Tirre Bor - Az új haza 2.

Blogs » Blog - Azurit » Tirre Bor - Az új haza 2.
2023. 03. 06. 08:49 | Appeared: 331x
A huszonnégy rattant* átmérőjű gyakorlókör szélén nyolc, egyenként 1,42 rattant széles oszlop nyújtózott a kupoladob felé, amelyet azonban sohasem érhettek el. A fölfelé kutató szem elől az illesztékeket az oszlopokat borító kovácsoltvas borostyán- és viaszszőlőlevelek rejtették el, amelyek a második harmadától legyezőszerűen váltak el tartóvastól. Úgy tűnt, mintha a gyásznövények fölött a kupoladob szinte egy rattant távolságra lebegne. Az illúziót növelte a 4 rattant magas dob légies festése, amelyen halott harcosok lelkei szőtték a sorshálókat. Az épület tetejét a krebek támadásakor gyúlt tűzvész óta már a 3,1 rattant magas üvegkupola zárta, az építészeti arányoknak megfelelően. A gyakorlókört négy rattant széles folyosó övezte. Az oszlopok csúcsaihoz hajoltak falai, melyen a nemtelen fegyverek sokasága függött. Az egy rattant magas gyakorlókört még bevilágította türkizkékes fényével a lemenő Vadászok Holdja, szikrákat hányva a nemes fegyvereket tartó oszlopokon.

Az északin egy-egy pár lógott a zúzófegyverek közül: a harci kalapács, a pusztrein, azaz a kétkezes kard a négyszögű, életlen pengéjével, az ekefa, vagy más néven alkarfa, ami az őrjáratok kedvelt könnyűfegyvere, valamint a csillagbuzogány. Északkeleten kaptak helyet a szúrófegyverek párjai: a ferreinek a súlyos, harmad rattant hosszú pengéjű gyalogsági lándzsák; a szakállas pikák; a könnyű dárdák és a botok. A keleti falon a pajzsok sorjáztak, ami az értő kézben épp annyira támadó-, mint védőfegyver. A szegecselt nappajzs, amelynek minden egyes sugara egy-egy tűhegyes út a halálba. A nehéz testpajzs, ami éppúgy zúzza porrá az ellenfél csontjait, mint egy harci kalapács. A hordócska, amely a kar és a fölső test védelme mellett mély hasításra is képes. És a könnyű, szív alakú pillepajzs, amelynek kiélezet szélei könnyen vágják a húst, és amelyet akár tizenkét-tizenöt lépés távolságra is el lehet dobni. Délkelet a vágófegyvereké: az egy rattant is elérő hajlított hosszúkardé, a kétélű vívókardoké, a rövid szablyáé, és végül a hárítótőröké. A déli oszlop üressége a puszta kéz nemes voltát mutatja. Az oszloplábnál a levelek közt lapuló sírtömb felirata a harcost emlékezteti:

Elküldted lelkem, felszökött az égbe,
Míg nehéz testem a Föld alatt maradt.
Reméld, hogy megbékéltem végre
És érdem szerint választok fonalat.

A délnyugati oszlopon a négy nemes dobófegyver kapott helyet, a halálos hatókör szerint rendezve. Dobótőrök, hajítóbárdok, a könnyű kelevézek, és a nehéz pilumok. Melléjük a távolsági fegyverek sorakoztak. A kis távolságú, ám igen pontos vadászíj, a hosszúíj, a pusztai íj, és a csapóíj. Alattuk a különböző hegyű vesszőkből állt glédában nyolc-nyolc darab. A kört a hasító fegyverek zárták: csatafejsze, kétfejű bárd, a kesztrein, a prusztein könnyebb, rövidebb, háromágú, élezett változata, valamint az alabárd.

Toá a terembe lépve önkéntelenül is felvette a két testvér kerengését. Fényből árnyékba borult arca egy-egy oszlop mögött. Mielőtt bármit szólt volna, alaposan megnézte a királyfiakat. Bárãm kopottas, nehéz csatavértezet öltött, amilyet három generáció óta nem viselt királyi vér. A mellén a királyi címer: a halomba szúrt kard, amelyre két farkas támaszkodik. A bal vállán hasadás. Ez az Országegyesítő III. Kreen, páncélja! – Rázta meg a felismerés Toát. Kellent könnyű arany díszpáncél védte, mellkasán egy ismeretlen címer: egy hajó, amelynek két árbócán egy halálmadár állt, széttárt szárnyaik közt nyitott könyv.

- Hahh, hát így acsarkodik egymásra a két eb! Bárãm képes lenne vér árán is egyben tartani az országot, pedig a jog nem őt illeti! A bátyja pedig egy olyan ország címerében páváskodik, amely még nem is létezik! A mester magába fojtotta dühét és zengő hanggal töltötte be a termet.

– Eljött az utolsó éjszaka, amikor még testvérként küzdhettek meg egymással. Holnap Agram napján, amikor a Nap és a két hold keresztezi egymás útját, a király átadja hatalmát az utódjának, hogy 40 évig, 4 hétig és 6 napig, a következő Aragramig ő irányítsa országunkat. Egyikőtök holnap király lesz, és már senki nem emelhet rá fegyvert büntetlenül. Harcoljatok úgy, hogy emléke a szívetekbe vésődjön!




* 1 rattan 1,25 méterre kerekíthető

Comments (0)


The comments are only available after login.






 
aaaaaaaaaaaa