A Majmócik bolygója... :D

Blogs » Blog - Behavior » A Majmócik bolygója... :D
2023. 09. 14. 14:05 | Appeared: 556x
Sokan kérdeztétek már ugyan azt tőlem az évek alatt, talán ez a kis példatörténet megvilágítja jobban a dominancia, submissivitás egymáshoz való viszonyát. A következő kérdésekre lesz válasz:

Miét van az, hogy szubként beszélgetek egy önmagát dominánsnak mondott „diszpinttyel” és mihelyt nem úgy ugrálok, ahogy ő fütyül el kezd nekem ő behódolni?

Miért érzem azt, hogy domináns vagyok, de neked térdelni szeretnék?

A történetecske a következő:

Etológusok (Állatok viselkedését tanulmányozzák) végeztek egy kísérletet. 60 majmócit bezártak két szigetre, a szigetek között egy farönk volt az átjáró és egyszerre csak egy majmóci fért el rajta. Beszámozták a majmokat dominancia sorrendben 1-től 60-ig. 1 volt a legdominánsabb, 60-as a leg inkább behódoló. És figyeltek...

Mi történt, ha a hídon találkozott a 2-es és a 56-os?

Az 56-os meglátta, hogy vele szemben jön a hídon a 2-es. Hangosan visítva visszafordult és elszaladt. A kettes vagy nyugtázta a viselkedést, vagy utána ment és jól megtépte, mert nem elég hangosan visított, nem elég gyorsan szaladt el... . Az esetek nagy többségében véresre lett verve a gyengébb.

Ha kisebb a különbség, pölö a 10-es és a 39-es találkozott, a tizes elfogadta a visítás és a futás intenzitását és nem ment megtépni. Mert ott már esélye volt, hogy picit sérül a dominánsabb is, és nem kockáztatta.

Ha még kisebb a különbség, pölö a 16-os találkozott a 25-össel, teljesen más történt. Meglátta a 25-ös, hogy jön a 16-os, de nem futott el visítva. Eszébe jutott, hogy elvesztette a banánját és szép komótosan visszafordult, így a 16-osnak szabad lett az út. A dominánsabb eldönthette, hogy nyugtázza a viselkedést, vagy utána megy és megveri, mert nem futott. Itt jellemző volt a nyugtázás, mert a sérülés esélye nagy volt.

Vajon mi történt egészen apró dominancia különbségnél?

Sokan véres verekedésre tippelnének, de nem. Mindketten észreveszik ilyenkor, hogy elveszett a „banán” és visszafordulnak. Majd átmennek mikor nagy dominancia különbségű majmóci jön szembe…:)

Természetesen mi nem vagyunk állatok. Felsőbbrendű lények vagyunk. Vagy mégsem? Talán a jéghegy vízalatti részén ott van a több millió éves evolúció összes nyoma? Ki ezt gondolja, ki azt. Én speciel sok olyan dologra meglelem a Humánetológiában és az ösztönök megismerésében a megoldást, amire Frajd Zsiga néha elvakult követői csak a kezüket tárogatják és azt mondják hogy ez a terápia 10 év minimum...

Tehát dominánsak vagyunk vagy szubok? Azon múlik ki jön velünk szembe a hídon, és nem azon milyen címkét ragasztunk magunkra. A címke csak azt mutatja, minek gondoljuk magunkat.

A megoldás pofon egyszerű. Várjuk meg hogy olyan ember menjen velünk szembe a hídon, aki azt teszi, amire vágyunk. És a cimkék csak a vágyat jelölik, nem a képességet...:D

És kedves Szub címkések. Azt gondoljátok, hogy egy dominásnak illene kezdeményezni és rátok írni, elfogadva a feltételeiteket? Kiábrándítalak benneteket. Igazi domináns nem fog rátok írni, nem fog megkérni benneteket, hogy menjetek vele szembe a hídon. Nem fog a feltételeitekről tárgyalni. Nektek kell lépnetek és elindulnotok, feltételeiteket a ruháitokkal együtt a padlón hagyva.

Akik rátok írogatnak, azok közelebb lesznek a 60-hoz, mint az 1-hez. De szerintem ezt tapasztaljátok nap mint nap.

Köszönöm hogy untathattalak kicsit ismét. Egyes kutatások szerint Magyarország lakosságának akár 30%-a funkcionális analfabéta a 30 év alatti korosztálynak 50. Ez a blog a többieknek viszont talán hasznos lehet kicsit megérteni, mi miért történik.

Ismét utálni fognak páran, azt hiszem. Sajnálom, de ez van. Egy dolog vigasztaljon: Én soha nem haragszom azokra, akiket megbántottam. :D

Comments (0)


The comments are only available after login.






 
aaaaaaaaaaaa