Tanács szolgáknak

Blogs » Blog - Hurr » Tanács szolgáknak
2019. 07. 07. 11:10 | Appeared: 978x
A cselédi rend tüköre
Urad és asszonyod iránt mutass tiszteletet mind szemben mind hátuk mögött. Pajkosan és durván nekik vissza ne beszélj. Ne is szerezz nekik se kárt, se bosszuságot. Hibáikat türjed el. Ha jó helyed van, azt megbecsüld; és általában helyedet sokszor ne változtasd; mert az nincsen sem becsületedre, sem hasznodra. A gyakran változó cseléd nem ruházkodik meg: sürü gazda, ritka köntös.
Engedelmeskedjél minden vonakodás, halasztás és zugolodás nélkül. Ugy tégy mindent, a mint parancsolják. Gazdádnál s asszonyodnál okosabb lenni ne akarj; és nekik ne hánytorgasd azt soha, hogy másutt mikint volt a szokás. A' hány ház, annyi szokás. Te mindenkor ahhoz a' házhoz szabd magadat, mellynek árnyékában nyugszol.
Minden csekély dologra ne várj parancsolatot, hanem tedd kötelességeidet a' nélkül is. Az időt ne lopd. A dologtól ne félj. Dologért tartják a szolgát, nem henyélésért. A millyen a szolgálat, olyan a fizetés.
Ha pinczébe vagy kamarába küldetel: ne torkoskodjál, hanem békét hagyj mindennek. Senkivel faluban ne czimborálj. Rosszul tettél valamit, vagy kárt okoztál, azt sem szabad elhazudnod vagy eltitkolnod: úgy nyersz könnyen bocsánatot. Mikor beállasz, el ne hallgasd, ha valami titkos nyavalya vagy ragadály volna rajtad.
Ne csacsogd ki, a' mi s háznál történik. Azért ha valahová küldetel, az utczán elődbe találkozókkal össze ne állj: hanem járj el a' rád bízottakban folyvást.
Szolga-, vagy szolgálóleány társaiddal élj szép egyetértésben, de ne ám a' roszban; sem urad vagy asszonyod ellen.

Comments (0)


Noone has commented this blog entry.