Idő

Blogs » Blog - Ella » Idő
2020. 03. 21. 11:06 | Appeared: 1007x
Az eredeti mondat, amiért ezt a blogot elkezdtem írni, így hangzik:

„A valódi férfiak női írókat olvasnak – az olyan könyvek miatt, mint ez.”
Lee Child

Nyugodtan lehet felháborodni, én csak elgondolkodtam rajta, azután úgy döntöttem, inkább megismertetlek titeket vele.

Vannak kedvenc íróim, akiktől bármit elolvasok, ami megjelenik, legyen nő vagy férfi. Az egyik közülük Lee Child. A legutoljára megjelent Sohanapján egy igazi, klasszikus, fasza Jack Reacher sztori. Az írónak egyetlen főhőse van, akinek a rajongók már külön önéletrajzot is írtak. Számos nő, aki olvassa, bele van buzulva a karakterébe, csajos kifejezéssel élve: "igazi könyves álompasi". :)

(aki tudja, mi Schrödinger macskája, az felfedezheti a történetben ezt az elméletet is.)

Kíváncsi lennék rá, ha van itt köztetek olyan, aki hasonló kiképzést kapott, mint ő, hasonlóan gondolkodik-e. Akár priviben is, köszi!

Jack Reacher története akkor kezdődik, mikor létszámleépítés miatt kibasszák a hadseregből. Mivel egész életében szabályok között élt, most eltörli mindet és a saját szabályai szerint alakítja tovább az életét.Igazi szabadlelkű jófiú (rosszfiú, nagyon-nagyon rossz ;) ) válik belőle. Nincs semmije, csak a bankkártyája, amire a nyugdíját kapja.

Nincs otthona, nincs autója, nincs ruhatára, nincs munkája. Egyetlen dolga van: ideje. Mindenre. Bármire.

Motelekben alszik, vagy ahol éppen tud. Stoppol, vagy busszal megy. Általában oda, ahol még nem volt. Kiválaszt a térképen egy helyet és elmegy oda. Vagy odaér, vagy nem... Ha a ruhája koszos lesz, nem mossa ki, hanem kidobja és vesz újat. Ha elfogy a pénze, ahol éppen van, ott keres munkát, aztán ha összeszedte magát, megint tovább áll.

Nincs órája, mert mindig tudja, mennyi az idő. Nincs telefonja, mert nem hívja senki és nem akarja, hogy bárki is hívja.

Esze van, kiképzése és ösztönei.

Az író stílusa egyedi, de én inkább a furcsa szót használnám rá. Néhol kissé unalmas, mert elhúzódik a történet. Szokatlanok a rövid, koppanó tőmondatok. Ami miatt több díjat is nyert szvsz, az, ahogyan Reachert tálalja az olvasóknak. Nem elég, hogy a gondolkodásmódja és az erkölcsi érzéke is egyedi, de sok mindent megoszt velünk a gondolataiból. Stratégiákat, taktikai lépéseket, a harcok lehetséges kimenetelét és azok következményeit. (anatómiát, fizikát vagy kémiát)

Amikor az első film, a Csak egy lövés megjelent, velem együtt szerintem az olvasók 80%-a felháborodott azon, hogy a főszerepet Tom Cruise játssza. (lényegtelen, miért ő) Ugyanis Reacher fizikailag rohadtul nem hasonlít rá. 195 cm magas, 100-113 kilós félelmetes, izmos állat. Nem véletlenül írtam az állat szót, mert sokszor előkerülnek a bevésődött ősi ösztönök.

Az erejének, a harctudásának és az eszének a kombinációja verhetetlen elegyet alkot.


Az íróról:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Lee_Child

Reacherről:
http://leechild.hu/jack-reacher/

Sorozat:
https://www.puliwood.hu/sorozatok/jack-reacher-sorozat-amazon-265938.html

És még egy furcsaság:
https://444.hu/2020/01/18/lee-child-helyett-az-occse-folytatja-a-jack-reachert

Comments (1)


Deleted user
#358024 | 2020. 03. 23. 06:40
felkeltetted az érdeklődésemet