Rendszerfejlesztés

Blogs » Blog - Hurr » Rendszerfejlesztés
2019. 12. 26. 17:08 | Appeared: 1066x
Minden rendszert folyamatosan javítanak, fejlesztenek, átalakítanak.
Amelyiket magára hagyják, az lassú döglődésben kimúlik.

Világszerte, a legnagyobb rendszereknél is nagy problémákat okoz ez. Néha felháborodnak rajta a felhasználók, hogy miért kellett a jól bevált funkciókat megváltoztatni, máskor a többség örül az új lehetőségeknek.

De miért is kell mindig piszkálni? Sok oka van. Egyrészt változik a környezet. Fejlődnek az eszközök. Gyorsul a hálózat, a gépek. És változnak is az eszközök. Például pár éve még elhanyagolható volt a mobil hozzáférés. Ennek lehetőségeit érdemes kihasználni, mert ha a konkurrencia kihasználja, akkor aki változatlan marad, az hátrányba kerül. Ha nincs is kézzelfogható konkurrencia, kár lenne a kínálkozó új lehetőségeket kihagyni. Ha van rá technikai lehetőség, akkor miért ne használják ki?

Változik a divat is. Tíz évvel ezelőtti weblapok látványa, megoldásai ma már szánalmasan mutatnak. És mindig lehet áttekinthetőbbé, logikusabbá, szebbé tenni ugyanazt.

Nincs hibátlan rendszer. Hihetetlen, de még a legegyszerűbb szoftverről sem lehet 100%-osan megállapítani, hogy az mindig, minden körülmények között hibátlanul fog működni. Ráadásul a rosszindulatú hekkerek is fejlődnek.

Lehet egymástól tanulni. Ha egy oldal kitalál valami használható, kényelmes, hasznos megoldást, miért ne építenék az be maguk is.

Nagy probléma a fejlesztő csapat egyben tartása. Kell, hogy legyen készenlétben megfelelő tudású szakember. Ha beüt valami baj, amihez hirtelen több ember szükséges, mint az üzemeltetéshez, nincs idő elkezdeni vadászni megfelelő tudású gárdát. Viszont, ha a rendszeren csak apró javítgatások vannak, a fejlesztők többsége a lábát lógatná. A tulajdonosok pedig nem szeretnek láblógatásért fizetni. Mindig lehet javítani, új funkciókkal bővíteni, vagy régieket új köntösbe bújtatni. Ezzel értelmes munkát adva az amúgy is szükséges csapatnak. Csak a "rosszabb ne legyen" elvre kell figyelni. Mégha nem is kardinális probléma megoldásáról van szó.

Comments (2)


Deleted user
#350481 | 2019. 12. 26. 18:17
Akkor is micsoda zendülés tört ki, amikor a Twitter újratervezte a felhasználói felületét (lekerekítette az avatárokat, stb...). :D

Mondjuk mivel az üzenetküldés mögötti rendszer struktúrája hasonló, ezért meg lehetne hagyni mindkét változatot, és a VIP-ek opcionálisan visszaválthatnának a klasszikus levelezésre. Nem mintha így sem bombáznák halálra szegény fejlesztő(ke)t ötletekkel. :D
Deleted user
#350470 | 2019. 12. 26. 17:35
+1 apróság: "alattad" három teljesen értelmetlené vált h.sz. a fórumon.
...merthogy, "alattuk" a válasz.

...és az ilyenektől várja bári, hogy egy adatlapot elolvasnak????

Bocs, hogy a blogról eltérő ez a bejegyzés, de nagyon felb@szta az agyam.