező.
#266575 | 2018. 01. 04. 16:35
Meg sem szólalhatnék :)
De, értem amit mondasz...írsz.
Deleted user
#266502 | 2018. 01. 04. 12:10
Pontosan, helyen kell kezelni a dolgokat, egyebkent elbukik, a javito szandek kifejezese pedig nem lehet banto, gunyos, mert ellenkezo hatast er el. Minden hazat az alapokrol lehet felepiteni, es jelen esetben az nem a gumiszerelo muhely, nem is faszbuk. Tarsadalmunk olyan amilyen, es mi tettuk ilyenne.